weather-icon °C AΘΗΝΑ

Τα «κίτρινα γιλέκα”… συμβουλεύουν τον Μακρόν τι να πει στο διάγγελμα

Τα «κίτρινα γιλέκα”… συμβουλεύουν τον Μακρόν τι να πει στο διάγγελμα
Φωτογραφία Reuters

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν έχει εμφανιστεί καθόλου κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και επέλεξε την απουσία την ώρα που το κίνημα διαμαρτυρίας σε βάρος του γιγαντώνεται. Τα “κίτρινα γιλέκα” έχουν ήδη εξαγγείλει νέες κινητοποιήσεις για το ερχόμενο Σάββατο. Την αποκάλεσαν «τελική μάχη». Το θέμα είναι αν τα όσα πει απόψε ο Μακρόν, θα τους πείσουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι μαζί τους και να συζητήσουν.

Όλοι αναρωτιούνται αν θα καταφέρει ο Μακρόν να πείσει τα “κίτρινα γιλέκα” με τα όσα θα πει. Αν θα βρει τις κατάλληλες λέξεις (γιατί δεδομένου έχει ένα… θέμα σ’ αυτό) κι αν θα εξαγγείλει μέτρα ικανά για να βάλουν τέλος στην (πιο σοβαρή ίσως) κρίση που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του.

Ενόψει του διαγγέλματος Μακρόν, τα “κίτρινα γιλέκα” φρόντισαν να δώσουν κάποιες συμβουλές στον Γάλλο πρόεδρο για το τι πρέπει να πει ώστε να μην “προκαλέσει” ξανά το κοινό αίσθημα.

«Να μη χρησιμοποιήσει τη συνήθη φράση του ότι “κρατά σταθερά την πορεία”, εξηγεί ο Κριστόφ Κουρντέκ, εκπρόσωπος των “κίτρινων γιλέκων” από το Παρίσι. «Το ακούμε συνέχεια και από τα μέλη της κυβέρνησης, όμως εάν είναι έτσι σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε» εξηγεί και προσθέτει: «να σταματήσει και τα περί “παιδαγωγικής”, δεν είμαστε παιδιά καταλαβαίνουμε τι γίνεται».

«Εμείς μιλάμε για φόρους και μας μιλάει για πολυπολιτισμικότητες», λέει από πλευράς του ο Μπερνάρ από βόρεια Γαλλία. «Μιλάμε για δαπάνες και μας απαντούν για τη διεθνή γεωπολιτική, φωνάζουμε για το τέλος του μηνιάτικου και μας μιλάνε για το τέλος του κόσμου. Δεν αντέχουμε άλλο. Να μιλήσουμε απλά επιτέλους».

Στις πλάτες των “κίτρινων γιλέκων” βρίσκουμε γραμμένες “ατάκες” του Μακρόν εξαιτίας των οποίων κατηγορήθηκε για αλαζονεία και οι οποίες θεωρήθηκαν ταπεινωτικές για το πλατύ κοινό. Φράσεις όπως : «Traverse la rue! (σ.σ. πέρνα το δρόμο)», μια φράση που είπε ο Μακρόν σε έναν νεαρό άνεργο που του είπε ότι δεν έβρισκε δουλειά ή «Un pognon dingue!» “Τα τρελά φράγκα!” (σ.σ. το είπε αναφερόμενος στις κοινωνικές δαπάνες).

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Περιμένοντας την ομιλία τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και ο καθένας στα τηλεοπτικά παράθυρα ή τα ραδιόφωνα έχει μια συμβουλή για τον πρόεδρο. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ο αρχηγός των Ανυπότακτων, δεν χάνει ευκαιρία να δηλώσει ότι η μόνη λύση αυτή τη στιγμή είναι η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη νέων εκλογών. Άλλωστε μαζί με τους κομμουνιστές και τους σοσιαλιστές οι Ανυπότακτοι έχουν αποφασίσει να υποβάλουν σήμερα πρόταση μομφής εις βάρος της κυβέρνησης. Βέβαια με 62 μόνο βουλευτές και τα τρία κόμματα μαζί, η πρόταση μομφής δεν έχει καμία ελπίδα να περάσει.

Ο πρώην σοσιαλιστής Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, που γοητεύτηκε από τον Μακρόν και προσχώρησε από τους πρώτους στο κίνημά του (LREM), συμβουλεύει υπέρ ενός νέου «κοινωνικού μοντέλου» . Για πρώτη φορά χθες αποφάσισε να δώσει δημοσίως τη συμβουλή του μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής «Grand Jury»:« Προτείνω στον πρόεδρο να μιλήσει για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο”, είπε.

Ο Μπενζαμέν Κοσί είναι ένα από τα μέλη της ομάδας των «Ελεύθερων κίτρινων γιλέκων», που συνάντησαν την Παρασκευή τον πρωθυπουργό στον οποίο και παρέδωσαν τη λίστα των απαιτήσεών τους για να την παραδώσει στο πρόεδρο. Στο ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει άμεσα προκειμένου να δοθεί τέλος στην κρίση, απάντησε λέγοντας ότι «θα πρέπει ο πρόεδρος να υποβάλει σε δημοψήφισμα οποιοδήποτε πρόγραμμα αποφασίσει να παρουσιάσει απόψε το βράδυ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

#TAGS MM