Τετάρτη, 28 Φεβ.
17oC Αθήνα

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στη Δανία, φόρος τιμής στη μνήμη του

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στη Δανία, φόρος τιμής στη μνήμη του
Reuters

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος, ο τελευταίος Βασιλιάς της Ελλάδας μέχρι το δημοψήφισμα του 1974 και την κατάργηση της μοναρχίας. Παράλληλα, ο τέως βασιλιάς ήταν και το έκτο μέλος της Δυναστείας των Γλύξμπουργκ, παρακλάδι του ομώνυμου Οίκου της Δανίας.

Στη Δανία, λοιπόν, οι δίχρωμες σημαίες της χώρας κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο του Κωνσταντίνου, βασιλιά της Ελλάδας για μία δεκαετία έως το 1974.

Ο τέως μονάρχης ήταν το 6ο μέλος της ελληνικής Δυναστείας των Γλύξμπουργκ, ιδρυτής της οποίας είναι ο Wilhelm, ο οποίος στέφθηκε Βασιλιάς ως Γεώργιος Α’ της Ελλάδας, τον Νοέμβριο 1863.

Η ελληνική Δυναστεία των Γλύξμπουργκ είναι παρακλάδι των Glücksburg της Δανίας, ονομασία που προέρχεται από μία μικρή παραλιακή πόλη στη νότια, γερμανική πλευρά του φιόρδ του Φλένσμπουργκ, που χωρίζει τη χώρα από τη Γερμανία.

Και βέβαια στη Δανία έχει γεννηθεί το 1946 η Άννα-Μαρία, τελευταία Βασίλισσα της Ελλάδας, από το 1964 έως το 1974, ως σύζυγος του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου. Επίσης είναι Πριγκίπισσα της Δανίας.

Φωτογραφίες του Reuters με τις σημαίες της Δανίας να κυματίζουν μεσίστιες στη μνήμη του Κωνσταντίνου: 

 

Ως πιθανή ημερομηνία για την τέλεση της κηδείας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου προκρίνεται η Δευτέρα 16/01/2023. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα τελέσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την εξόδιο ακολουθία του τελευταίου μονάρχη της Ελλάδας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις