Κόσμος

Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για την Τουρκία

Δεν είναι μόνο το νέο "μπλόκο" για τα F-35. Οι ΗΠΑ ραπίζουν την Τουρκία με κάθε τρόπο. Ένας από αυτούς και η νέα, εξαιρετικά σκληρή, ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η οποία καλεί τους Αμερικανούς πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα, να το… ξανασκεφτούν!
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η νέα ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για την Τουρκία εκδόθηκε την Πέμπτη, λίγες μέρες μετά τις εκλογές που αποδείχθηκαν θρίαμβος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν την απόφασή τους να ταξιδέψουν στη γειτονική χώρα. Όχι μόνο λόγω του φόβου για τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και εξαιτίας των «αυθαίρετων κρατήσεων» ξένων πολιτών στις τουρκικές φυλακές.

Σχετικά με τη τρομοκρατία, η έκθεση παρουσιάζει μια λίστα συγκεκριμένων περιοχών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, επισημαίνει πως οι δυτικοί ταξιδιώτες βρίσκονται υψηλά στη λίστα των στόχων για επιθέσεις απαγωγής και δολοφονιών των διάφορων τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Σχεδιάζονται τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία»

«Οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στη Τουρκία. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις στοχεύουν ξεκάθαρα δυτικούς τουρίστες και απόδημους για απαγωγές και δολοφονίες. Οι τρομοκράτες μπορούν να επιτεθούν με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση σε τουριστικές τοποθεσίες, κομβικά σημεία μεταφοράς, αγορές/εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια, χώρους λατρείας, πάρκα, μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, και σε κοινόχρηστους χώρους», αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μην πάτε… κόντρα στον Ερντογάν

Η έκθεση προειδοποιεί τους ταξιδιώτες ότι μπορεί να βρεθούν και στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών ασφαλείας. Υποστηρίζει ότι συνεχίζουν να κρατούν πολλούς ξένους πολίτες για πολιτικούς λόγους. Μάλιστα γίνεται ειδική σύσταση στους ταξιδιώτες να μην συμμετέχουν σε διαδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί από τη κυβέρνηση αφού, όπως υποστηρίζει, διατρέχουν τον κίνδυνο να συλληφθούν.

«Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων και πολιτών των ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για προσχώρηση σε υποτιθέμενες τρομοκρατικές οργανώσεις με βάση ελάχιστα ή μυστικά αποδεικτικά στοιχεία για λόγους που φαίνεται ότι εμπεριέχουν πολιτικά κίνητρα.

Οι υπήκοοι των ΗΠΑ έχουν επίσης υποβληθεί σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που τους εμποδίζουν να αναχωρήσουν από την Τουρκία. Η συμμετοχή σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί ρητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε κράτηση ή σύλληψη», σημειώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ευρώπη στους δρόμους: Σκηνές χάους και επεισόδια σε Γαλλία, Βέλγιο, Αλβανία και Ιταλία
Κύματα οργής για το υψηλό κόστος ζωής, τη λιτότητα και τη διαφθορά συγκλονίζουν την Ευρώπη - Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι, Βέλγοι, Αλβανοί και Ιταλοί διαδηλωτές κατέκλυσαν όλες τις μεγάλες πόλεις των χωρών τους
Διαδηλωτές ανάβουν φωτιές και συγκρούονται με την αστυνομία στη διάρκεια διαδήλωσης στα Τίρανα, στις 17 Οκτωβρίου 2026
62
Financial Times: Πόσο κοντά βρίσκεται ο κόσμος σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Τα τρία επικίνδυνα μέτωπα
Οι λανθασμένοι υπολογισμοί των μεγάλων δυνάμεων, η αβεβαιότητα γύρω από τις συμμαχίες και η αδυναμία αποτροπής νέων συγκρούσεων μπορούν να οδηγήσουν σε μια γενικευμένη σύρραξη;
Πόλεμος στην Ουκρανία 57
Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε κομβόι ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Δυτική Όχθη και ξυλοκόπησαν Γάλλο δήμαρχο
Η βία έρχεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών μιας προεκλογικής εκστρατείας κατά την οποία ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει υποστηρίξει τους εποίκους επιδιώκοντας την υποστήριξή τους
Δυτική Όχθη
7
Στις «φλόγες» και το Βέλγιο: Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στις Βρυξέλλες
Φοιτητές διαμαρτύρονται για το αυξανόμενο κόστος και για μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση - Χρήση δακρυγόνων, ρίψεις νερού και εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας - Δείτε βίντεο
Βέλγιο