Κόσμος

Συρία: Τουρκικός βομβαρδισμός έθεσε σε κίνδυνο αμερικανικές δυνάμεις

Ένας βομβαρδισμός από τουρκικό drone εναντίον μιας κοινής βάσης κουρδικών δυνάμεων και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στη βορειοανατολική Συρία έθεσε σε κίνδυνο Αμερικανούς στρατιώτες.

Αυτό ανέφερε σήμερα το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, CENTCOM («κεντρική διοίκηση»).

Ο τουρκικός στρατός εξαπολύει από την Κυριακή αεροπορικές επιδρομές εναντίον Κούρδων μαχητών στη Συρία.

Χθες Τρίτη, ένα τουρκικό drone βομβάρδισε μια κοινή βάση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF, όπου κυριαρχούν Κούρδοι μαχητές) και του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σκοτώνοντας δύο Κούρδους μαχητές.

Η CENTCOM είχε αρχικά ισχυριστεί ότι οι δυνάμεις της «δεν κινδύνευσαν» από αυτή την επιδρομή αυτή, διευκρινίζοντας ότι «τα πλησιέστερα πλήγματα έγιναν τουλάχιστον 20 έως 30 χλμ» μακριά από την περιοχή όπου βρίσκονταν Αμερικανοί στρατιώτες.

Ωστόσο, σε ένα email που έστειλε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο, η CENTCOM τόνισε ότι «έλαβε πρόσθετες πληροφορίες ότι οι δυνάμεις και το προσωπικό της κινδύνευσαν».

Με στήριξη από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι SDF πρωτοστάτησαν στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που εκδιώχθηκε από τα προπύργια του στη Συρία το 2019.

Εκατοντάδες στρατιώτες από τον διεθνή συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, εξακολουθούν να αναπτύσσονται σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων στη βόρεια Συρία, μια χώρα κατακερματισμένη από τον πόλεμο που μαίνεται από το 2011.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί τις επιδρομές της σε αντίποινα για τη φονική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί τους Κούρδους μαχητές των YPG και PKK που αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή τους.

Η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» την πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) που θεωρεί προέκταση των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι ΗΠΑ έχουν διατυπώσει την αντίθεσή τους «σε κάθε στρατιωτική ενέργεια που αποσταθεροποιεί την κατάσταση στη Συρία», σύμφωνα με δηλώσεις του Τζο Μπουτσίνο, εκπροσώπου της CENTCOM.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: «Οι ΗΠΑ έχουν “βουλιάξει” στον πόλεμο, ψάχνουν να σώσουν τα προσχήματα» – «Θρίλερ» με τις διαπραγματεύσεις στο Πακιστάν
Μέσω των Πακιστανών αξιωματούχων οι «συνομιλίες» ΗΠΑ και Ιράν - Εντός των επόμενων ωρών φτάνουν στο Ισλαμαμπάντ Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ
Τεχεράνη
Ολονύχτιο σφυροκόπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία με νεκρούς και τραυματίες - Θραύσματα drones έπεσαν στη Ρουμανία
Πάνω από 660 drones και πυραύλους εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας - Ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε σπίτι στη Ρουμανία από τα θραύσματα του ρωσικού drone
REUTERS
NYT: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ παραμένει τραυματισμένος και κλεισμένος σε καταφύγιο – Τον φροντίζει προσωπικά ο Πεζεσκιάν
Φέρεται πως έχει κάνει ήδη πάνω από 4 χειρουργεία και αναμένεται να προχωρήσει σε πλαστική και τοποθέτηση προσθετικού μέλους - Για την ασφάλειά του, έχει μοιράσει ευθύνες και αρμοδιότητες σε κορυφαίους στρατηγούς
Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Το Ιράν διαψεύδει ότι έχει προγραμματίσει συνάντηση με Αμερικανούς απεσταλμένους στο Πακιστάν
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, σε ανάρτησή του έγραψε ότι θα επισκεφθεί το Πακιστάν, το Ομάν και τη Ρωσία, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις ενώ δεν κάνει καμία αναφορά για επαφές του με Γουίτκοφ και Κούσνερ
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί