Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Σύροι πρόσφυγες πανηγύρισαν τη νίκη Μέρκελ

Μέρκελ πρόσφυγες

Είναι εκείνη που άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας για να τους υποδεχτεί. Και η επανεκλογή της, τους γέμισε χαρά. Σύροι πρόσφυγες πανηγύρισαν τη νίκη της Μέρκελ, αλλά δεν έκρυψαν ότι η άνοδος του AfD τους φοβίζει.

Η Μέρκελ κέρδισε την 4η θητεία της στην καγκελαρία και οι Σύροι πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στη Γερμανία, δεν θα μπορούσαν να μην πανηγυρίζουν. Όμως η είσοδος του ακροδεξιού AfD στη Βουλή μόνο τρόμο τους προκαλεί. Φοβούνται ότι θα πιέσει για να αυστηροποιηθούν οι νόμοι για την παροχή ασύλου.

“Η Μέρκελ διακινδύνευσε για μας”

«Προσευχόμασταν να κερδίσει η Μέρκελ», δήλωσε η Φατίμα αλ Χάινταρ, μητέρα δύο παιδιών από τη Δαμασκό. «Ο Αλλάχ απάντησε στις προσευχές μας. Για εμάς εκπροσωπεί τη σοφία και την ανθρωπιά», εξήγησε.

«Η Μέρκελ διακινδύνευσε την καριέρα της για να μας βοηθήσει», επεσήμανε από την πλευρά του ο 55χρονος Αϊμάν, σύζυγος της Φατίμα. «Θέλουμε να μάθουμε γερμανικά και να συμβάλλουμε στην επιτυχία της χώρας αυτής μέσω της δουλειάς μας. Για να αποδείξουμε ότι είχε δίκιο και οι αντίπαλοί της άδικο», πρόσθεσε.

Η Φατίμα και ο Αϊμάν έμαθαν τα αποτελέσματα των εκλογών από τον 14χρονο γιο τους Ζαΐντ, ο οποίος ενημερωνόταν μέσω του κινητού του τηλεφώνου από το ZDF.

«Χρειαζόμαστε μια σοφή γυναίκα όπως αυτή στη Συρία για να σταματήσει τον πόλεμο», εξήγησε η Φατίμα.

Οι Σύροι πρόσφυγες έτρωγαν βραδινό σε εστιατόριο που βρίσκεται σε μια λεωφόρο της συνοικίας Νόικελν. Οι πρόσφυγες την αποκαλούν «αραβική οδό». Την ονόμασαν έτσι γιατί εκεί υπάρχουν πολλά αραβικά καταστήματα.

Ο φόβος του AfD

Η προεκλογική εκστρατεία του AfD απευθυνόταν στους ψηφοφόρους που αισθάνονται ότι η εισροή μεγάλου αριθμού προσφύγων στη Γερμανία υπονομεύει τον πολιτισμό της χώρας.

Παρά την πολιτική των ανοικτών θυρών που ακολούθησε το 2015 η Γερμανίδα καγκελάριος, οι Συντηρητικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες υιοθέτησαν πέρυσι αυστηρότερους κανόνες για την παροχή ασύλου.

Και αυτό γιατί είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται και τους ψηφοφόρους τους να στρέφονται στο AfD.

Οι πρόσφυγες φοβούνται ότι μετά το μεγάλο ποσοστό της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στις βουλευτικές εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση θα υιοθετήσει ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες.

«Είναι λιγότερο δημοφιλής εξαιτίας μας», δήλωσε ο Νάμπιλ Ζαϊναλντίν, 32 ετών από το Χαλέπι.

«Κατανοούμε απολύτως ότι οι Γερμανοί ανησυχούν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε νομοταγείς πολίτες. Αλλά επίσης ανησυχούμε: ποια θα είναι η πολιτική ασύλου της νέας κυβέρνησης;», διερωτήθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις