Κόσμος

Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για την Τουρκία

Δεν είναι μόνο το νέο "μπλόκο" για τα F-35. Οι ΗΠΑ ραπίζουν την Τουρκία με κάθε τρόπο. Ένας από αυτούς και η νέα, εξαιρετικά σκληρή, ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η οποία καλεί τους Αμερικανούς πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα, να το… ξανασκεφτούν!
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η νέα ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για την Τουρκία εκδόθηκε την Πέμπτη, λίγες μέρες μετά τις εκλογές που αποδείχθηκαν θρίαμβος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν την απόφασή τους να ταξιδέψουν στη γειτονική χώρα. Όχι μόνο λόγω του φόβου για τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και εξαιτίας των «αυθαίρετων κρατήσεων» ξένων πολιτών στις τουρκικές φυλακές.

Σχετικά με τη τρομοκρατία, η έκθεση παρουσιάζει μια λίστα συγκεκριμένων περιοχών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, επισημαίνει πως οι δυτικοί ταξιδιώτες βρίσκονται υψηλά στη λίστα των στόχων για επιθέσεις απαγωγής και δολοφονιών των διάφορων τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Σχεδιάζονται τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία»

«Οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στη Τουρκία. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις στοχεύουν ξεκάθαρα δυτικούς τουρίστες και απόδημους για απαγωγές και δολοφονίες. Οι τρομοκράτες μπορούν να επιτεθούν με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση σε τουριστικές τοποθεσίες, κομβικά σημεία μεταφοράς, αγορές/εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια, χώρους λατρείας, πάρκα, μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, και σε κοινόχρηστους χώρους», αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μην πάτε… κόντρα στον Ερντογάν

Η έκθεση προειδοποιεί τους ταξιδιώτες ότι μπορεί να βρεθούν και στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών ασφαλείας. Υποστηρίζει ότι συνεχίζουν να κρατούν πολλούς ξένους πολίτες για πολιτικούς λόγους. Μάλιστα γίνεται ειδική σύσταση στους ταξιδιώτες να μην συμμετέχουν σε διαδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί από τη κυβέρνηση αφού, όπως υποστηρίζει, διατρέχουν τον κίνδυνο να συλληφθούν.

«Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων και πολιτών των ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για προσχώρηση σε υποτιθέμενες τρομοκρατικές οργανώσεις με βάση ελάχιστα ή μυστικά αποδεικτικά στοιχεία για λόγους που φαίνεται ότι εμπεριέχουν πολιτικά κίνητρα.

Οι υπήκοοι των ΗΠΑ έχουν επίσης υποβληθεί σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που τους εμποδίζουν να αναχωρήσουν από την Τουρκία. Η συμμετοχή σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί ρητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε κράτηση ή σύλληψη», σημειώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε φοιτητικές διαδηλώσεις – Πέταξαν πέτρες και τσιμεντόλιθους στο υπουργείο Παιδείας
Ένταση στα Τίρανα με δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και προσαγωγές - Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το κόστος σπουδών και τις συνθήκες στα πανεπιστήμια, ενώ η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία
Hooded protesters try to break through a gate at the Education Ministry as the Albanian word "Resign" is displayed on a wall during clashes in Tirana, Albania, Tuesday, Oct. 13, 2026, joining a demonstration organized by the Flamingo protest movement demanding the resignation of Prime Minister Edi Rama.
Ισόβια στον άνδρα που έστησε τη δολοφονία του Τούπακ – Δικαίωση μετά από 30 χρόνια
Ο Ντουέιν «Κίφι Ντι» Ντέιβις καταδικάστηκε για τη δολοφονία του θρυλικού ράπερ στο Λας Βέγκας - «Χρειαστήκαμε 30 χρόνια, αλλά σήμερα θα δώσετε λόγο για τις πράξεις σας», είπε η δικαστής
Duane Davis, right, arrives for a sentencing hearing after his murder conviction in the death of rapper Tupac Shakur on Tuesday, Oct. 13, 2026, in Las Vegas.
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον Αμερικανό πρέσβη Τομ Μπάρακ – «Διπλωματική ντροπή χωρίς προηγούμενο»
Στο στόχαστρο της τουρκικής αντιπολίτευσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με αιχμές για τις συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη, τη διαμονή του εκτός πρωτεύουσας και τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή
Tom Barrack, the U.S. ambassador to Turkey and special presidential envoy to Syria and Iraq, speaks at the U.S. Iraq Business Summit at the U.S. Chamber of Commerce, Friday, July 17, 2026, in Washington.
CNN: Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί – Οι επαφές με συμμάχους και οι διαβεβαιώσεις
Το Σαββατοκύριακο είχε μεταφέρει σε πρόσωπα του περιβάλλοντός της ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις πως δεν θα αποπεμπόταν από τη θέση της πρέσβειρας στην Ελλάδα
Κίμπερλι Γκιλφόιλ