Δευτέρα, 29 Απρ.
21oC Αθήνα

Τα…. γυρίζει τώρα ο Τραμπ – “Δεν έχω πρόβλημα για ξεχωριστές συμφωνίες με Καναδά και Μεξικό”

Τραμπ

Μετά τον “κουρνιαχτό” που σηκώθηκε γύρω από την επιβολή δασμών των ΗΠΑ σε Ε.Ε, Καναδά και Μεξικό, τώρα ο Τραμπ προσπαθεί… να το μαζέψει, τουλάχιστον όσον αφορά τους “γείτονες”.

Συγκεκριμένα ο Τραμπ δήλωσε ότι θα προτιμούσε να τερματίσει την NAFTA, την συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών των τριών κρατών της βόρειας Αμερικής, την οποία οι ΗΠΑ επαναδιαπραγματεύονται με το Καναδά και το Μεξικό, και να συνάψει δύο διμερείς συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες.

«Δεν θα με πείραζε να έβλεπα μια ξεχωριστή συμφωνία με τον Καναδά και μια άλλη συμφωνία με το Μεξικό», δήλωσε ο Τραμπ από τον κήπο του Λευκού Οίκου.

«Επειδή αυτές είναι δύο πολύ διαφορετικές χώρες», τόνισε.

Νωρίτερα… “σκοτωμός”

Προηγουμένως ο Τραμπ δήλωσε πως “ο Καναδάς αντιμετώπιζε πολύ άσχημα τις Αγροτικές επιχειρήσεις μας και τους Γεωργούς μας επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολύ περιοριστικός στο εμπόριο! Πρέπει να ανοίξουν τις αγορές τους και να ρίξουν τους εμπορικούς φραγμούς! Έχουν πολύ σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα μαζί μας”.

Η αντίδραση του Καναδά ήταν άμεση μετά την ανακοίνωση των δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ. Η Οτάβα ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι επιβάλει δασμούς ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα.

“Παράλογη η απόφαση”

Ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Μπιλ Μορνό έκανε λόγο για «παραλογισμό» των ΗΠΑ.

«Εξέφρασα με έντονο τρόπο την αντίθεσή μας σε αυτούς τους δασμούς στο χάλυβα και στο αλουμίνιο, την απόλυτη θέση μας ότι αυτό είναι παράλογο ότι ο Καναδάς μπορεί με οποιοδήποτε τρόπο να θέτει ένα κίνδυνο ασφαλείας», δήλωσε ο Μορνό, όταν ρωτήθηκε για μια συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν.

Ο Καναδός υπουργός πρόσθεσε ότι οι δασμοί θα αυξήσουν τις τιμές για τους Καναδούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις