Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ταϊλάνδη: Πιέζει ο χρόνος για τα 12 αγόρια! Ίσως τις επόμενες ώρες η επιχείρηση διάσωσης

Ταϊλάνδη: Πιέζει ο χρόνος για τα 12 αγόρια! Ίσως τις επόμενες ώρες η επιχείρηση διάσωσης

– Αλλαγή δεδομένων στην υπόθεση θρίλερ με τα 12 παιδιά που έχουν εγκλωβιστεί σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη
– Για πρώτη φορά οι αρχές μιλούν για “περιορισμένο χρόνο”
– Δανός δύτης εκτιμά πως δεν αποκλείεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού να γίνει σήμερα ή αύριο!
– Θρήνος για βετεράνο δύτη του Πολεμικού Ναυτικού που έχασε τη ζωή του ενώ μετείχε στην επιχείρηση
– Έχουν βγάλει από τη σπηλιά νερό ικανό να γεμίσει 50 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων
– Σε καλή ψυχολογική κατάσταση τα παιδιά, ρωτούν για τα… αποτελέσματα του Μουντιάλ!

Ο χρόνος πιέζει και μάλιστα ασφυκτικά. Η Ταϊλάνδη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην υπόθεση του απεγκλωβισμού των 12 παιδιών του του προπονητή τους, που από τις 23 Ιουνίου έχουν παγιδευτεί μέσα σε σπήλαιο. Η επιχείρηση για τη διάσωσή του είναι εξαιρετικά επικίνδυνη όμως φαίνεται πως οι αρχές αναγκάζονται από τις συνθήκες να επισπεύσουν τις κινήσεις τους.

Η εκτίμηση ανήκει σε Δανό δύτη που συμμετέχει στις επιχειρήσεις για τη διάσωση των παιδιών και του προπονητή τους. Ο Ιβάν Κάραντζιτς είναι ένας από τους πολλούς εθελοντές δύτες που έχουν σπεύσει στην Ταϊλάνδη για να βοηθήσουν τις αρχές. Μιλώντας στο Sky News εξέφρασε την άποψη ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 13 μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. Σήμερα ή αύριο.

“Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που έχουν εμπειρία για τη διάσωση των παιδιών από τη σπηλιά”, είπε. Και όταν ρωτήθηκε πόσο σύντομα θα μπορούσε να γίνει η επιχείρηση, απάντησε: “Σήμερα ή αύριο, νομίζω”.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται λίγο αφού, για πρώτη φορά, οι αρχές παραδέχτηκαν ότι ο χρόνος, πλέον, είναι περιορισμένος. Τα παιδιά και ο προπονητής τους παραμένουν στο σπήλαιο για 13η μέρα. Κάποια από τα παιδιά είναι εξαιρετικά εξασθενημένα. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, όμως, η ψυχολογία τους είναι καλή αφού ρώτησαν τους δύτες για τα αποτελέσματα του Μουντιάλ.

«Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Ήδη μπουκάλες με οξυγόνο έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής που πρέπει να διασχίσουν τα παιδιά προκειμένου να βγουν από το σπήλαιο ώστε να μπορούν να ανεφοδιάζονται εκείνα και οι συνοδοί τους. Ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η επικίνδυνη επιχείρηση απεγκλωβισμού τους θα ξεκινήσει σήμερα, την ώρα που οι βροχοπτώσεις έχουν ξεκινήσει και πάλι.

Θρήνος στην Ταϊλάνδη για τον ήρωα δύτη

Δεν είναι μόνο ο φόβος πως εξαιτίας των μουσώνων θα βρέξει ξανά καταρρακτωδώς στην περιοχή. Ήδη άλλωστε έβρεξε το πρωί της Παρασκευής (06.07.2018) αλλά ευτυχώς η βροχή κράτησε μόνο πέντε λεπτά. Τις εξελίξεις επισπεύδει και μια τραγική εξέλιξη, ο θάνατος του 38χρονου βετεράνου και εξαιρετικά πεπειραμένου δύτη του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης, Σαμάν Κουνάν.

Ο άτυχος Σαμάν Κουνάν

Ο 38χρονος δύτης έχασε τη ζωή του έλλειψη οξυγόνου αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του να τοποθετήσει φιάλες κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιάσει τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο.

Ο Σαμάν Κουνάν – Φωτογραφία Daily Mail
Ο Σαμάν Κουνάν – Φωτογραφία Daily Mail

Ταϊλάνδη

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο» ο ίδιος, εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης. «Παρόλο που χάσαμε έναν άνδρα, εξακολουθούμε να έχουμε πίστη στην αποστολή μας», διαβεβαίωσε ο Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι η κηδεία του 38χρονου δύτη θα γίνει με βασιλικές τιμές. Η σορός του μεταφέρθηκε με C-130 στην Μπανγκονγκ κι από εκεί στη γενέτειρά του όπου θα γίνει η κηδεία.

https://twitter.com/RichardBarrow/status/1015144020375322624

Οι συνάδελφοί του και όσοι τον γνώριζαν είναι συγκλονισμένοι από το θάνατό του. Περιγράφουν έναν άνδρα που ποτέ δεν έχασε την επαφή του με τους Seals, το σώμα επίλεκτων του Πολεμικού Ναυτικού, παρότι είχε αποχωρήσει πριν από χρόνια.

Λίγες ώρες αφού έγινε γνωστός ο θάνατός του, ήρθε στη δημοσιότητα ένα video που τον δείχνει στο αεροπλάνο, έτοιμο να επιβιβαστεί για να φτάσει στο σημείο των ερευνών. “Θα φέρουμε τα παιδιά πίσω” λέει στο video.

Μια επικίνδυνη αποστολή

Η τραγωδία υπενθύμισε το πόσο δύσκολη είναι η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν κάνοντας κατάδυση τα παιδιά και ο προπονητής τους. Τα σωστικά συνεργεία ήλπιζαν μέχρι τώρα να μπορέσουν με τη βοήθεια αντλιών να μειώσουν το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο, ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να κάνουν κατάδυση ή εάν χρειαστεί, αυτή να είναι μικρής διάρκειας.

Για την ώρα, χρειάζονται 11 ώρες σε εκπαιδευμένους, έμπειρους δύτες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσω: έξι ώρες για να πάνε, πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων. Καλούνται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα, μέσα σε ανώμαλες στοές, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Μέχρι τώρα οι διασώστες προτιμούσαν να περιμένουν τη μείωση της στάθμης του νερού, ανεφοδιάζοντας τα παιδιά επί εβδομάδες ώστε να μπορέσουν να βγουν από τη σπηλιά πεζή. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά έχει απαντληθεί νερό που ισοδυναμεί με αυτό που χρειάζονται για να γεμίσουν 50 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Φωτογραφία Reuters

Μια βεβιασμένη επιχείρηση απεγκλωβισμού ήταν κάτι που οι αρχές ήθελαν μέχρι στιγμής να αποφύγουν, ενώ ο θάνατος του δύτη επέφερε ισχυρό πλήγμα στο ηθικό των εκατοντάδων διασωστών που έχουν κινητοποιηθεί, ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι από την Αυστραλία και τη Βρετανία.

Οι οικογένειες των παιδιών από την άλλη δήλωσαν ότι ήθελαν να διοργανώσουν μέσα στα σπηλιά μια γιορτή για τα γενέθλια ενός αγοριού, που στις 23 Ιουλίου θα γίνει 16 ετών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις