Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τερέζα Μέι: Οι γκάφες, τα παπούτσια και η Μπεναζίρ Μπούτο – Αυτή είναι η άγνωστη ζωή της

Τερέζα Μέι: Οι γκάφες, τα παπούτσια και η Μπεναζίρ Μπούτο – Αυτή είναι η άγνωστη ζωή της

Την είπαν νέα Μάργκαρετ Θάτσερ. Την είπαν και νέα Μέρκελ. Ποια είναι τελικά η Τερέζα Μέι, η γυναίκα που “στέφθηκε” πρωθυπουργός της Βρετανίας για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 1990, όταν η… original “Σιδηρά Κυρία” εγκατέλειψε τη Downing Street;

Η Τερέζα Μέι είναι 60 ετών. Γεννήθηκε στο Ίστμπουν του ανατολικού Έσσεξ την 1η Οκτωβρίου του 1956 και είναι παντρεμένη με τον Φίλιπ Μέι. Το ζευγάρι δεν έχει παιδιά. Το έμαθαν όλοι για τα καλά μετά τη γκάφα της αντιπάλου της για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος Άντρια Λίντσομ. Μια γκάφα που κόστισε στη δεύτερη και “χάρισε” στη Μέι, νωρίτερα, την πρωθυπουργία.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας λατρεύει τα παπούτσια και δεν τρώει γλυκά γιατί είναι διαβητική. Το αυστηρό παρουσιαστικό της παραπέμπει σε… Θάτσερ αλλά εκείνη θέλει να είναι απλά η Τερέζα Μέι, η γυναίκα που δεν κρύφτηκε και βγήκε μπροστά για να οδηγήσει τη Βρετανία στην ολοκλήρωση του Brexit, το οποίο δεν υποστήριξε έστω και χλιαρά. Όπως χλιαρά υποστήριξε το Bremain, ακολουθώντας την κομματική πειθαρχία που ζήτησε ο Κάμερον πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα. Δεν έκρυψε ποτέ άλλωστε ότι είναι ευρωσκεπτικίστρια. Και από τις πρώτες της δηλώσεις ήταν “το Brexit είναι Brexit”.

Είναι κόρη εφημέριου της αγγλικανικής εκκλησίας. Φοίτησε και σε δημόσιο και σε ιδιωτικό σχολείο και σπούδασε Γεωγραφία στο κολέγιο St. Hugh της Οξφόρδης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1977. Λίγο μετά την αποφοίτησή της, άρχισε να δουλεύει στην Τράπεζα της Αγγλίας και έμεινε εκεί έως το 1983. Από τα πρώτα ενήλικα χρόνια της ζωή της ήταν μέλος του Συντηρητικού κόμματος, του οποίου εδώ και μερικά 24ωρα είναι επικεφαλής. Προσπάθησε να εκλεγεί βουλευτής το 1992 και το 1994 και τελικά τα κατάφερε το 1997.

Την περιγράφουν ως εργασιομανή, ίσως ένα από τα χαρακτηριστικά που την… συνδέουν με τη Θάτσερ. Θα τη “βαραίνει” η απόφαση να βγάλει στους δρόμους της Αγγλίας τα βανάκια με τις πινακίδες που καλούσαν τους παράνομους μετανάστες είτε να φύγουν από μόνοι τους είτε να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της σύλληψης. Μια κίνηση που ούτε ο Φάρατζ δεν τόλμησε να κάνει.

Θα την κυνηγάει επίσης η ειρωνεία πως το 2007 είχε δημόσια “κράξει” τον τότε πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος είχε διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον Τόνι Μπλερ με τον ίδιο τρόπο που μπήκε εκείνη στη Ντάουνιγκ Στριτ, χωρίς να εκλεγεί από το λαό! Ο Γκόρντον Μπράουν «δεν έχει δημοκρατική εντολή» είχε γράψει σε κείμενό της. Και εκείνοι που δεν τη συμπαθούν δεν άργησαν να βρουν εκείνο το άρθρο. Γιατί τα γραπτά μένουν, εδώ και αιώνες…

Ο γάμος και η Μπεναζίρ Μπούτο

Ο Τερέζα Μέι είναι παντρεμένη από το 1980 με τον Φίλιπ Μέι, τραπεζίτη με… ρίζες από τη Γαλλία (σ.σ. η μητέρα του ήταν Γαλλίδα). Ο έρωτάς τους κεραυνοβόλος. Τι κι αν εκείνος είναι ένα χρόνο μικρότερος; Οι φίλοι της λένε πως από τη στιγμή που τον γνώρισε, ήξερε πως ήταν ο μέλλων σύζυγός της.

Συναντήθηκαν σε ένα πάρτι του Συντηρητικού κόμματος. Η Μπεναζίρ Μπούτο, συμφοιτήτρια της Μέι στην Οξφόρδη και μετέπειτα πρωθυπουργός του Πακιστάν, ήταν εκείνη που τους σύστησε. Από τότε, είναι αχώριστοι. Μένουν στο ίδιο προάστιο του Λονδίνου με την Αμάλ και τον Τζορτζ Κλούνεϊ, τον μάγο Ούρι Γκέλερ και τον Τζίμι Πέιτζ των Led Zeppelin.

Εκείνος στηρίζει από τα πρώτα χρόνια της γνωριμίας τους τις πολιτικές φιλοδοξίες της συζύγου του. «Η φιλοδοξία της Τερέζα είναι να γίνει η νέα Μάργκαρετ Θάτσερ» είχε πει σε φίλο και γείτονά τους κάποτε. Και να που τα κατάφερε. Ο Φίλιπ, που μοιραία όλοι πια τον συγκρίνουν με τον Ντένις Θάτσερ, είναι ο “βράχος” στη ζωή της Τερέζα Μέι. Έμεινε στο παρασκήνιο για να δώσει χώρο σε εκείνη να βγει στα… φώτα της πολιτικής ζωής και τη στήριξε όταν το 1981 ο πατέρας της σκοτώθηκε σε τροχαίο και ένα χρόνο αργότερα έφυγε από τη ζωή και η μητέρα της, η οποία είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι εξαιτίας σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Εκτός όμως από στήριγμα, ο Φίλιπ είναι και ο πιο αυστηρός κριτής της γυναίκας του. Ακούει προσεκτικά τις ομιλίες της για να μπορεί μετά να της κάνει παρατηρήσεις και να τη συμβουλεύει. Ο Φίλιπ Μέι είναι τραπεζίτης, έχει εργαστεί στο Σίτι του Λονδίνου και μοιραία οι επαγγελματικές του σχέσεις και κινήσεις έχουν μπει στο μικροσκόπιο.

Η Μέι πάσχει από διαβήτη και έχει μιλήσει ανοιχτά γι’ αυτό. Για να πείσει κι άλλους πως η ασθένεια δεν τελειώνει τη ζωή τους. Το μαγείρεμα και το περπάτημα (η ορειβασία στα βουνά της Ελβετίας καλύτερα) είναι τα χόμπι που μοιράζεται με τον σύζυγό της. Και το κρίκετ επίσης, αμφότεροι λατρεύουν το… εθνικό άθλημα της Βρετανίας.

Με πληροφορίες από CNN και Daily Mail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε