Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Αλγέρι – “Όχι 5η θητεία, έι Μπουτεφλίκα!”

Τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Αλγέρι – “Όχι 5η θητεία, έι Μπουτεφλίκα!”
φωτογραφία: Reuters

Νέες μαζικές διαδηλώσεις στο Αλγέρι, με κυρίαρχο σύνθημα κατά της υποψηφιότητας του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που κρατούσαν αλγερινές σημαίες ή ήταν ντυμένοι στα χρώματα του εθνικού συμβόλου, κατέκλυσαν την Πλατεία του Μεγάλου Ταχυδρομείου, ένα εμβληματικό κτίριο στην καρδιά της πρωτεύουσας Αλγέρι, και ενώθηκαν με τις χιλιάδες των ανθρώπων που βρίσκονταν ήδη εκεί.

 

“Όχι 5η θητεία, έι Μπουτεφλίκα!”, φώναζαν οι διαδηλωτές. Πολλοί αυτοκινητιστές κυκλοφορούσαν κρατώντας πατημένο το κλάξον, ένας τρόπος διαμαρτυρίας που εμφανίσθηκε πρόσφατα στο Αλγέρι, ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν κρεμάσει στα μπαλκόνια τους αλγερινές σημαίες.

Ο αριθμός των διαδηλωτών αναμένεται ότι θα αυξηθεί μόλις τελειώσει η μεγάλη εβδομαδιαία μουσουλμανική προσευχή.

Ενόψει της διαδήλωσης, οι αλγερινές αρχές διέκοψαν τις υπηρεσίες των σιδηροδρόμων και του μετρό στο Αλγέρι.

Ένα ανώνυμο κόμμα έχει καλέσει τους Αλγερινούς, με μηνύματα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, να πραγματοποιήσουν μια “Πορεία 20 Εκατομμυρίων” και, σύμφωνα με το Reuters, οι σημερινές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις μπορεί να είναι οι μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα.

 

Οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή ταραχών έχουν αναπτυχθεί ευρέως τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο ο στρατός παραμένει μέχρι στιγμής στα στρατόπεδα.

“Σήμερα θα είναι μια μέρα αποφασιστικής σημασίας”, δήλωσε ο Μοχάμεντ, δάσκαλος στο Αλγέρι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις