Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Τα έχει βρει σκούρα η Μέι με το Brexit! Ακύρωσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο – «Θα κάνεις την Αγγλία αποικία»

Τα έχει βρει σκούρα η Μέι με το Brexit! Ακύρωσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο – «Θα κάνεις την Αγγλία αποικία»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναγκάστηκε να ακυρώσει το σχέδιο να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σήμερα για την έγκριση της συμφωνίας την οποία εισηγείται για το Brexit, αποκάλυψε ο Independent.

Το περίγραμμα της συμφωνίας ενδέχεται να μην είναι έτοιμο πριν από την Τρίτη, κάτι που καθιστά ολοένα λιγότερο πιθανό να συγκληθεί εντός του Νοεμβρίου έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έγκριση της συμφωνίας, κατά το δημοσίευμα που επικαλείται κυβερνητική πηγή (1).

Η Τερέζα Μέι αποφάσισε να μη γίνει το υπουργικό συμβούλιο εξαιτίας της αντίστασης που συναντά στους κόλπους της κυβέρνησής της και στις Βρυξέλλες το σχέδιό της. Η εξέλιξη απειλεί να εκτροχιάσει την υπό συζήτηση συμφωνία, κατά τον Independent.

Παράλληλα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον απαίτησε για άλλη μια φορά από τις στήλες της εφημερίδας Telegraph να αλλάξει η Τερέζα Μέι πορεία όσον αφορά το Brexit, κατηγορώντας την πως προσπαθεί να περάσει εξαναγκαστικά μια συμφωνία που θα διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της τελωνειακής ένωσης και θα σημάνει την «ολοκληρωτική παράδοση» της χώρας μπροστά στις απαιτήσεις της ΕΕ.

Brexit: Ζητά καθαρή έξοδο από τη Μέι ο Τζόνσον

Ο Τζόνσον, εμβληματική μορφή της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, έχει ζητήσει επανειλημμένα από την πρωθυπουργό να εγκαταλείψει το σχέδιό της, το λεγόμενο Τσέκερς, και αντ’ αυτού να διαπραγματευθεί μια καθαρή έξοδο και τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου όπως αυτή ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Καναδά.

Το άρθρο του Τζόνσον δημοσιεύθηκε λίγα εικοσιτετράωρα αφού ο αδελφός του Τζο Τζόνσον, επίσης βουλευτής των Τόρις, παραιτήθηκε από το αξίωμα του υφυπουργού Μεταφορών λόγω της διαφωνίας του με την πρωθυπουργό για το Brexit. Ο Μπόρις Τζόνσον έγραψε ότι συμφωνεί με τον αδελφό του πως η συμφωνία που πάει να κλείσει η Τερέζα Μέι θα είναι «η μεγαλύτερη αποτυχία» για την πολιτική του Ηνωμένο Βασίλειο «από το Σουέζ», αναφερόμενος στην απώλεια του ελέγχου της Διώρυγας τη δεκαετία του 1950.

«Στα αλήθεια δεν μπορώ να το πιστέψω αλλά αυτή η κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται στο χείλος της ολοκληρωτικής παράδοσης», ανέφερε ο πρώην ΥΠΕΞ στο εβδομαδιαίο άρθρο του στην συντηρητική εφημερίδα (2). Κατά τον Μπόρις Τζόνσον, η συμφωνία που προωθεί η Τερέζα Μέι θα μετατρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο σε «αποικία».

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1 Merrick, Rob, «Brexit timetable thrown into turmoil as Theresa May is forced to cancel planned cabinet meeting to approve her deal», The Independent, 11η Νοεμβρίου 2018, https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-deal-latest-theresa-may-abandon-emergency-cabinet-meeting-opposition-eu-negotiations-a8628926.html.

2 Johnson, Boris, «My brother is right – Mrs May’s deal is the biggest statecraft failure since Suez», The Telegraph, 11η Νοεμβρίου 2018, https://www.telegraph.co.uk/politics/2018/11/11/brother-right-mrs-mays-deal-biggest-statecraft-failure-since/ (απαιτείται συνδρομή για την ανάγνωση ολόκληρου του κειμένου).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις