Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Ταινία η απαγωγή που συγκλόνισε τον κόσμο

Ταινία η απαγωγή που συγκλόνισε τον κόσμο

Μια από τις μεγαλύτερες απαγωγές στην παγκόσμια ιστορία έγινε ταινία. Είναι η απαγωγή του Τζον Πολ Γκετί του τρίτου, εγγονού ενός από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο.

Η ταινία, έγινε από τον Ρίντλεϊ Σκοτ για την απαγωγή του Τζον Πολ Γκετί του τρίτου και θα κάνει πρεμιέρα στο κλείσιμο του ετήσιου φεστιβάλ του American Film Institute στο Λος Άντζελες.

Στις 16 Νοεμβρίου εκτός από την ταινία «All the Money in the World» που θα προβληθεί, θα τιμηθεί ο διάσημος διευθυντής για την μακρόχρονη καριέρα του.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Κέβιν Σπέισι το ρόλο του Τζον Πολ Γκετί και η Μισέλ Γουίλιαμς στο ρόλο της μητέρας του Γκετί. Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ συμπρωταγωνιστεί υποδυόμενος το ρόλο του συμβούλου της οικογένειας κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας.

Η ταινία θα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 8 Δεκεμβρίου.

Η ιστορία της απαγωγής του Τζον Πολ Γκετί

Ο Τζον Πολ Γκετί ο τρίτος απήχθη στις 10 Ιουλίου του 1973 από την σικελική μαφία την Ντραγκέτα. Ήταν 16 ετών και η απαγωγή του έγινε στην πλατεία Φαρνέζε στη Ρώμη.

Με ένα σημείωμα, οι απαγωγείς ζητούσαν 17 εκατομμύρια δολάρια για να τον απελευθερώσουν.

Όταν πρωτοέλαβαν το σημείωμα κάποιοι από την οικογένεια, πίστεψαν ότι ήταν μια πλάκα από τον 16χρονο για να πάρει λεφτά από τον πάμπλουτο παππού του.

Όμως, ήταν αλήθεια. Το παιδί, το κρατούσαν οι απαγωγείς σε μια καλύβα στα βουνά. Οι απαγωγείς έστειλαν και δεύτερο σημείωμα αλλά καθυστέρησε να φτάσει από τα ιταλικά ταχυδρομεία.

Ο πατέρας του παιδιού, Τζον Πολ Γκετί τζούνιορ ζήτησε χρήματα από τον πατέρα του αλλά εκείνος αρνήθηκε. Όπως έλεγε, αν πλήρωνε τα λύτρα, τότε άλλοι απαγωγείς θα μπορούσαν να απαγάγουν και άλλα από τα 14 εγγόνια του.

Το Νοέμβριο του 1973 ενας φάκελος με μια τούφα από τα μαλλιά του παιδιού και ένα από τα αυτιά του εστάλη σε μια εφήμερίδα με την απειλή ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι ακρωτηριασμοί. Το ποσό των απαγωγέων έπεσε στα 3,2 εκατομμύρια δολάρια.

Η προθεσμία ήταν 10 ημέρες. Αλλιώς απειλούσαν ότι θα έστελναν το παιδί σε κομμάτια.

“Λύγισε” ο παππούς

Ο Τζον Πολ Γκετί πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Διαπραγματεύθηκε την επιστροφή του εγγονού του και δέχθηκε να πληρώσει 2,9 εκατομμύρια δολάρια.

Τελικά, πλήρωσε 2,2 εκατομμύρια δολάρια που ήταν και αφορολόγητα και δάνεισε τον γιό του το υπόλοιπο ποσό με 4% τόκο.

Ο μικρός Γκετί βρέθηκε ζωντανός σε ένα πρατήριο βενζίνης στην επαρχία της Ποτέντσα στις 15 Δεκεμβρίου του 1973.

Εννέα από τους απαγωγείς συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων ένας ξυλουργός, ένας νοσοκόμος, ένα πρώην κατάδικος, ένας ελαιοπαραγωγός από την Καλαβρία αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της Ντραγκέτα.

Δυο καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν. Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω έλλειψης στοιχείων.

Τα χρήματα δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ο Τζον Πολ Γκετί ο τρίτος πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου 2011 στα 54 του χρόνια μετά από μακροχρόνια ασθένεια που το είχε αφήσει παραπληγικό από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 1981.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις