Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Τελικά… τζίφος – Καμία συμφωνία Ρωσίας – Ιαπωνίας για τις Κουρίλες νήσους

Τελικά… τζίφος – Καμία συμφωνία Ρωσίας – Ιαπωνίας για τις Κουρίλες νήσους

Ρωσία και Ιαπωνία δεν κατάφεραν να υπερβούν τις διαφορές τους για την επίλυση της εδαφικής διένεξης για τις Κουρίλες νήσους, στις συνομιλίες που είχαν σήμερα στην Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ιάπωνα ομόλογο του Τάρο Κόνο. Ωστόσο συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τον διάλογο και να ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μετά τον τέλος των συνομιλιών που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογο του, δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας με το Τόκιο όσον αφορά το θέμα της Συνθήκης Ειρήνης εξακολουθεί να παραμένει ένα δύσκολο ζήτημα, το οποίο προφανώς μπορεί να λυθεί μέσω μιας μακροχρόνιας, κοπιαστικής και δημιουργικής δουλειάς. Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε την ανάγκη της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, αναφέροντας ότι κατά τις συνομιλίες υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η συνεργασία στην βάση της διακήρυξης του 1956, σημαίνει πρωτίστως την αναγνώριση των αποτελεσμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όπως έχει καταγραφεί και στο Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Μια ακόμη σημαντική πλευρά σε σχέση με την Συνθήκη ειρήνης, είπε ο Λαβρόφ σχετίζεται με τα θέμα τα ασφαλείας. «Η κοινή Διακήρυξη διατυπώθηκε και υπογράφηκε σε συγκεκριμένες ιστορικές και γεωπολιτικές συνθήκες, αλλά έκτοτε η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά» και «είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε υπ όψιν ότι είναι σε ισχύ η Συμφωνία για με την ασφάλεια μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στην εδαφική διένεξη των Κουρίλων ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ρωσο-ιαπωνική ομάδα που εξετάζει από νομικής πλευράς τις δραστηριότητες στις Κουρίλες, θα συνέλθει στις 20 Μαΐου. Επίσης στις 21 Μαΐου θα συνεδριάσει στην Μόσχα μια άλλη ομάδα εργασίας με θέμα την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των κατοίκων της περιφέρειας της Σαχαλίνης και της επαρχίας Χοκάϊντο. Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι συζήτησαν αναλυτικά το ζήτημα της από κοινού οικονομικής δραστηριότητας στις Κουρίλες νήσους.

Τι διεκδικεί η Ιαπωνία

Το Τόκιο διεκδικεί τέσσερα νησιά, στα οποία ζουν 20.000 κάτοικοι τα οποία είχαν προσαρτηθεί από την Σοβιετική Ένωση το 1945 και αποτελούσαν έδαφος της Ιαπωνίας.

Από την πλευρά του ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο δήλωσε, ότι η Μόσχα και Τόκιο δεν μπόρεσαν να διευθετήσουν τις διαφορές τους στο ζήτημα της σύναψης Συνθήκης ειρήνης κατά την διάρκεια των συνομιλιών των υπουργών εξωτερικών.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι στις σημερινές συνομιλίες ξεπεράσαμε τις διαφορές. Αλλά αποφασίσαμε, ότι η αποκατάσταση της πραγματικής συνεργασίας μέσω της υπέρβασης αυτού του σύνθετου προβλήματος ανταποκρίνεται στα στρατηγικά μας συμφέροντα. Για Αυτό το λόγο συναντιόμαστε τακτικά και συζητάμε χωρίς να φειδώμεθα δυνάμεων» δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών. Προσέθεσε όμως ότι «αυτή την φορά όπως και κατά τη συνάντηση του Φεβρουαρίου η συζήτηση μερικές φορές κατέληγε σε σκληρές εκφράσεις». Ωστόσο όπως δήλωσε ο Τάρο Κόνο «με τον Σεργκέι Λαβρόφ δεν συναντιόμαστε πρώτη φορά, έχουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, γεγονός που μας επιτρέπει να μιλάμε με αρκετή ειλικρίνεια». Καταλήγοντας ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι το Τόκιο προτίθεται να συνεχίσει τον διάλογο με την Μόσχα για την επίλυση των υπαρχουσών διαφωνιών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις