Σάββατο, 4 Μαΐ
21oC Αθήνα

Θα φαγωθούν μεταξύ τους! Η Αλ Κάιντα κηρύσσει τον πόλεμο στους τζιχαντιστές

Θα φαγωθούν μεταξύ τους! Η Αλ Κάιντα κηρύσσει τον πόλεμο στους τζιχαντιστές

Με μια οργισμένη ομιλία του, ο Ayman al-Zawahiri, διάδοχος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, κήρυξε τον πόλεμο στους τζιχαντιστές.

Στο ηχητικό απόσπασμα, που ήρθε παραμονές της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, κατηγόρησε τον επικεφαλής των τζιχαντιστών Abu Bakr al-Baghdadi επειδή τον περασμένο χρόνο δήλωσε ότι είναι ο ηγέτης όλων των μουσουλμάνων.

“Έχουμε υποστεί μεγάλη ζημιά από τον Abu Bakr al-Baghdadi και τα αδέρφια του και προτιμήσαμε να απαντήσουμε με όσο το δυνατό λιγότερα, λόγω της ανησυχίας μας να σβήσουμε τη φωτιά της στάσης.

Αλλά δεν μας άφησαν επιλογή επειδή απαίτησαν όλοι οι μουτζαχεντίν να απορρίψουν τις υποσχέσεις τους για πίστη και να δείξουν την πίστη τους σε αυτούς και αυτό που αποκαλούν χαλιφάτο”.

Ο Abu Bakr al-Baghdadi κάλεσε τους μουσουλμάνους του κόσμου να τον υπακούν ως τον επικεφαλής του χαλιφάτου σε μια σπάνια δημόσια ομιλία του στη Μοσούλη τον περασμένο χρόνο.

Προχώρησε στην ενέργειά του αυτή χωρίς, όπως ισχυρίστηκε ο Abu Bakr al-Baghdadi, να διαβουλευτεί με τους μουσουλμάνους.

Εμπειρογνώμονας σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας εκτιμά ότι η κίνηση αυτή χώρισε τις δύο ένοπλες ομάδες.

“Μέχρι τώρα ο Ayman al-Zawahiri δεν ήταν πρόθυμος να καταδικάσει ανοιχτά τον Abu Bakr al-Baghdadi και τον ISIS και αυτό αποδεικνύει πόσο βαθύς είναι ο διχασμός ανάμεσα στην ηγεσία της Αλ Κάιντα και του ISIS. “Δείχνει ότι οι διαφορές τους είναι ασυμβίβαστες”, σημείωσε ο Matthew Olsen μιλώντας στο 6abc.

Tο ξέσπασμα ήρθε παραμονές της 14ης επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ελπίζεται ότι ο διχασμός θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για όσους εργάζονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Matthew Olsen εκτιμά ότι οι τακτικές παραπληροφόρησης θα μπορούσαν να φέρουν αντιμέτωπες τις δύο τρομοκρατικές ομάδες.

Πηγή: Mirror

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε