Κόσμος

Θα έχει κακοκαιρία στο… διάστημα!

Κάτι «μεγάλο» ψήνεται στον Ήλιο μας, ο οποίος βρίσκεται στην τελική φάση του προτού αντιστρέψει για μια ακόμη φορά τους πόλους του πανίσχυρου μαγνητικού πεδίου του, σύμφωνα με τη NASA.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η διαδικασία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις έως τέσσερις μήνες, συμβαίνει περιοδικά κάθε περίπου 11 χρόνια και σηματοδοτεί το αποκορύφωμα του 11ετούς ηλιακού κύκλου και το ενδιάμεσο σημείο του «ηλιακού μέγιστου».

Η αναστροφή των ηλιακών μαγνητικών πόλων θα γίνει αισθητή σε όλο το ηλιακό σύστημα, μέχρι εκεί που εκτείνεται η ηλιόσφαιρα, δηλαδή η μαγνητική επίδραση του άστρου μας στο διάστημα, δισεκατομμύρια χιλιόμετρα πέρα από τον Πλούτωνα.

Καθώς το μαγνητικό πεδίο θα μετακινείται στη νέα θέση του, αναμένεται ο διαστημικός «καιρός» γύρω από τη Γη να γίνει πιο ταραγμένος.

Όπως δήλωσε ο φυσικός Φιλ Σέρερ του Ηλιακού Παρατηρητηρίου του πανεπιστημίου Στάνφορντ, «τα πολικά μαγνητικά πεδία του Ήλιου εξασθενούν σε σημείο μηδενισμού τους και μετά επανεμφανίζονται, αλλά με αντίθετη πολικότητα, μια διαδικασία που συνιστά περιοδικό μέρος του ηλιακού κύκλου».

Ήδη ο βόρειος μαγνητικός ηλιακός πόλος έχει αλλάξει «πρόσημο» και ο νότιος επισπεύδει να κάνει το ίδιο. Σύντομα και οι δύο πόλοι θα έχουν αναστρέψει πλήρως τους έως τώρα ρόλους τους και το δεύτερο ήμισυ του «ηλιακού μέγιστου» θα βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη.

Πάντως το τρέχον «ηλιακό μέγιστο» θεωρείται το πιο ασθενές των τελευταίων 100 ετών. Συνήθως, σύμφωνα με τους αστρονόμους, στο αποκορύφωμα του ηλιακού κύκλου αυξάνονται οι ηλιακές κηλίδες (οι σκοτεινές περιοχές στην επιφάνεια του άστρου μας, που γεννούν τις ηλιακές εκλάμψεις και εκρήξεις), όμως φέτος έχουν παρατηρηθεί λιγότερες κηλίδες από ό,τι στη διάρκεια προηγούμενων ηλιακών κύκλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σίφουνες στο Ιόνιο – Μια φωτογραφία της Ελλάδας που κάνει το γύρο του κόσμου

Κρήτη: Κοιτάξτε ψηλά και χαμογελάστε – H NASA φωτογραφίζει τη γη!

Ανταλλακτικό από τρισδιάστατο εκτυπωτή δοκίμασε επιτυχώς η NASA

NASA: Ζητά βοήθεια για τους αστεροειδείς που “απειλούν’ τη γη

Αστεροειδής με διάμετρο 2,7 χλμ θα μας… επισκεφτεί την Παρασκευή!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πυροβολισμοί έξω από σχολείο στην Τουρκία: Ένας νεκρός μαθητής και πάνω από 8 τραυματίες - Ντοκουμέντο από το δρομολόγιο του δράστη
Ο δράστης αφού προσέγγισε το σχολείο στην περιοχή Τουργκούτλου και σκόρπισε τον θάνατο, τράπηκε σε φυγή - Αστυνομικοί κατάφεραν να τον συλλάβουν - Συμπλοκή μεταξύ γονιών και αστυνομικών στο σημείο
Ο δράστης των πυροβολισμών κρατώντας την καραμπίνα
Ανανεώθηκε πριν 22 λεπτά
Trump TV στον αέρα: Ο Αμερικανός πρόεδρος απαντά με δικό του κανάλι στο μποϊκοτάζ των τηλεοπτικών δικτύων
Αφού CNN, CBS, ABC, NBC και Fox ανακοίνωσαν πως θα σταματήσουν να μεταδίδουν τις εξαγγελίες του Τραμπ, ο Λευκός Οίκος έβγαλε στον αέρα την 24ωρη πλατφόρμα που θα μεταδίδει περιεχόμενο σχετικά με τον εκείνον
Trump TV στον αέρα: Ο Αμερικανός πρόεδρος απαντά με δικό του κανάλι στο μποϊκοτάζ των τηλεοπτικών δικτύων
Σίντι Κρόφορντ και Ράντε Γκέρμπερ: Η γνωριμία, ο γάμος 28 ετών και ο θάνατος του 27χρονου γιου τους που άλλαξε για πάντα την οικογένειά τους
Ο 27χρονος γιος τους, Πρίσλεϊ Γκέρμπερ, πέθανε την Κυριακή (20.09.2026) σε κέντρο αποκατάστασης - Είχε μιλήσει ανοιχτά για τα θέματα ψυχικής υγείας
Ο Πρίσλεϊ Γκέρμπερ με την Κάια Γκέρμπερ, τη Σίντι Κρόφορντ και τον Ράντε Γκέρμπερ