Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Τελεσίγραφο από ΕΕ σε Βρετανία για το Brexit – Αποφασίστε τι θέλετε!

Τελεσίγραφο από ΕΕ σε Βρετανία για το Brexit – Αποφασίστε τι θέλετε!

Η Ευρωπαική Ένωση έστειλε μήνυμα στην Τερέζα Μέι την ώρα που η βρετανίδα πρωθυπουργός προσπαθεί να περάσει τη συμφωνία για το Brexit.

Η ΕΕ ζητά από τη Βρετανία να πάρει την ευθύνη και να αποφασίσει τι πραγματικά θέλει, αλλά ξεκαθαρίζει πως νέα συμφωνία για το Brexit δεν πρόκειται να υπάρξει.

Και αυτό γιατί ενώ έχουν απομείνει λιγότερες από εννιά εβδομάδες από τη ημερομηνία για το Brexit, άγνωστο είναι αν θα υπάρξει συμφωνία ΄γ πότε θα γίνει τελικά η αποχώρηση.

Στο βρετανικό κοινοβούλιο την Τρίτη θα ψηφιστούν μια σειρά από τροπολογίες για το Brexit με βουλευτές του κόμματος της Μέι να πιέζουν την κατάργηση του backstop που εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε σκληρό συνοριακό καθεστώς ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία καθώς και την αντικατάσταση της ρύθμισης με άλλο μέτρο.

«Είναι μια πραγματική πρόκληση να δει κανείς πως μπορείς να χτίσεις μια πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας για το Brexit από την πολυμορφία της αντιπολίτευσης σε αυτήν», ανέφερε η Σαμπίνα Βαγιάντ που ανήκει στον κύκλο του Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Η κ. Βαγιάντ μιλώντας σε ένα συνέδριο στις Βρυξέλλες που διοργάνωσε η ομάδα προβληματισμού European Policy Centre σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχει μια έλλειψη «ευθύνης» στην Βρετανία για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από Βρυξέλλες και Λονδίνο τον Νοέμβριο και πως υπάρχει μια ελλιπής διαφάνεια στις κινήσεις της πρωθυπουργού.

«Δεν θα υπάρξουν επιπλέον διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αποχώρησης», διεμήνυσε η Βαγιάντ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενη σε μια τροπολογία στη συμφωνία που πρότεινε ο συντηρητικός βουλευτής Γκράχαμ Μπράντι, που επιθυμεί «εναλλακτικές ρυθμίσεις», η Βαγιάντ δήλωσε ότι η συμφωνία για το Brexit ήδη περιέχει αυτή την πιθανότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις