Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Συρία: Βομβαρδίστηκαν τρία νοσοκομεία στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας

Συρία: Βομβαρδίστηκαν τρία νοσοκομεία στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας

Δραματική είναι η κατάσταση στη Συρία με τρία νοσοκομεία στην επαρχία Ιντλίμπ να δέχονται αεροπορικές επιδρομές. Ξεπερνούν τους 500 οι νεκροί από τον Απρίλιο.

Δεν έχουν τέλος οι βομβαρδισμοί στη Συρία… Αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών στην επαρχία Ιντλίμπ έπληξαν χθες τουλάχιστον τρία νοσοκομεία. Ενα από τα οποία μάλιστα είχε λάβει χρηματοδότηση από το ΥΠΕΞ της Γερμανίας, έκανε γνωστό μια ΜΚΟ και ένας από τους συνιδρυτές του ιδρύματος που το λειτουργούσε και επικεφαλής της διεύθυνσης του ιδρύματος για τη Συρία.

«Το νοσοκομείο στο Καφρ Ναμπλ λειτουργεί (…) υπογείως, διότι είχε ήδη υποστεί βομβαρδισμό, που είχε καταστρέψει τελείως το τμήμα του πάνω από την επιφάνεια του εδάφους», εξήγησε ο Φάντι Νταΐρι, στέλεχος του βρετανικού φιλανθρωπικού ιδρύματος Hand-in-Hand, το οποίο λειτουργεί το νοσοκομείο το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από τη Γερμανία.

Το νοσοκομείο Καφρ Ναμπλ, γνωστό και ως «Orient», βρίσκεται στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ.

Οπως ανέφερε στέλεχος του ιδρύματος, το συγκεκριμένο νοσοκομείο χτυπήθηκε από τρεις αυτοσχέδιες βόμβες — «βαρέλια με εκρηκτικά» — και κατόπιν ένας βράχος έπεσε πάνω στην είσοδό του, που υπέστη μεγάλη ζημιά.

Σύμφωνα με όσα διαβεβαίωσε ο Νταΐρι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των μελών του προσωπικού του νοσοκομείου. Οι εγκαταστάσεις του έχουν έκταση 1.800 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτουν τρία χειρουργεία, διευκρίνισε ο ίδιος.

Το ίδρυμα Hand-in-Hand («Χέρι με Χέρι»), που ιδρύθηκε το 2011, λειτουργεί συνολικά οκτώ υποδομές υγείας στο έδαφος της Συρίας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε γνωστό ότι άλλα δύο νοσοκομεία στοχοθετήθηκαν από αεροσκάφη στην επαρχία Ιντλίμπ. Κατ’ αυτή τη ΜΚΟ, ένα νοσοκομείο βρίσκεται στη Χας, ένα στο Χαν Σεϊχούν και ένα στην Κφαρ Ναμπλ.

Πολλές οι ζημιές σε δομές υγείας και σχολεία

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 25 δομές υγείας και 45 σχολεία έχουν υποστεί ζημιές από αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τα τέλη του Απριλίου στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ και στο βόρειο τμήμα της γειτονικής επαρχίας Χάμα.

Η συριακή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε επίσης και άλλους τομείς στην Κφαρ Ναμπλ, στο Χαν Σεϊχούν και στη Χας, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία επίσης διεξήγαγε επιδρομές στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, κατά την ίδια ΜΚΟ.

Την επαρχία Ιντλίμπ κατά το μεγαλύτερο μέρος της κατέχει η τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα), που ελέγχει επίσης, μαζί με άλλες οργανώσεις ανταρτών, τομείς των γειτονικών επαρχιών του Χαλεπιού, της Χάμας και της Λαττάκειας. Αυτές οι τελευταίες επαρχίες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ελέγχονται από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πάνω από 500 άμαχοι νεκροί από τους βομβαρδισμούς

Η Δαμασκός και η Ρωσία από τα τέλη του Απριλίου έχουν κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ και τα περίχωρά τους. Οι βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 500 και πλέον αμάχους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κι έχουν εκτοπίσει περίπου 330.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πόλεμος που ξέσπασε στη Συρία το 2011, ο οποίος σταδιακά μετατράπηκε σε εξαιρετικά περίπλοκη σύρραξη με την εμπλοκή διαφόρων ξένων δυνάμεων και τζιχαντιστικών οργανώσεων, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 370.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις