Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τα εμβόλια προκαλούν «εμφύλιο» φον ντερ Λάιεν – Γερμανίας

Τα εμβόλια προκαλούν «εμφύλιο» φον ντερ Λάιεν – Γερμανίας

Μια Γερμανίδα (η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) κατά της πατρίδας της, της Γερμανίας. Αφορμή; Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και η πρόθεση του Βερολίνου να πάρει περισσότερα εμβόλια από τις άλλες χώρες της Ε.Ε..

«Κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα» ήταν η ατάκα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας ότι η Κομισιόν εξασφάλισε επιπλέον 300.000.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/ΒioNtech. Και η ατάκα θεωρήθηκε καρφί στη Γερμανία.

Φαίνεται ότι και το Βερολίνο έτσι το εξέλαβε και έσπευσε να απαντήσει στην πρόεδρο της Κομισιόν ότι η συμφωνία της Γερμανίας με την BioNTech για την αγορά επιπρόσθετων δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19 δεν επηρεάζει τα συμβόλαια μεταξύ της εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Click4more 600 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων παίρνει συνολικά η Κομισιόν από την Pfizer – Προειδοποίηση της ντερ Λάιεν

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας χαιρέτισε εξάλλου την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και των Pfizer/BioNTech για την εξασφάλιση επιπλέον 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της COVID-19.

Η Γερμανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε συμφωνήσει με την BioNTech να προμηθευτεί 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις συνάπτοντας ξεχωριστή συμφωνία, αν και ο χρόνος παράδοσης αυτών των δόσεων δεν έχει διευκρινιστεί.

Η κίνηση αυτή της Γερμανίας, η οποία συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά αποκαλύφθηκε μόλις αυτήν την εβδομάδα καθώς η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας, δείχνει να έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες της ΕΕ που απαγορεύουν στα κράτη μέλη να διαπραγματεύονται παράλληλες συμφωνίες με παρασκευαστές εμβολίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις