Κόσμος

Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για την Τουρκία

Δεν είναι μόνο το νέο "μπλόκο" για τα F-35. Οι ΗΠΑ ραπίζουν την Τουρκία με κάθε τρόπο. Ένας από αυτούς και η νέα, εξαιρετικά σκληρή, ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η οποία καλεί τους Αμερικανούς πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα, να το… ξανασκεφτούν!
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η νέα ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για την Τουρκία εκδόθηκε την Πέμπτη, λίγες μέρες μετά τις εκλογές που αποδείχθηκαν θρίαμβος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν την απόφασή τους να ταξιδέψουν στη γειτονική χώρα. Όχι μόνο λόγω του φόβου για τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και εξαιτίας των «αυθαίρετων κρατήσεων» ξένων πολιτών στις τουρκικές φυλακές.

Σχετικά με τη τρομοκρατία, η έκθεση παρουσιάζει μια λίστα συγκεκριμένων περιοχών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, επισημαίνει πως οι δυτικοί ταξιδιώτες βρίσκονται υψηλά στη λίστα των στόχων για επιθέσεις απαγωγής και δολοφονιών των διάφορων τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Σχεδιάζονται τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία»

«Οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στη Τουρκία. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις στοχεύουν ξεκάθαρα δυτικούς τουρίστες και απόδημους για απαγωγές και δολοφονίες. Οι τρομοκράτες μπορούν να επιτεθούν με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση σε τουριστικές τοποθεσίες, κομβικά σημεία μεταφοράς, αγορές/εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια, χώρους λατρείας, πάρκα, μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, και σε κοινόχρηστους χώρους», αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μην πάτε… κόντρα στον Ερντογάν

Η έκθεση προειδοποιεί τους ταξιδιώτες ότι μπορεί να βρεθούν και στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών ασφαλείας. Υποστηρίζει ότι συνεχίζουν να κρατούν πολλούς ξένους πολίτες για πολιτικούς λόγους. Μάλιστα γίνεται ειδική σύσταση στους ταξιδιώτες να μην συμμετέχουν σε διαδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί από τη κυβέρνηση αφού, όπως υποστηρίζει, διατρέχουν τον κίνδυνο να συλληφθούν.

«Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων και πολιτών των ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για προσχώρηση σε υποτιθέμενες τρομοκρατικές οργανώσεις με βάση ελάχιστα ή μυστικά αποδεικτικά στοιχεία για λόγους που φαίνεται ότι εμπεριέχουν πολιτικά κίνητρα.

Οι υπήκοοι των ΗΠΑ έχουν επίσης υποβληθεί σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που τους εμποδίζουν να αναχωρήσουν από την Τουρκία. Η συμμετοχή σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί ρητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε κράτηση ή σύλληψη», σημειώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το βασικό σενάριο για τη δολοφονία μητέρας και γιου στο Αίγιο - Στο νοσοκομείο ο 65χρονος, αρνείται πεισματικά τις κατηγορίες
Οι αντιφάσεις που έπεσε, οι αμυχές στο σώμα του και το φρεσκοπλυμένο ρούχο που εξετάζεται για ίχνη αίματος, έβαλαν τον 65χρονο στο κάδρο των υπόπτων
αιγιαλεια δολοφονια
Αμερικανικά χτυπήματα στο Ιράν σε αντίποινα για την κατάρριψη του ελικοπτέρου Απάτσι και «απάντηση» της Τεχεράνης
«Πιστεύω ότι η ανταπόδοση θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρή», είπε ο Τραμπ στο ABC λίγο πριν τις νέες αμερικανικές επιθέσεις - Η Τεχεράνη «απάντησε» με πυραύλους και drones εναντίον αμερικανικών στόχων
Αμερικανικό ελικόπτερο Apache
Ισπανία: «Πολύ ανησυχητική για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης» η εγκατάλειψη του σχεδίου για την κατασκευή μαχητικού αεροσκάφους Scaf
Το φιλόδοξο σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεροπορικής μάχης νέας γενιάς, που θα συνδύαζε επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Margarita Robles, Minister of Defence, during a government control session in the Senate, 9 June 2026, in Madrid (Spain). The government faces questions from the opposition in the Senate on security and protests, defence spending, health, housing, corruption and migration.