Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

«Θα αισθανόμουν πιο ασφαλής στην Ελλάδα» – Ο τυμπανιστής του 2004 μιλάει στο newsit.gr από την Σουηδία

«Θα αισθανόμουν πιο ασφαλής στην Ελλάδα» – Ο τυμπανιστής του 2004 μιλάει στο newsit.gr από την Σουηδία

Έπαιζε ρυθμικά το νταούλι του στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 μεταφέροντας τους καρδιακούς χτύπους μιας υπερήφανης Ελλάδας, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σήμερα από την Σουηδία και την Στοκχόλμη, όπου ζει μόνιμα με την οικογένεια του, ο Νίκος Χατζιδαυιτίδης αισθάνεται το ίδιο υπερήφανος για τα μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού που έχει λάβει η Ελλάδα, τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτά που εφαρμόζονται στη Σουηδία.

«Αυτή την περίοδο θα προτιμούσα να είμαι στην Ελλάδα γιατί τα μέτρα σε σχέση με εδώ, είναι πρωτοφανή και το χαίρομαι. Θα αισθανόμουν πιο ασφαλής στην Ελλάδα, από ότι νιώθω εδώ στη Σουηδία. Αυτό φανερώνουν και οι αριθμοί νεκρών και κρουσμάτων από τον ιό, μεταξύ των δυο χωρών που έχουν τον ίδιο πληθυσμό», λέει χαρακτηριστικά στο newsit.gr.

Όπως εξηγεί ο 37χρονος, τα μέτρα που έχει λάβει η Σουηδία μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με αυτά λαμβάνονται σε άλλες χώρες, ωστόσο ταιριάζουν απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία ενός “παγωμένου” λαού:

«Είμαστε σε καραντίνα εδώ και ενάμιση μήνα. Έχουμε εκμεταλλευτεί όλα τα μέτρα που πήρε η χώρα για τον κορονοϊό και έτσι μένουμε σπίτι. Όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί εγώ πρέπει να επιστρέψω στη δουλειά, το παιδί στο σχολείο, ενώ η γυναίκα μου εργάζεται με τηλεργασία στο δήμο Στοκχόλμης. Από την στιγμή που όλα λειτουργούν, πρέπει να γυρίσουμε στην κανονικότητα», αναφέρει ο Νίκος Χατζιδαυιτίδης.

Και προσθέτει: «Πριν την πανδημία, ο κάθε εργαζόμενος είχε την δυνατότητα να καθίσει για λόγους υγείας στο σπίτι του, μια εβδομάδα χωρίς να είναι απαραίτητο να καταθέσει κάποιο δικαιολογητικό χαρτί. κατά την επιστροφή του στη δουλειά. Η εβδομάδα αυτή κατά την πρώτη περίοδο του ιού στη χώρα, έγιναν δυο εβδομάδες χωρίς χαρτί γιατρού και εδώ και λίγες ημέρες, οι εβδομάδες έγιναν τρεις. Επίσης από την στιγμή που έχεις ένα παιδί μπορείς να δηλώσεις κι αυτό πως είναι άρρωστο κι έτσι να καθίσεις συνολικά έξι εβδομάδες, χωρίς χαρτί και χωρίς να ρωτήσει κάποιος το οτιδήποτε. Αυτή είναι η βοήθεια που έχει κάνει. Επίσης άλλο ένα μέτρο που έχει είναι πως από την στιγμή που θα δηλώσεις άρρωστος από την πρώτη μέρα, όπως όλες τις υπόλοιπες σου καταθέτει τα χρήματα κανονικά. Έχει δώσει και ένα επίδομα σε εκείνους που επιβεβαιωμένα είναι κρούσματα κορονοϊού».

Μπορεί τα κρούσματα του κορονοϊού εξαιτίας της ανοσίας της αγέλης, που εφαρμόζεται στη Σουηδία να ανέρχονται πλέον στα 10.483 και οι νεκροί 899, ωστόσο η καθημερινότητα και εκεί έχει αλλάξει σημαντικά.

«Τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως ακριβώς παρουσιάζονται. Η ζωή έχει αλλάξει και εδώ, δεν είναι όπως ήταν. Το ότι τα εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι γεμάτα. Από την στιγμή που μέχρι 50 άτομα μπορούν να είναι συγκεντρωμένα κάπου, αυτό σημαίνει πως και τα εστιατόρια μέχρι 50 άτομα εξυπηρετούν. Ένα μαγαζί 250 ατόμων μέχρι 50 άτομα θα εξυπηρετήσει. Τα σχολεία μπορεί να είναι ανοιχτά, όμως υπάρχει πρόβλημα. Στο σχολείο της κόρης μου είναι εγγεγραμμένα 90 παιδιά, όμως αυτή την στιγμή πηγαίνουν μόνο 25 με 30 και αυτό συμβαίνει σε όλα τα σχολεία», λέει ο 37χρονος.

Εξηγεί επίσης τα όσα εφαρμόζονται στα νοσοκομεία. «Σε ενάμιση μήνα η γυναίκα μου θα φέρει στον κόσμο τα δίδυμα παιδιά μας. Η διαδικασία τώρα με τον κορονοϊό μας έχει αγχώσει αρκετά, όμως στα νοσοκομεία λαμβάνονται μέτρα. Δεν μπαίνει κανένας επισκέπτης στο νοσοκομείο, μόνο αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Ακόμα κι εγώ δεν επιτρέπεται να είμαι δίπλα στη γυναίκα μου την ημέρα της γέννας. Αυτά για μας είναι σοβαρά μέτρα. Εδώ περιμένουν τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορονοϊό να αυξηθούν πάρα πολύ. Ακόμα δεν είμαστε ούτε στο 50% είμαστε κάπου στο 1/3. Εδώ και τρεις μέρες μάλιστα έχουν ανακοινώσει πως σε περίπτωση που οι εντατικές και τα νοσοκομεία γεμίσουν δεν θα δεχτούν ηλικιωμένους. Συγκεκριμένα μίλησαν για άτομα άνω των 80 ετών και άνω των 65 με χρόνια προβλήματα».

Σύμφωνα με τον Νίκο Χατζιδαυιτίδη τα μέτρα στη Σουηδία είναι κομμένα και ραμμένα στην κουλτούρα του λαού.

Οι Σουηδοί είναι κρύοι άνθρωποι και πιο κλεισμένοι στον εαυτό τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν αγκαλιές και φιλιά

«Υπάρχουν μέτρα προσαρμοσμένα στην κουλτούρα τους, τα οποία όμως εμάς που είμαστε από άλλες χώρες, μας φαίνονται παράξενα και αποτελούν μέτρο σύγκρισης. Οι Σουηδοί είναι κρύοι άνθρωποι και πιο κλεισμένοι στον εαυτό τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν αγκαλιές και φιλιά. Τους γονείς τους δεν τους βλέπουν τόσο συχνά όπως εμείς, ακόμα και στο λεωφορείο από μόνοι τους κρατούν αποστάσεις, από τους άλλους. Σε όλα τα μαγαζιά υπάρχουν ταμπέλες, που σε ενημερώνουν πως πρέπει να κρατάς αποστάσεις. Στα πατώματα έχουν κολλήσει ταινίες ειδικά για τον λόγο αυτό. Καθαρίζουν και απολυμαίνουν παντού. Υπάρχουν μέτρα, απλά δεν έχουν κλείσει σχολεία και δουλειές».

«Βέβαια από την άλλη έχω μια ανησυχία με το τι γίνεται εδώ και πως ζούμε. Στην αρχή είχα αγχωθεί αρκετά, όμως τώρα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα γιατί η φιλοσοφία τους είναι πως ότι και να συμβαίνει δεν θέλουμε άγχος και στρες και ό,τι είναι να έρθει θα έρθει. Υπάρχουν πολίτες που στηρίζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και δηλώνουν μάλιστα αντίθετοι στα προληπτικά μέτρα που λαμβάνουμε εμείς στα σπίτια μας. Με τα δεδομένα της Ελλάδας είναι μυστήριο αυτά που συμβαίνουν εδώ. Βέβαια από την άλλη η Ελλάδα με τις αποφάσεις αυτές, ίσως έχει θέματα σε οικονομικό επίπεδο αργότερα. Η Σουηδία ζύγισε το ρίσκο των θανάτων και τον κίνδυνο της αρρώστιας και επέλεξε να στηρίξει οικονομικά τη χώρα. Δεν ξέρω αν αυτό βγει σε καλό ή κακό, αυτό θα το δούμε μετά. Πάντως εγώ θα προτιμούσα να ήμουν σε καραντίνα δυο – τρεις μήνες στο σπίτι μου μέχρι να κάνει τον κύκλο του ο ιός, παρά αυτό».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις