Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Τα γυρίζει σήμερα ο Μπάιντεν για την βοήθεια στην Ταϊβάν απέναντι στην Κίνα

Τα γυρίζει σήμερα ο Μπάιντεν για την βοήθεια στην Ταϊβάν απέναντι στην Κίνα

Το άλλαξε σήμερα λίγο ο Μπάιντεν το «τροπάρι» σε σχέση με την Ταϊβάν, για την οποία είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ θα την υπερασπιστούν στρατιωτικά εάν εισβάλλει η Κίνα, προκαλώντας ανησυχία παγκοσμίως.

«Όχι», απάντησε ο Μπάιντεν όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν αυτό το αμερικανικό δόγμα αναφορικά με την Ταϊβάν ανήκει πλέον στο παρελθόν.

«Η πολιτική δεν έχει αλλάξει καθόλου, το είπα χθες», πρόσθεσε.

Η «στρατηγική αμφισημία» που έχουν υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν συνίσταται στη διπλωματική αναγνώριση μόνο της ηπειρωτικής Κίνας. Παράλληλα η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να προσφέρει στο αυτόνομο νησί στρατιωτικά μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε περίπτωση εισβολής, χωρίς ωστόσο να υπόσχεται ξεκάθαρα ότι θα παρέμβει με στρατό.

Ήδη από χθες τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Πεντάγωνο έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι το δόγμα αυτό δεν έχει αλλάξει μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν και κάποιους να αναρωτώνται: πρόκειται για μεγαλύτερη αυστηρότητα απέναντι στο Πεκίνο ή μια νέα γκάφα του Αμερικανού προέδρου;

«Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει», είχε δηλώσει ο Μπάιντεν χθες από το Τόκιο όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν οι ΗΠΑ θα επενέβαιναν στρατιωτικά σε περίπτωση κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν.

Μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου στην Κίνα το 1949, η Ταϊβάν κυβερνάται από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, που ωστόσο το Πεκίνο και τα περισσότερα κράτη θεωρούν μέρος της Κίνας.

Το Πεκίνο δεν έχει αποκλείσει μάλιστα το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία, κυρίως στην περίπτωση που οι ταϊβανέζικες αρχές κηρύξουν επισήμως την ανεξαρτησία του νησιού.

Χθες το ταϊβανέζικο υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι χαιρετίζει και ευχαριστεί τον Μπάιντεν και την αμερικανική κυβέρνηση για την επαναβεβαίωση της δέσμευσής τους προς την Ταϊβάν.

Από την πλευρά της η Κίνα ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο «να μην υποτιμά» τη «σθεναρή αποφασιστικότητά της» να «προστατεύσει την κυριαρχία της».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις