Κόσμος

Συρία: Τουλάχιστον 42 στρατιώτες νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τουλάχιστον 42 Σύροι στρατιώτες και αντάρτες της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 29 Μαρτίου στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία. Την είδηση ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο βομβαρδισμός του Ισραήλ στη βόρεια Συρία είχε κυρίως στο στόχαστρο «αποθήκες όπλων» της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία πολεμά στο πλευρό του συριακού καθεστώτος.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έχει την έδρα της στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, «τουλάχιστον 42 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και δεκάδες (άλλοι) τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιδρομές», οι οποίες επικεντρώθηκαν σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο του Χαλεπιού.

Από την πλευρά της, πηγή του επίσημου συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA στον στρατό αναφέρθηκε σε «νεκρούς και τραυματίες πολίτες και στρατιωτικούς» στην ισραηλινή επιδρομή εναντίον στρατιωτικών θέσεων στα περίχωρα της πόλης του Χαλεπιού.

«Ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση εναντίον διαφόρων τοποθεσιών στην Αθρίγια, νοτιοανατολικά του Χαλεπιού», σημείωσε η πηγή αυτή.

Στόχος έγιναν, επίσης, εργοστάσιο του Υπουργείο Άμυνας στη Σαφίρα, κοντά στο Χαλέπι, που πλέον έχουν περάσει στον έλεγχο ένοπλων οργανώσεων προσκείμενων στην Τεχεράνη, κατά τη ΜΚΟ.

Αυτός είναι ο πιο βαρύς απολογισμός απωλειών στις τάξεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων τουλάχιστον από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, πριν από σχεδόν έξι μήνες, πάντα σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού περιορίστηκε να πει πως «δεν σχολιάζει» τις πληροφορίες του Τύπου και ΜΚΟ.

Άμαχοι σκοτώθηκαν στα περίχωρα της Δαμασκού

Χθες Πέμπτη, δυο άμαχοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στα περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Άμυνας. Αρχικά, γινόταν λόγος για δυο τραυματίες στη συγκεκριμένη επιδρομή του Ισραήλ.

Η ζώνη που μπήκε στο στόχαστρο, η Σαγέντα Ζαϊνάμπ, θεωρείται οχυρό προσκείμενων στο Ιράν ένοπλων ομάδων που δρουν στη Συρία.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει εκατοντάδες βομβαρδισμούς, σχεδόν όλους από αέρος, στη Συρία αφότου ξέσπασε η εξαιρετικά περίπλοκη ένοπλη σύρραξη στη χώρα αυτή το 2011. Βάζει στόχαστρο οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν, πάνω απ’ όλα τη λιβανική Χεζμπολά, σύμμαχο της Χαμάς, καθώς και Ιρανούς αξιωματικούς που βρίσκονται στη συριακή επικράτεια σε ρόλο συμβούλων.

Οι επιχειρήσεις της συγκεκριμένης φύσης πολλαπλασιάστηκαν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023 ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε «περίπου 4.500» θέσεις «της Χεζμπολά» στον Λίβανο και στη Συρία, ανάμεσά τους «πάνω από 1.200» από αέρος, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ σπανίως σχολιάζει δημόσια τις επιχειρήσεις στη Συρία, διαμηνύει ωστόσο τακτικά πως δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, να στήσει προγεφύρωμα ή αλλιώς να επεκτείνει τα ερείσματά του στα σύνορά του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη ο καπετάνιος του σκάφους που ανετράπη στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια μητέρα και το μωρό της
Ο 46χρονος από το Ελ Σαλβαδόρ είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ, δεν είχε άδεια ενώ το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο, καθώς υπήρχαν 14 επιβαίνοντες αντί για 10 που ήταν το επιτρεπόμενο όριο
Ο καπετάνιος Μανουέλ Χερνάντες αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον θάνατο δύο ατόμων σε ατύχημα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Η 42χρονη είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για απαγωγή και στο παρελθόν - Οι αρχές την εντόπισαν μέσα σε βανάκι μαζί με τα παιδιά τα οποία επέστρεψαν στην μητέρα τους
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αγόρασε γοτθικό κάστρο κοντά στα κεντρικά γραφεία της Meta στην Ιρλανδία
Πρόκειται για κάστρο σε οικόπεδο 400 στρεμμάτων δίπλα στο ποτάμι - Ο Ζάκερμπεργκ και η Τσαν αναμένεται να συνεχίσουν να ζουν στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιούν το κάστρο όταν επισκέπτονται την Ιρλανδία
Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Ισραηλινούς εποίκους στην Δυτική Όχθη με την Βιβλική εντολή «Ου κλέψεις»
Οι Ισραηλινοί έποικοι άρχισαν να περικυκλώνουν σπίτια στην Κούσρα στις 9 Αυγούστου, ως προσπάθεια κατάσχεσης ιδιωτικής παλαιστινιακής γης, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Δυτική Όχθη