Κόσμος

Ταϊλάνδη: Σκύλοι μυρίζουν τον ανθρώπινο ιδρώτα και ανιχνεύουν τον κορονοϊό

Μια πρωτοποριακή μέθοδο ανέπτυξε η Ταϊλάνδη με πρωταγωνιστές σκύλους, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι να ανιχνεύουν τις μολύνσεις από νέο κορονοϊό μυρίζοντας δείγματα ανθρώπινου ιδρώτα, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση των κρουσμάτων, πολλών μάλιστα ασυμπτωματικών.

Τρία από τα έξι λαμπραντόρ, που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έκαναν το ντεμπούτο τους στο πανεπιστήμιο Chulalongkorn της Μπανγκόκ, έπειτα από κλινικές δοκιμές, που κατέδειξαν, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του εγχειρήματος, ποσοστό επιτυχίας περίπου 95%, σε περίπου 2.000 δείγματα που μύρισαν αυτόν τον μήνα.

«Οι σκύλοι είναι πολύ γρήγοροι στον έλεγχο», δήλωσε ο ερευνητής Τιτιγουάτ Σιρπρασάρτ.

«Με αυτόν τον ρυθμό, μπορούμε να απομονώσουμε εκείνα τα δείγματα, τα οποία υποπτευόμαστε πως είναι μολυσμένα από εκείνα που δεν φέρουν τον ιό».

Οι σκύλοι δεν καλούνται να μυρίσουν τους ανθρώπους απευθείας. Τα δείγματα ιδρώτα συλλέγονται από τους ανθρώπους και αποθηκεύονται σε μικρά μεταλλικά κοντέινερ, προκειμένου οι σκύλοι να τα επιθεωρήσουν ένα προς ένα.

Όταν εντοπιστεί ένα πιθανό δείγμα με Covid-19, το σκυλί σταματά και στοχεύει με τη μύτη του το δείγμα.

«Η χαρακτηριστική οσμή θα γίνει αισθητή έπειτα από μια μόλυνση. Διαφορετικά είδη ιών θα παράγουν διαφορετικά είδη οσμών», εξηγεί η ερευνήτρια Πατάμα Τορβοραπάνιτ.

Οι επικεφαλής του προγράμματος ελπίζουν πως οι σκύλοι θα χρησιμοποιηθούν σε αεροδρόμια και στις ακτοπλοϊκές γραμμές και επισημαίνουν πως είναι αποτελεσματικότεροι από τους ελέγχους θερμοκρασίας.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα αιματοχυσία στη Γάζα: 100 νεκροί από τον νέο βομβαρδισμό του Ισραήλ – «Είδα πτώματα ακρωτηριασμένα και καμένα»
Παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, ο στρατός του Ισραήλ στόχευσε παραθαλάσσια καφετέρια στην οποία βρίσκονταν αρκετοί Παλαιστίνιοι αλλά και κέντρα διανομής βοήθειας
Γάζα
Ο Ντόναλντ Τραμ απειλεί τον Έλον Μασκ: «Χωρίς επιδοτήσεις θα πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του στην Νότια Αφρική»
«Τέλος οι εκτοξεύσεις Πυραύλων, οι Δορυφόροι ή η Παραγωγή Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων και η χώρα μας θα εξοικονομήσει μια περιουσία», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του
Ο Έλον Μασκ μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ 3
Η Ευρώπη παραλύει από τους καύσωνες: Τι είναι το «heat dome» και γιατί οι ειδικοί το ονομάζουν «σιωπηλό δολοφόνο»
Αυξήθηκαν οι εισαγωγές ατόμων στα νοσοκομεία της Ιταλίας - Σε συναγερμό Γαλλία και Γερμανία για την εκδήλωση πυρκαγιών - Η Ευρώπη έχει την ταχύτερη θέρμανση στον κόσμο συγκριτικά με τις άλλες ηπείρους
Άνθρωποι
Ο Τραμπ εγκαινιάζει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες»: Θα κοστίζει 450 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, θα κρατούνται έως 5.000 μετανάστες
«Αν κανείς αποπειραθεί να αποδράσει δεν θα τον περιμένουν και πολλά, μόνο αλιγάτορες και πύθωνες - Αντιδράσεις από τους αντιπάλους του Τραμπ και τους οικολόγους για την καταστροφή του μοναδικού περιβάλλοντος
Αλιγάτορας
5
Ο Αραγτσί «αδειάζει» τον Τραμπ: «Θα αργήσουμε τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ – Μπορούμε γρήγορα να ξεκινήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου»
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει τα «μούτρα» με την Τεχεράνη - Το Ιράν ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις μόνο αν του δοθεί εγγύηση από τις ΗΠΑ πως δεν θα βομβαρδιστεί ξανά
Αμπάς Αραγτσί