Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Θα καθαρίσουν το ΄Εβερεστ από τα σκουπίδια…

Θα καθαρίσουν το ΄Εβερεστ από τα σκουπίδια…

Επιχείρηση καθαριότητας στα  8,850 μέτρα από ορειβάτες…

Είκοσι ορειβάτες από το Νεπάλ πρόκειται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, για να προσπαθήσουν να καθαρίσουν από τα σκουπίδια που συσσωρεύονται εδώ και δεκαετίες, στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Πολλοί ορειβάτες από το εξωτερικό και από το Νεπάλ στο παρελθόν, έχουν καθαρίσει το όρος Έβερεστ, αλλά ο Namgyal Sherpa, αρχηγός της Extreme Everest Expedition 2010, τόνισε ότι κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει τολμήσει να καθαρίσει την περιοχή που αποκαλείται «ζώνη θανάτου».

Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται σε υψόμετρο 8,000 πόδια και έχει ονομαστεί έτσι λόγω της έλλειψης οξυγόνου και του εξαιρετικά δύσκολου εδάφους της.

Η συγκεκριμένη ζώνη ευθύνεται για το θάνατο πολλών ανθρώπων.

Ο Sherpa μαζί με την ομάδα του θα φέρουν άδεια σακίδια και ειδικές σακούλες, αψηφώντας τις υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη οξυγόνου, για να μαζέψουν άδειες μπουκάλες οξυγόνου, φιάλες αερίου, σχοινιά και σκισμένες σκηνές, και διάφορα εργαλεία, από το τελευταίο καταυλισμό South Col μέχρι την κορυφή, στα 8,850 μέτρα.

«Είναι η πρώτη φορά που θα καθαρίσουμε σε τέτοιο υψόμετρο. Είναι πολύ επικίνδυνο και δύσκολο», δήλωσε ο Sherpa,ο οποίος έχει ανέβει Έβερεστ 7 φορές.

«Τα σκουπίδια ήταν θαμμένα κάτω από το χιόνι, αλλά τώρα μετά από χρόνια έχουν βγει ξανά στην επιφάνεια, επειδή το χιόνι λιώνει εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη», επισήμανε ο 30χρονος ορειβάτης.

«Τα σκουπίδια δημιουργούν προβλήματα στους ορειβάτες. Μερικά βρίσκονται από τον καιρό του Hillary».

Το όρος είναι ακόμα γνωστό ως η «παγκόσμια υψηλότερη χωματερή».

Πολλοί ορειβάτες αφήνουν εκεί τον εξοπλισμό τους, καθώς αισθάνονται εξασθενημένοι λόγω της έλλειψης οξυγόνου και του δύσκολου εδάφους.

Ο Νεοζηλανδός Sir Edmund Hillary και ο Tenzing Norgay Sherpa από το Νεπάλ, ήταν οι πρώτοι που ανέβηκαν στην κορυφή του Έβερεστ το 1953.

Η ομάδα σκοπεύει να μαζέψει τουλάχιστον 2,000 kg σκουπιδιών.

Παράλληλα, στη συγκεκριμένη ζώνη υπάρχουν και οι σοροί 3 ορειβατών που σκοτώθηκαν πριν χρόνια, δήλωσε ο Sherpa.

«Θα μεταφέρουμε τη σορό ενός Ελβετού ορειβάτη, ο οποίος πέθανε το 2008 στο βουνό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε