Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Θάνατος δίχως τέλος στην Γουατεμάλα! 62 οι νεκροί από την έκρηξη ηφαιστείου [vids, pics]

Γουατεμάλα
Φωτογραφία: Reuters

Στους 62 εκτοξεύτηκε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγκο στη Γουατεμάλα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό κυβερνητικού αξιωματούχου. Συγκλονιστικές οι εικόνες από το σημείο.

Μόλις 13 από τους νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί έως τώρα, δήλωσε η Μίρνα Ζελεντόν, μια εκπρόσωπος του εθνικού ιατροδικαστικού ινστιτούτου της χώρας στο πρακτορείο Ρόιτερς. Από την καταστροφή αυτή έχουν επηρεαστεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, περίπου 2 εκατομμύρια κάτοικοι στην Γουατεμάλα.

Και σεισμός εκτός από την έκρηξη ηφαιστείου στην Γουατεμάλα!

Εδώ να σημειωθεί πως… δεν έφτανε το ηφαίστειο για την τραγωδία στην Γουατεμάλα, αλλά σημειώθηκε και ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών την Δευτέρα, 04.06.2018, στα παράλια.

Όλα αυτά την ώρα που πτώματα ξεθάβονται από την λάβα του ηφαιστείου Φουέγκο που εξερράγη την Κυριακή (03.06.2018)…

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε βάθος 10 χιλιομέτρων ενώ ένας μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο σεισμός δεν έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα.

Ο σεισμός αυτός σημειώνεται μία ημέρα μετά την βίαιη έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγκο από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον δεκάδες άνθρωποι ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 300.

Από την καταστροφή αυτή έχουν επηρεαστεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, περίπου 2 εκατομμύρια κάτοικοι. Πριν από περίπου μία ώρα οι αρχές προχώρησαν σε νέες εκκενώσεις περιοχών, μετά από ένα νέο πυροκλαστικό κύμα.

Το ηφαίστειο Φουέγο είναι ένα από τα πλέον ενεργά στη Γουατεμάλα. Η έκρηξή του την Κυριακή (03.06.2018) σκόρπισε το θάνατο.

Εικόνες που κόβουν την ανάσα

Η πυκνή στήλη καπνού και ηφαιστειακής τέφρας που εκλύθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, τη δεύτερη από την αρχή της χρονιάς, υψώθηκε στα 2.200 μέτρα από τον κρατήρα σύμφωνα με τον Νταβίντ δε Λεόν.

Η έκρηξη του Φουέγο σκόρπισε τεράστιες ποσότητες λάβας και μια πυκνή στήλη μαύρου καπνού και τέφρας έφτασεσε μεγάλο ύψος. Ήταν σαν «ένα ποτάμι λάβας να υπερχείλισε. Έπληξε το χωριό Ελ Ροδέο. Υπάρχουν τραυματίες, άνθρωποι που κάηκαν, υπάρχουν νεκροί», δήλωσε ο Σέρχιο Καμπάνιας, γενικός γραμματέας της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Γουατεμάλας (CONRED).

https://youtu.be/JHoWdymnh_E

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και 2 εκατομμύρια πολίτες της Γουατεμάλας πλήττονται από την καταστροφή. Ήδη, έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή όπου η λάβα καταστρέφει τα πάντα, τουλάχιστον 2.000 πολίτες.

Η δραστηριότητα στο ηφαίστειο Φουέγο θεωρείται πλέον η σοβαρότερη των τελευταίων δεκαετιών.

Πυροσβέστες αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της τραγωδίας
Στα χέρια μεταφέρουν τους τραυματίες και τους κατοίκους που δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή
Τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης και διένειμε η αστυνομία καταγράφουν συγκλονιστικές εικόνες: ανθρώπους καλυμμένους από την ηφαιστειακή τέφρα από την κορυφή μέχρι τα νύχια, πτώματα, τραυματίες.

Το ηφαίστειο “έκλεισε” το αεροδρόμιο

Η έκρηξη του ηφαιστείου προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας του μοναδικού διαδρόμου του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας. Ο διάδρομος έκλεισε εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, για να μην κινδυνεύσουν τα αεροσκάφη και το επιβατικό κοινό, ανέφερε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Γουατεμάλας.

Συνεργεία δουλεύουν για να καθαρίσουν τον μοναδικό διάδρομο προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των αεροσκαφών.

Το ηφαίστειο απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Βρίσκεται κοντά στην Αντίγουα, μια πόλη της αποικιοκρατικής εποχής που είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός και είναι επίσης γνωστή για τις φυτείες καφέ που βρίσκονται εκεί.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Γουατεμάλα

Εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι απομακρύνθηκαν από το θέρετρο La Reunion, όπου βρίσκεται ένα γήπεδο γκολφ, κοντά στην Αντίγουα. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Μια πυκνή στήλη ηφαιστειακής τέφρας υψώνεται πάνω από το κλαμπ του γκολφ. Η λάβα ρέει στην άλλη πλευρά του ηφαιστειακού κώνου.

Τα τεράστια νέφη ηφαιστειακής τέφρας είναι ορατά από πολλές περιοχές της χώρας και ποσότητες στάχτης έπεσαν σε τέσσερις επαρχίες, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Αξιωματούχοι ωστόσο προέτρεψαν τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Ο Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας πρόληψης καταστροφών, εξήγησε ότι απλά άλλαξε κατεύθυνση ο άνεμος.

Γουατεμάλα

Αποκλεισμένο τουλάχιστον ένα χωριό

Σύμφωνα με τον Σέρχιο Καμπάνιας, γενικό γραμματέα της CONRED, «ένας ποταμός λάβας υπερχείλισε και έθαψε το χωριό Ελ Ροδέο». Ο Καμπάνιας τουλάχιστον ένας από τους νεκρούς είναι στέλεχος της υπηρεσίας. Όπως ανέφερε, «δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να φθάσουμε στο χωριό Λα Λιμπερτάδ, εξαιτίας της λάβας». Δεν αποκλείεται, όπως είπε ο Καμπάνιας, υπάρχουν και εκεί νεκροί.

Σε ένα βίντεο, μια εμφανώς εξαντλημένη γυναίκα εξηγεί ότι μόλις και μετά βίας γλίτωσε. Η μεσήλικη γυναίκα ονομάζεται Κονσουέλο Ερνάντες. «Δεν ξέφυγαν όλοι, φοβάμαι πως θάφτηκαν κάποιοι στο χωριό Ελ Ροδέο», λέει σε βίντεο που μετέδωσε το τοπικό κανάλι Diario de Centroamérica.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, μια ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο είχε αναγκάσει τις αρχές να απομακρύνουν 10.000 κατοίκους από τις εστίες τους. Πολλά άλλα ηφαίστεια είναι επίσης ενεργά στη Γουατεμάλα.

https://youtu.be/8t8ROAe3iY8

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA/EFE

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις