Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Τ’ ακούσαμε κι αυτό! Τραμπ: Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής άνθρωπος

Τραμπ
Φωτογραφία Reuters

Ντόναλντ Τραμπ: ο άνθρωπος που έκλεισε τις “πύλες” των ΗΠΑ για πολίτες συγκεκριμένων χωρών. Ο πρόεδρος που θέλει να διώξει 200.000 μετανάστες από τη χώρα του. Να χωρίσει μανάδες από τα παιδιά τους. Αυτός, ο άνθρωπος αυτός δηλώνει πως δεν είναι ρατσιστής.

Λίγες μέρες αφού προκλήθηκε παγκόσμιος σάλος από μια ατάκα που φέρεται να είπε, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως είναι ο λιγότερο ρατσιστής άνθρωπος στον κόσμο…

Πηγές μέσα από τον Λευκό Οίκο υποστήριξαν ότι σε συνάντησή του με γερουσιαστές για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, ο Ντ. Τραμπ χαρακτήρισε “χώρες του κ…υ” την Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ και αφρικανικά κράτη. Και δεν έκρυψε ότι… προτιμά τους μετανάστες από τη Νορβηγία.

Τραμπ: Εγώ δεν είμαι ρατσιστής

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, λέει πως αυτά δεν τα είπε ποτέ. Πως χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα αλλά όχι αυτή την έκφραση. Η διάψευση ήρθε μέσω twitter. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, την περασμένη Παρασκευή, αν είναι ρατσιστής, έκανε πως δεν άκουσε.

«Είστε ρατσιστής πρόεδρε;» ρωτούσε επανειλημμένα ο δημοσιογράφος. Και ο Τραμπ τον αγνοούσε. Δεν έκανε το ίδιο και την Κυριακή. Όταν το ξεστόμισε τελικά: δεν είμαι ρατσιστής είπε.

Ο Τραμπ βρισκόταν (όπως κάθε Σαββατοκύριακο) στη Φλόριντα. Στο γκολφ κλαμπ του δέχθηκε τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι. Ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε, ξανά, απερίφραστα: είστε ρατσιστής;

Αυτή τη φορά ο Τραμπ απάντησε. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Τώρα ήταν πρόσωπο με πρόσωπο με τους δημοσιογράφους. «Όχι. Δεν είμαι ρατσιστής. Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής άνθρωπος από τον οποίο θα πάρετε ποτέ συνέντευξη», είπε…

https://youtu.be/WUb9PEWp-Kg

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης πως έχει «την ετοιμότητα, τη βούληση και την ικανότητα» να κλείσει μια συμφωνία με το Κογκρέσο για να προστατευθούν οι «Ονειροπόλοι». (σ.σ. έτσι αποκαλούνται οι νέοι μετανάστες που είχαν μπήκαν παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά).

Η DACA είναι “νεκρή”

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε νωρίτερα, πάντα μέσω twitter, κρίνει ότι το πρόγραμμα DACA, το οποίο επιτρέπει σε 690.000 νέους μετανάστες να εργάζονται και να σπουδάζουν στη χώρα νόμιμα, είναι «πιθανόν νεκρό».

«Το *DACA είναι πιθανόν νεκρό επειδή οι Δημοκρατικοί δεν το θέλουν στ’ αλήθεια, θέλουν μόνο να μιλάνε και να πάρουν χρήματα που ο στρατός μας έχει απελπιστικά ανάγκη.

Εγώ, ως πρόεδρος, θέλω να έρχονται στη χώρα μας άνθρωποι που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε ισχυροί και σπουδαίοι ξανά, οι άνθρωποι να έρχονται μέσω ενός συστήματος που θα βασίζεται στα ΠΡΟΣΟΝΤΑ. Όχι άλλες λοταρίες! Πρώτα η Αμερική», έγραψε.

Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε τη σταδιακή κατάργηση του προγράμματος, που επέτρεψε σε 690.000 νέους, οι οποίοι είχαν μπει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμα παιδιά, να δουλεύουν και να σπουδάζουν νόμιμα χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο απέλασης.

Ο Τραμπ έδωσε στο Κογκρέσο προθεσμία ως την 5η Μαρτίου για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης.

Όμως ταυτόχρονα συνέδεσε την όποια πρόταση για την αντικατάσταση του προγράμματος αυτού με τη χρηματοδότηση του τείχους που θέλει να οικοδομηθεί στα σύνορα με το Μεξικό, κάτι στο οποίο οι δημοκρατικοί μέχρι σήμερα προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.

(*) Σημείωση: Το DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) είναι κληρονομιά της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα και αφορά στην τύχη των «Ονειροπόλων».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις