Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ταμείο Ανάκαμψης: Η ΕΕ προσέλαβε τράπεζες για την έκδοση του πρώτου 10ετούς ομολόγου

e-Παράβολο
Φωτογραφία αρχείου: Intime

H Ευρωπαϊκή Ένωση προσέλαβε σήμερα τράπεζες για την έκδοση του πρώτου 10ετούς ομολόγου της που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δύο επικεφαλής διαχειριστές της έκδοσης. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα σχετικά με τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της οικονομίας της από την κρίση του κορονοϊού.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ομόλογα

Η πώληση του ομολόγου θα αρχίσει αύριο, υπό την αίρεση των συνθηκών της αγοράς, σύμφωνα με ενημερωτικά υπομνήματα των επικεφαλής διαχειριστών που είναι σε γνώση του Reuters.

Θα είναι η πρώτη μίας σειράς εκδόσεων, συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ από τώρα έως το 2026, οι οποίες θα στηρίξουν τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη μέλη – μία χωρίς προηγούμενο πράξη δημοσιονομικής αλληλεγγύης της ΕΕ που μπορεί να τη μεταμορφώσει στον μεγαλύτερο δανειολήπτη της Ευρώπης.

Έχουν προηγηθεί οι εκδόσεις ύψους 90 δισ. ευρώ, οι οποίες χρηματοδότησαν το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης, από τον περασμένο Οκτώβριο, οι οποίες έχουν δώσει ήδη στην ΕΕ μία σημαντική παρουσία στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Με το πρώτο 10ετές ομόλογο του Ταμείου Ανάκαμψης θα αντληθούν 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δήλωση του Γάλλου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις 31 Μαΐου. Η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι αναμένει να εκδώσει ομόλογα συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ φέτος.

Μετά την πρώτη πώληση, η ΕΕ θα εκδώσει δύο ακόμη κοινοπρακτικά ομόλογα έως το τέλος Ιουλίου. Στη συνέχεια, η ΕΕ θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο ένα πρόγραμμα πώλησης βραχυπρόθεσμων τίτλων μέσω δημοπρασιών.

Η ΕΕ προσέλαβε τις τράπεζες BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo και Morgan Stanley ως από κοινού επικεφαλής διαχειριστές, ενώ η Danske Bank και η Santander θα λειτουργήσουν ως συν – επικεφαλής διαχειριστές, σύμφωνα με το υπόμνημα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις