Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Τα επίσημα πορτρέτα Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα [pics]

Μπαράκ Ομπάμα

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ έδωσαν το παρών στα αποκαλυπτήρια των επίσημων πορτρέτων τους στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του ινστιτούτου Smithsonian στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε το πορτρέτο του, που φιλοτέχνησε ο Kehinde Wiley, πολύ αιχμηρό. Εντυπωσιασμένη από το αποτέλεσμα, η σύζυγός του Μισέλ είπε “ουάου” όταν είδε το πορτρέτο της από την Amy Sherald. Δεν δίστασε να αστειευτεί για τα… αυτιά του και τα γκρίζα μαλλιά του, αλλά και να εγκωμιάσει τον αισθησιασμό της συζύγου του Μισέλ, κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων των επίσημων πορτρέτων του ζεύγους στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του ινστιτούτου Smithsonian.

“Κανένας από το οικογενειακό μου δέντρο, από όσο μπορώ να πω, δεν είχε το δικό του πορτρέτο” σχολίασε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Αστειεύτηκε ότι το κοντινότερο σε μια τέτοια τιμή ήταν η φωτογραφία στο βιβλίο αποφοίτων.

Στο πορτρέτο του ο Ομπάμα απεικονίζεται να κάθεται σε μια μαύρη καρέκλα με φόντο φύλλα σε φωτεινό πράσινο χρώμα και πολύχρωμα λουλούδια. Η Μισέλ Ομπάμα εμφανίζεται να κάθεται με το ένα χέρι της κάτω από το πηγούνι της και το άλλο να αγγίζει το πόδι της. Φοράει ένα μακρύ φουστάνι που είναι διακοσμημένο με γεωμετρικά σχήματα. Ο Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε τη ζωγράφο Amy Sherald για το πορτρέτο της Μισέλ.

«Θέλω να σε ευχαριστήσω που κατάφερες με τόσο θεαματικό τρόπο να αποτυπώσεις τη χάρη και την ομορφιά και την εξυπνάδα και τη γοητεία και το πόσο σέξι είναι η γυναίκα που αγαπώ» είπε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Σχολίασε ότι ο Kehinde Wiley, ο οποίος ζωγράφισε το πορτρέτο του, βρέθηκε σε μειονεκτική θέση διότι το θέμα του ήταν «λιγότερο κολακευτικό».

«Προσπάθησα να διαπραγματευτώ προκειμένου να έχω λιγότερα γκρίζα μαλλιά, ωστόσο η καλλιτεχνική ακεραιότητά του δεν του επέτρεψε να κάνει ό,τι του ζήτησα» σημείωσε ο Ομπάμα. «Προσπάθησα να διαπραγματευτώ να έχω μικρότερα αυτιά, δεν μου πέρασε ούτε και σε αυτό».

Εντυπωσιασμένος για το πορτρέτο του Ομπάμα

Ο Kehinde Wiley δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά και την τιμή που έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός ζωγράφος που ζωγράφισε τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. “Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο από αυτό”.

Το πρώην προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τα πορτρέτα που φιλοτέχνησαν για εκείνους, ενώ τόνισαν ότι ήταν οι πρώτοι από τις οικογένειές τους οι οποίοι πόζαραν για ένα επίσημο πορτρέτο.

Από την πλευρά της η Μισέλ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι η προσωπογραφία της θα έχει αντίκτυπο στις μικρές Αφροαμερικανίδες. «Θα το κοιτάζουν και θα βλέπουν την εικόνα κάποιας που τους μοιάζει, να κρέμεται από τον τοίχο αυτού του σπουδαίου αμερικανικού ιδρύματος» εξήγησε. «Γνωρίζω το είδος του αντίκτυπου που αυτό θα έχει στις ζωές τους, διότι ήμουν μία από αυτά τα κορίτσια».

Ανάμεσα στους καλεσμένους που παρακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια των πορτρέτων τους ήταν ο Steven Spielberg και ο Tom Hanks.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις