Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Τα Βαλκάνια “φλέγονται”! Βία και αίμα στα Σκόπια – Εικόνες σοκ από την εισβολή εθνικιστών στη Βουλή [pics, vids]

Τα Βαλκάνια “φλέγονται”! Βία και αίμα στα Σκόπια – Εικόνες σοκ από την εισβολή εθνικιστών στη Βουλή [pics, vids]

– Δραματικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και ενώ η χώρα παραμένει σε βαθιά πολιτική κρίση
– Εθνικιστές, οπαδοί του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή
– Επιτέθηκαν σε βουλευτές, χτύπησαν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης
– Άγρια επεισόδια με τραυματίες και έξω από το κοινοβούλιο
– Έκκληση του προέδρου της χώρας για διάλογο
Δείτε συγκλονιστικές εικόνες απ’ όσα έγιναν εντός κι εκτός της Βουλής στα Σκόπια

“Φωτιά” στα Σκόπια αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων έβαλαν αργά το βράδυ της Πέμπτης (27.04.2017) οι εθνικιστές οπαδοί του Νίκολα Γκρούεφσκι όταν εισέβαλαν στη Βουλή και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας και χτύπησαν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Πολλοί είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα τη στιγμή της εισβολής, γρονθοκόπησαν και τραυμάτισαν βουλευτές ανάμεσά τους και τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, όταν έγιναν οι εκλογές, η χώρα παραμένει βυθισμένη στο χάος, “όμηρος” των εθνικιστών επί της ουσίας. Το κόμμα του Γκρούεφσκι πήρε 51 από τις 120 έδρες, δυο περισσότερες από τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά δεν μπόρεσε να συμφωνήσει με τα αλβανικά κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι που έκανε, αντίθετα ο Ζάεφ, αλλά ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ δεν του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

——> Δείτε πιο κάτω: Συγκλονιστικά video απ’ όσα έγιναν στη Βουλή των Σκοπίων

Εδώ και μήνες οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές και ενάντια στο ενδεχόμενο της συνεργασίας των Σοσιαλδημοκρατών με τους εθνικιστές Αλβανούς. Αφορμή για την εισβολή και τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την Πέμπτη η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής.

Το γεγονός πως προέρχεται από το αλβανικό κόμμα δεν… άρεσε στους εθνικιστές οπαδούς του κόμματος VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, που αποφάσισαν να εισβάλουν στη Βουλή. Ήταν περίπου 100 τα άτομα που εισέβαλαν στο κοινοβούλιο, πολλοί είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα και κρατούσαν σημαίες της ΠΓΔΜ, ψάλλοντας και τον εθνικό ύμνο.

——> Δείτε πιο κάτω: Φωτογραφίες από επεισόδια που ξέσπασαν τη νύχτα

Οι περίπου 10 κουκουλοφόροι άρχισαν να πετούν καρέκλες και τραπέζια και οι γροθιές δεν άργησαν να έρθουν. Πολύ γρήγορα η Βουλή θύμιζε εμπόλεμη ζώνη. Οι φωτογραφίες του αρχηγού της αντιπολίτευσης με το πρόσωπό του γεμάτο αίματα κάνουν το γύρο του κόσμου. Όπως και οι εικόνες από το ανελέητο ξύλο που έπεσε μέσα στη Βουλή, οι εικόνες ενός άνδρα να κρατά όπλο και τους εθνικιστικές να κάνουν τη Βουλή «γης μαδιάμ», εγκλωβίζοντας ανθρώπους στον πρώτο όροφο. Για τη «διάσωσή» τους επιστρατεύτηκαν γραφεία, τα οποία έβαλαν το ένα πάνω στο άλλο για να τους βοηθήσουν να κατέβουν!

Δείτε video μέσα από τη Βουλή κι όλα όσα έγιναν

Μετά από ώρες, η Βουλή εκκενώθηκε σε όλες τις εισόδους τοποθετήθηκαν αστυνομικοί και έξω από το κτίριο τοποθετήθηκαν μεταλλικά οδοφράγματα. Σύμφωνα με την διευθύντρια του κεντρικού νοσοκομείου των Σκοπίων, 42 άτομα τραυματίστηκαν και ζήτησαν ιατρική βοήθεια μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί και άνδρες της ασφάλειας της Βουλής.

Αργότερα, όμως, η βία “μεταφέρθηκε” στους δρόμους έξω από τη Βουλή, με τους αστυνομικούς και τους διαδηλωτές να συγκρούονται ανελέητα. Και αυτή τη φορά υπήρχαν τραυματίες. Οι εικόνες από τη νύχτα βίας στα Σκόπια είναι χαρακτηριστικές.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ, απεύθυνε πρόσκληση στους πολιτικούς ηγέτες να συναντηθούν σήμερα Παρασκευή (28.04.2017) για να συζητηθούν οι δυνατότητες επίλυσης της κατάστασης που δημιουργήθηκε. Στο διάγγελμά του, όμως, άφησε σαφείς αιχμές για τους βουλευτές, λέγοντας πως οι κανόνες της Βουλής παραβιάστηκαν και ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του!

«Σε αυτούς τους καιρούς της γενικής ανησυχίας σας καλώ να παραμείνετε ήρεμοι και να μην υποκύψετε σε διάφορες προκλήσεις και χειραγωγήσεις. Για να εκτονωθεί η κατάσταση και να αποτραπεί η βία καλώ όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα να δείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά και να υπακούουν στους νόμους της χώρας. Οι βουλευτές είναι οι πιο υπεύθυνοι για να επανέλθει η κατάσταση σύμφωνα με το σύνταγμα, τους νόμους και τους κανόνες της βουλής οι οποίοι σήμερα παραβιάστηκαν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και έχει επίγνωση των συνεπειών. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Καλώ τους ηγέτες σε μια συνάντηση αύριο για να εξετάσουμε τις επιλογές για μια λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιβάνοφ, σύμμαχος του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο οποίος, από την πλευρά του, κάλεσε τον κόσμο μέσω Facebook να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος! «Η βία δεν είναι λύση και πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDS) και εκείνων που επιθυμούν να ωθήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και να υλοποιήσουν το σενάριο τους. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Το VMRO-DPMNE θα αντιταχθεί σε αυτές τις ενέργειες του SDS που στρέφονται κατά του κράτους, με νομικά και πολιτικά δημοκρατικά μέσα» έγραψε ο Γκρουέφσκι, πρωθυπουργός της χώρας επί 10 χρόνια, από το 2006 έως το 2016.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EPA, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε