Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τέλος στην πλαστική σακούλα μεταφοράς στην Κύπρο

πλαστική σακούλα
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Σε απαγόρευση της διάθεσης για την λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς οδεύει η Κύπρος μετά από τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση των πλαστικών και εξοικονόμηση των φυσικών πόρων.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την τροποποίηση των «Περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών Κανονισμών» και την υιοθέτηση αυστηρότερου μέτρου, το οποίο προνοεί την κατάργηση της διάθεσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στα σημεία πώλησης. Το Νέο Σχέδιο Κανονισμών, για το οποίο προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση, θα καλύπτει όλα τα σημεία πώλησης, συμπεριλαμβανομένης και της κατ’ οίκον παράδοσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, ο οποίος πρότεινε την τροποποίηση των σχετικών Κανονισμών, «η απαγόρευση της διάθεσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στα σημεία πώλησης θα συμβάλει επιπρόσθετα στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα της μελλοντικής γενιάς γύρω από τα οφέλη που επιφέρει η μείωση της παραγωγής αποβλήτων πλαστικού στην προστασία του περιβάλλοντος και τον άνθρωπο».

Η πλαστική σακούλα και η ρύπανση στην Κύπρο

Η σημερινή απόφαση αποτελεί ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα προς την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τις πλαστικές σακούλες. Επιπρόσθετα, εναρμονίζει την Κύπρο με τη γενικότερη τάση που υιοθετείται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο για περαιτέρω μείωση της χρήσης του πλαστικού και απαγόρευση συγκεκριμένων ειδών μιας χρήσης, για προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση των φυσικών πόρων.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου 2018 στη χώρα μας εφαρμόζεται το μέτρο απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης

Με βάση τις τελευταίες ενδείξεις, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου αυτού είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού εκτιμάται ότι το ποσοστό μείωσης της πλαστικής σακούλας ξεπέρασε το 80% στα σημεία πώλησης.

Με την απαγόρευση της διάθεσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στα σημεία πώλησης, το κοινό θα έχει πλέον την αποκλειστική ευθύνη για τη μεταφορά των προϊόντων που αγοράζει με άλλους τρόπους. Ταυτόχρονα, δεν θα υπάρχει δυνατότητα αισχροκέρδειας, καθώς παρατηρήθηκε ότι πολλοί πωλητές επωφελούνταν από τη χρέωση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, χωρίς να υλοποιούνται οι σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας.

Οι νέοι Κανονισμοί θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την έγκρισή τους και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις