Κόσμος

Θέλουν να επιστρέψουν την τσεχική υπηκοότητα στον Μίλαν Κούντερα

O Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος βρέθηκε στη Γαλλία στο πλαίσιο των εορτασμών για την εκατονταετηρίδα από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε πως η Πράγα εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκαταστήσει την τσεχική υπηκοότητα στον διάσημο συγγραφέα Μίλαν Κούντερα, την οποία τού είχε αφαιρέσει το κομμουνιστικό καθεστώς της πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακίας μετά τη φυγή του από τη χώρα.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Του αξίζει βεβαίως να του επιστραφεί η υπηκοότητα», δήλωσε ο Αντρέι Μπάμπις στο τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK, λίγο πριν από την τελετή για τα 100 χρόνια από την εκεχειρία του 1918.

Η φυγή του Μίλαν Κούντερα

Ο 89χρονος σήμερα Μίλαν Κούντερα είχε εγκαταλείψει τη χώρα του και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία το 1975. Ήδη από χρόνια είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία των βιβλίων του στη χώρα, ενώ και η ιδιωτική του ζωή βρισκόταν υπό παρακολούθηση από πράκτορες της μυστικής αστυνομίας του τότε καθεστώτος StB. Το κομμουνιστικό καθεστώς επισήμως αφαίρεσε από τον Μίλαν Κούντερα και τη σύζυγό του Βέρα την υπηκοότητα το 1979.

«Δεν γνωρίζω επακριβώς τη διαδικασία (για την επιστροφή της υπηκοότητας)», εκμυστηρεύτηκε ο Τσέχος ηγέτης, σύμφωνα με τον οποίον το ζεύγος Κούντερα δεν αναμένεται να χρειαστεί «πολύ χαρτομάνι».

Οι σχέσεις του συγγραφέα του διάσημου βιβλίου «Η αβάστακτη ελαφρότητα του είναι» (που έχει γυριστεί σε κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις) με τη γενέθλια χώρα του έχουν παραμείνει περίπλοκες ακόμη και μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος χάρις στην επονομαζόμενη «βελούδινη επανάσταση» του 1989.

Έκτοτε, ο συγγραφέας επισκέφθηκε αρκετές φορές τη γενέτειρά του, χωρίς όμως να επιδιώκει δημοσιότητα, ή να συμμετάσχει σε δημόσιες εκδηλώσεις. Σύμφωνα με τον Αντρέι Μπάμπις, ο Μίλαν Κούντερα, που αρνείται πεισματικά κάθε δημόσια εμφάνιση στην Τσεχία, επέστρεψε για τελευταία φορά στη χώρα του πριν από 22 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νύχτα κόλαση στην Ουκρανία: 9 νεκροί σε Κίεβο και Χάρκοβο από ρωσικές επιθέσεις – Στις φλόγες η Λαύρα των Σπηλαίων
Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Ουκρανίας και αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ορθόδοξη Εκκλησία
Επίθεση στη Λαύρα των Σπηλαίων
Το θρίλερ της συμφωνίας ΗΠΑ και Ιράν: Στον «αέρα» μετά το ισραηλινό χτύπημα στον Λίβανο – Τραμπ: «Μπορεί να υπογραφεί και μέσα στη νύχτα»
Έξαλλος ο Τραμπ με τον Νετανιάχου: «Τα έκανε όλα άνω κάτω. Καθυστέρησε την υπογραφή» - «Δεν έχει καμία γαμ... ικανότητα κρίσης. Του το είπα»
REUTERS
Τραγωδία στη Βραζιλία: Ο τραγουδιστής Oliver Tree, ανάμεσα στους νεκρούς της σύγκρουσης ελικοπτέρων στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Ο 32χρονος μουσικός, γνωστός για τα viral βίντεό του, ανάμεσα στους έξι ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν δύο ελικόπτερα συγκρούστηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Oliver Tree