Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Θα φύγουμε όταν θέλουμε εμείς από το Ιράκ διαμηνύει ο Τραμπ

Τραμπ
Reuters (αρχείο)

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα ήταν το “χειρότερο πράγμα” για το Ιράκ, εκτίμησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Λίγα 24ωρα νωρίτερα η Βαγδάτη ζήτησε επίσημα από τα στρατεύματα των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο κ. Τραμπ εκτίμησε ότι μια αποχώρηση δυνάμεων του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ θα ήταν το “χειρότερο πράγμα” που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτή τη χώρα, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει στα δικά του μάτια το Ιράν.

Click4more: Ιράκ: Να φύγουν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη χώρα

“Θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στο Ιράκ”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

“Σε κάποιο σημείο, θα αποχωρήσουμε (…) αλλά αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει”, πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ αποσύρει… προσωρινά μέρος των δυνάμεών του από το Ιράκ

Το ΝΑΤΟ θα αποσύρει “προσωρινά” ένα μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ, για λόγους ασφαλείας, ανέφερε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας, νωρίτερα την Τρίτη (7.1.2020).

“Λαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Αυτό περιλαμβάνει και την προσωρινή μετακίνηση μέρους του προσωπικού μας σε διαφορετικές τοποθεσίες, τόσο εντός όσο και εκτός του Ιράκ”, είπε η πηγή αυτή. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ “διατηρεί την παρουσία του στο Ιράκ”, πρόσθεσε.

Click4more: Τραμπ: Ωμός, αμετανόητος, απειλητικός για την δολοφονία Σουλεϊμανί! “Ήταν ένα τέρας! Δεν είναι πια, είναι νεκρός”! video

Την ίδια ώρα η Γαλλία δεν σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών της στο Ιράκ, μετά τον θάνατο του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού που κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή, δήλωσε μια κυβερνητική πηγή.

Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί ανέφερε μέσω του Twitter ότι, λόγω των γεγονότων στη Βαγδάτη, η Γαλλία έχει ήδη ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας για τους 160 στρατιώτες της στο Ιράκ. Επανέλαβε ότι προτεραιότητα του Παρισιού είναι ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους το οποίο επανεμφανίζεται στην περιοχή.

“Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία καλεί το Ιράν να μην συμβάλει στην κλιμάκωση και να επιστρέψει και να συμμορφωθεί πλήρως με την πυρηνική συμφωνία του 2015”, πρόσθεσε.

Η Γαλλία παρέχει εκπαίδευση και επιμελητειακή υποστήριξη στις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις που μετέχουν στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις