Κόσμος

Τελεσίγραφο ΗΠΑ προς την Ρωσία – “Ομολογήστε ότι εσείς παραβιάσατε τη συμφωνία για τα πυρηνικά”

Το NATO κατηγόρησε επισήμως τη Ρωσία για παραβίαση της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) του 1987. Μάλιστα η Ουάσινγκτον έδωσε τελεσίγραφο 60 ημερών στην Μόσχα για να... ομολογήσει τις ρωσικές παραβιάσεις της Συνθήκης.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε αντίθετη περίπτωση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα αναγκαστεί να ξεκινήσει εξάμηνη διαδικασία αποχώρησης από την Συνθήκη.

«Οι Σύμμαχοι κατέληξαν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει και τοποθετήσει ένα πυραυλικό σύστημα, το 9M729, που αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης INF και εγείρει σημαντική απειλή στην ευρωατλαντική ασφάλεια», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή τους μετά από συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

«Στηρίζουμε σθεναρά τα ευρήματα των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της βάση της Συνθήκης INF», συνεχίζει το ανακοινωθέν.

Τι προέβλεπε η συνθήκη

Η Συνθήκη, που είχε συναφθεί με τη Σοβιετική Ένωση το 1987, απαγόρευε την ανάπτυξη, την παραγωγή ή την αποθήκευση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές και δραστικό βεληνεκές από 500 μέχρι 5.000 χιλιόμετρα.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει «πολλές συστοιχίες με πυραύλους SSC-8», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στο σύστημα πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα κατ’ αυτήν παραβιάζει την INF.

«Το βεληνεκές τους θέτει άμεση απειλή στην Ευρώπη» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση με τους νατοϊκούς ομολόγους του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε την 20ή Οκτωβρίου ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την INF. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να «προστατευθεί» η Συνθήκη, που χαρακτήρισε «κρίσιμη για την ασφάλεια» της Γηραιάς Ηπείρου και του κόσμου.

Για να αναθεωρήσει η Ουάσινγκτον την απόφασή της να καταγγείλει τη σύμβαση INF, πρέπει από τη μια η Ρωσία να «παραδεχθεί» ότι επιδόθηκε σε προσπάθεια «εξαπάτησης» των ΗΠΑ και, από την άλλη, να καταστρέψει τους πυραύλους που την παραβιάζουν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή στην Ιζαμπέλ Ατζανί - Κρίθηκε ένοχη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα
Η 71χρονη ηθοποιός, δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ κρίθηκε ένοχη για εικονική δήλωση κατοικίας στην Πορτογαλία το 2016 και το 2017, για απόκρυψη ενός δανείου το 2013 και για μεταφορά ενός ποσού στις ΗΠΑ το 2014
Ιζαμπέλ Ατζανί
Αμβέρσα: Από το ισόγειο ξεκίνησε η φωτιά στην πολυκατοικία που στοίχισε τη ζωή σε 6 ανθρώπους – Ερευνάται τεχνική βλάβη
Διασώστες κατεβάζουν με σχοινιά τους ενοίκους - Πάνω από 200 άνθρωποι στο κτίριο - «Κλειστήκαμε στο διαμέρισμα και περιμέναμε στο μπαλκόνι» λέει ένοικος
Αμβέρσα
Βρετανία: Έρευνα για τους δύο αστυνομικούς που συνέλαβαν τον ετοιμοθάνατο Χένρι Νόβακ ενώ είχε μαχαιρωθεί και έλεγε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει
Ο δολοφόνος του, Βίκρουμ Ντίγκουα, ένας Σιχ γεννημένος στη Βρετανία, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια, κατηγορήσε ψευδώς τον Νόβακ ότι τον πρόσβαλε με ρατσιστικά σχόλια και του επιτέθηκε
Διαμαρτυρία στη Βρετανία για τον θάνατο του 18χρονου που μαχαιρώθηκε από νεαρό Σιχ