Κόσμος

Τέλος οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και στην Ισπανία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ισπανία θα άρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τις 26 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

H ανακοίνωση αυτή ακολουθεί την απόφαση της γειτονικής Γαλλίας να πράξει το ίδιο καθώς μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού παρότι παραμένει η ανησυχία σχετικά με την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

“Αυτό το σαββατοκύριακο θα είναι το τελευταίο με μάσκες σε εξωτερικούς χώρους επειδή το επόμενο δεν θα τις φοράμε πια”, είπε ο Σάντσεθ σε μια εκδήλωση στη Βαρκελώνη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στις 24 Ιουνίου θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει την άρση του μέτρου από τις 26 Ιουνίου.

Με εξαίρεση περιπτώσεις όπως η σωματική άσκηση, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική δια νόμου σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ανεξαρτήτως των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που ισχύουν από το περασμένο καλοκαίρι και για όλους τους πολίτες άνω των έξι ετών.

Ωστόσο, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται και σχεδόν τον μισό πληθυσμό να έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου–περιλαμβανομένου του 90% και πλέον των πολιτών άνω των 50 ετών–κάποιες τοπικές αρχές ζητούν την χαλάρωση των μέτρων.

Η αναλογία των μολύνσεων σε εθνικό επίπεδο κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες μειώθηκε χθες, Πέμπτη, στα 96,6 κρούσματα ανά 100.000 πολίτες από 150 κρούσματα που ήταν πριν από έναν μήνα, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας έχει περιοριστεί σημαντικά από την έναρξη της χρονιάς.

Οι 17 αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας είναι κυρίως υπεύθυνες για την διαχείριση της υγειονομικής φροντίδας, αλλά οι μεγάλες αλλαγές πολιτικής πρέπει να προτείνονται από την κεντρική κυβέρνηση, σε ένα σύστημα που συχνά προκαλεί ένταση ανάμεσα στις τοπικές και την κεντρική αρχές.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να υπαναχωρήσει στο σχέδιό της για σταδιακό εκ νέου άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων έπειτα από την έντονη δυσφορία που εξέφρασαν οι τοπικές αρχές που το χαρακτήρισαν είτε υπερβολικά αυστηρό είτε υπερβολικά χαλαρό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άνδρας στην Βρετανία υποδυόταν την πρώην σύντροφό του στο Tinder και έστελνε αγνώστους σπίτι της για να την βιάσουν
Ο Άσαντ Χουσεΐν είχε συστηθεί με ψεύτικο όνομα στην 36χρονη, και αφού χώρισαν έστελνε μηνύματα σε άνδρες λέγοντάς τους να πάνε σπίτι της με την ψευδή δικαιολογία ότι πρόκειται για μια «σεξουαλική φαντασίωση» της
iStock
Οι ΗΠΑ έπληξαν και ακινητοποίησαν δύο τάνκερ του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ – Αναφορές για σποραδικές συγκρούσεις
Οι αμερικανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον δύο πετρελαιοφόρων με ιρανική σημαία που προσπαθούσαν να καταπλεύσουν σε ιρανικό λιμάνι στον Κόλπο του Ομάν
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross που συνοδεύει το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush στη Μέση Ανατολή