Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Θάνατος στη Μεσόγειο μέρος… – Άλλοι 28 νεκροί

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Άνθρωποι στη θάλασσα, παλεύουν με τα νερά της Μεσογείου. Παλεύουν να σωθούν από τον πνιγμό. Άλλοι, στοιβαγμένοι ακόμα στο ξύλινο καΐκι που τους πήρε από τις πατρίδες τους για να τους μεταφέρει σε έναν «καλύτερο» κόσμο αγωνιούν. Κάποιοι, δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν.

Οι φωτογραφίες του Άρη Μεσσίνη για το Γαλλικό Πρακτορείο συγκλονίζουν. Απόγνωση, φόβος και θάνατος. Ακόμη ένα σαπιοκάραβο στα νερά της Μεσογείου οδήγησε 28 ανθρώπους (σύμφωνα με νεότερο απολογισμό) στο θάνατο. Μπορεί και περισσότερους, κανείς δεν ξέρει ακόμα… Οι περισσότεροι είχαν πεθάνει από την ασφυξία.

Σε μια από τις αυτοσχέδιες λέμβους που βρέθηκε να πλέει στα νερά της Μεσογείου, ανοιχτά της Λιβύης, ήταν στοιβαγμένοι 1000 άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες. Σε συνολικά 30 επιχειρήσεις διάσωσης, μόνο την Τρίτη (04.10.2016) διασώθηκαν 4.655 πρόσφυγες και 28 ανασύρθηκαν νεκροί.

“Ήταν μια ξύλινη βάρκα, στην οποία επέβαιναν 1.000 άνθρωποι. Μέτρησα 22 νεκρούς, αλλά η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται”, δήλωσε ο Έλληνας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρίσκεται στο πλοίο Astral, το οποίο έχει ναυλώσει η ισπανική μκο ProActiva Open Arms.

Σύμφωνα με τον Άρη Μεσσίνη, στις 22:00 το βράδυ τους διασώστες του πλοίου Astral αντικατέστησαν μέλη του ιταλικού ναυτικού για να συνεχίσουν να περισυλλέγουν διασωθέντες και τα πτώματα.

Τη Δευτέρα (03.10.2016) περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες είχαν ήδη διασωθεί από τις ιταλικές αρχές, ενώ έως τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης (04.10.2016) το λιμενικό σώμα της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι συντόνισε τις επιχειρήσεις διάσωσης 16 πλοίων όπου επέβαιναν 1.800 πρόσφυγες στα ανοιχτά της Λιβύης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις σε άλλα 15 υπερφορτωμένα πλοία.

Περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες έχουν διασωθεί σε διάστημα μόλις δύο ημερών, καθώς οι διακινητές εκμεταλλεύονται την καλοκαιρία. Το ίδιο διάστημα τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία.

Η τελευταία ραγδαία αύξηση στις αφίξεις προσφύγων σημαίνει ότι τουλάχιστον 142.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία από την αρχή του έτους, ενώ περίπου 3.100 έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε