Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τέξας: Η παράλειψη που μπορούσε να αποτρέψει το μακελειό

Τέξας

Ένας άνθρωπος που είχε προσπαθήσει να σκοτώσει ξανά. Ο μακελάρης του Τέξας, Ντέβιν Πάτρικ Κέλι, είχε φυλακιστεί γιατί είχε προσπαθήσει – μεταξύ άλλων- να στραγγαλίσει τη γυναίκα και να σκοτώσει τον γιο της.

Οι αποκαλύψεις για το σκοτεινό παρελθόν του μακελάρη που μπήκε σε εκκλησία στο Τέξας και σκότωσε 26 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος 18 μηνών, έρχονται στο φως δυο μέρες μετά τη χειρότερη μαζική δολοφονία στην ιστορία της πολιτείας.

Ντυμένος με μαύρο επιχειρησιακό εξοπλισμό κι ένα αλεξίσφαιρο, ο 26χρονος πρώην στρατιωτικός εισέβαλε στην εκκλησία στις 11:20 την Κυριακή (19:20 ώρα Ελλάδας).

Τέξας εκκλησία Ντέβιν Πάτρικ Κέλι
Φωτογραφία Reuters

Με ένα ημιαυτόματο τουφέκι, άνοιξε πυρ μέσα στην Πρώτη Εκκλησία Βαπτιστών του Σάδερλαντ, μιας αγροτικής κοινότητας του Τέξας με 400 κατοίκους. Τα θύματά του, 26 στο σύνολο. Από 18 μηνών έως 77 ετών. Ανάμεσά τους και η πρώην πεθερά του, στην οποία έστελνε απειλητικά μηνύματα. Οι τραυματίες 21, ανάμεσά τους ένα παιδί 5 χρονών με τραύματα από τέσσερις σφαίρες.

Δυο πολίτες τον καταδίωξαν όταν έφυγε από τον τόπο του εγκλήματος. Ο 26χρονος αυτοκτόνησε μέσα στο αυτοκίνητό του.

Το σκοτεινό παρελθόν

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ντέβιν Πάτρικ Κέλι έβγαζε δολοφονικά ένστικτα.

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, στην οποία υπηρέτησε από το 2010 έως το 2014, έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την επίθεση του Κέλι στη σύζυγο και τον γιο της.

Το έγγραφο είναι από τον Ιανουάριο του 2013. Αναφέρει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους καταδικάστηκε, φυλακίστηκε και αποτάχθηκε ο Κέλι.

Ο Ντέβιν Πάτρικ Κέλι σε παλιότερη φωτογραφία από σύλληψή του

Καταδικάστηκε για την κατηγορία ότι είχε χτυπήσει πολλές φορές τη γυναίκα του μεταξύ του Ιουνίου του 2011 και του Απριλίου του 2012. Τη γρονθοκόπησε, την κλώτσησε και προσπάθησε να τη στραγγαλίσει. Κρίθηκε επίσης ένοχος για την κατηγορία ότι χτύπησε τον γιο της μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου του 2012 με τόση δύναμη, που θα μπορούσε να «προκαλέσει τον θάνατό του ή τον σοβαρό τραυματισμό του». Είχε ομολογήσει την ενοχή του και για τις δυο κατηγορίες.

Αντίθετα, είχε δηλώσει αθώος της κατηγορίας ότι έστρεψε απειλητικά γεμάτα όπλα προς την κατεύθυνση της συζύγου του και του παιδιού δύο φορές, τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο του 2012.

Ο Ντέβιν Πάτρικ Κέλι

Ο πρώην υποσμηνίας είχε κριθεί ένοχος από στρατοδικείο το 2012 για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του και του παιδιού της. Καταδικάστηκε να εκτίσει 12 μήνες φυλάκιση στη στρατιωτική φυλακή Μίραμαρ της Καλιφόρνιας. Αποφυλακίστηκε το 2014. Αποτάχθηκε από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις λόγω της κακής διαγωγής του και υποβιβάστηκε σε απλό σμηνίτη.

Το μοιραίο λάθος

Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η μαζική σφαγή στο Τέξας; Ίσως είναι η απάντηση. Αν η Πολεμική Αεροπορία είχε ενημερώσει το FBI για την καταδίκη του Κέλι για ενδοοικογενειακή βία. Αν το είχε κάνει, ο δράστης δεν θα μπορούσε να αγοράσει το όπλο που χρησιμοποίησε για να σκοτώσει 26 ανθρώπους.

Βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας δεν θα έπρεπε να έχει δικαίωμα να κατέχει όπλα μετά την καταδίκη του.

Την παράβλεψη παραδέχτηκε εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το αδίκημα ενδοοικογενειακής βίας του Κέλι δεν είχε καταχωριστεί στο αρχείο του Εθνικού Κέντρου Πληροφόρησης για τα Ποινικά Αδικήματα (NCIC)», δήλωσε η Αν Στέφανεκ.

Διευκρίνισε ότι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλα ποινικά αδικήματα που δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα.

Οδηγία του Πενταγώνου προβλέπει ότι το υπουργείο Άμυνας είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει το FBI για όλες τις καταδίκες στα στρατοδικεία, με την εγγραφή των αδικημάτων στο NCIC.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις