Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Συζητήσεις ΗΠΑ-Μεξικού για τα εμβόλια: Ο Ομπραδόρ έτοιμος να πιέσει την Χάρις για παραπάνω δόσεις

Καμάλα Χάρις

Ο πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, θα συζητήσει σήμερα Δευτέρα με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, την Κάμαλα Χάρις, σχετικά με τα εμβόλια για την COVID-19, καθώς οι δύο χώρες είναι αντιμέτωπες με αύξηση των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, που αποδίδεται σε πιο μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη του.

Ο αρχηγός του κράτους του Μεξικού δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη συνδιάλεξη που θα έχει με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. «Θα συζητήσουμε (…) την προώθηση της κοινής ατζέντας συνεργασίας μας», περιορίστηκε να πει ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Στην Κάμαλα Χάρις ανατέθηκε φέτος από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να χειριστεί τις διπλωματικές προσπάθειες για να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση από κράτη της κεντρικής Αμερικής προς τις ΗΠΑ, με έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο μεξικανός πρόεδρος αναμένει από τις ΗΠΑ περαιτέρω δωρεά δόσεων εμβολίων για την κορονοϊό. «Είχαν γίνει δεσμεύσεις ότι θα παραλάβουμε κι άλλα εμβόλια από τις ΗΠΑ», εξήγησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εγκατάσταση της Εθνοφρουράς στη Σιουδάδ Χουάρες, στα σύνορα με το Τέξας.

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ ευχαρίστησε την αμερικανική κυβέρνηση για τη δωρεά 3,5 εκατ. δόσεων και πρόσθεσε πως αναμένεται νέο φορτίο με ακόμη 1,35 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε απόλυτους αριθμούς (616.828 νεκροί μέχρι χθες Κυριακή), ενώ το Μεξικό καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο (244.420 ως χθες). Τις τελευταίες εβδομάδες, και οι δύο χώρες καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων, που ξεπέρασαν ξανά τα 100.000 σε ημερήσια βάση στις ΗΠΑ, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο βρέθηκαν ξανά πάνω από το επίπεδο των 20.000 στο Μεξικό.

Στην ομιλία του, ο μεξικανός πρόεδρος εξήρε την πορεία των διμερών σχέσεων τους έξι μήνες της θητείας της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι έχουν γνώμονα «τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας» της μιας χώρας από την άλλη και «την αναπτυξιακή συνεργασία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις