Κόσμος

Θερίζει ο ιός των νυχτερίδων – Τουλάχιστον 10 νεκροί στην Ινδία

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη νότια Ινδία από τον ιό Νίπα, ενώ σχεδόν 100 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα, σύμφωνα με νέο απολογισμό των ινδικών αρχών.

“Έχουμε στείλει 18 δείγματα (από ασθενείς) για εξετάσεις. Δέκα από αυτούς που αποδείχθηκε ότι ήταν θετικοί στον ιό πέθαναν και άλλοι δύο νοσηλεύονται”, δήλωσε στο AFP ένας αξιωματούχος της περιοχής Κοζικόντ, στην Κεράλα, η οποία βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ινδίας.

Όλοι οι άνθρωποι πέθαναν αυτόν τον μήνα, όχι όμως τις τελευταίες μέρες και οι τοπικές αρχές της δημόσιας υγείας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού.

Συναγερμός για τον ιό Νίπα

Ο ιός Νίπα, ο οποίος είναι γνωστός στη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία, μεταδίδεται από τις νυχτερίδες που τρέφονται με φρούτα και είναι θανατηφόρος στο 70% των κρουσμάτων. Μεταδίδεται με την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί από τις νυχτερίδες, κυρίως φρούτα ή από άλλα ζώα που έχουν μολυνθεί με τον ιό από τις νυχτερίδες.

Στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί και περιπτώσεις που ο ιός μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Οι ινδικές αρχές έχουν απαγορεύσει στους συγγενείς να έρχονται σε επαφή με το σώμα των νεκρών και τους συνιστούν να προχωρούν στην αποτέφρωσή τους το ταχύτερο δυνατό.

Άλλος αξιωματούχος είχε διευκρινίσει προηγουμένως στο AFP ότι οι αρχές έθεσαν περίπου 100 ανθρώπους σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους “επειδή είχαν έρθει σε επαφή με αυτούς που πέθαναν”.

Όλα τα θύματα βρίσκονται στην ίδια περιοχή, την Κοζικόντ, και μεταξύ των πρώτων νεκρών βρίσκονται πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας και μια νοσηλεύτρια που τους περιέθαλπε.

Οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας έχουν ήδη δημιουργήσει κέντρα υγείας και ένα κέντρο διαχείρισης της κρίσης. Επίσης έχουν ζητήσει από τον πληθυσμό να μην πανικοβάλλεται και να λάβει μέτρα πρόληψης.

Ο ιός αυτός μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες εγκεφαλίτιδες ή την κωματώδη κατάσταση του ασθενή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπισή του.

Είναι η πρώτη φορά που ο ιός Νίπα εκδηλώνεται στην Κεράλα και η τρίτη φορά στην Ινδία. Μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 260 ανθρώπους στη Μαλαισία, στο Μπανγκλαντές –την περισσότερο πληγείσα χώρα– και στην Ινδία από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1998.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντινούπολη: Πεθερά σκότωσε τη νύφη της με δύο σφαίρες στο κεφάλι – «Καθάρισα την τιμή μου» φώναζε
Η 58χρονη πυροβόλησε τη νύφη της, βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της και φώναζε «σκότωσα τη νύφη μου, καθάρισα την τιμή μου» ενώ περίμενε τους αστυνομικούς καπνίζοντας τσιγάρο
ISTANBUL - MAY 01: Group of Turkish Policemen going in a street of Istanbul on May 01. 2024 in Turkey
Επιχειρηματίας στην Τουρκία δολοφόνησε 26χρονη δικηγόρο γιατί του έκανε μήνυση για χρέη προς την αδελφή της
Το απόγευμα της Δευτέρας ο δράστης φέρεται να έστησε ενέδρα στις δύο γυναίκες, την ώρα που βρίσκονταν μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό τους έξω από οικογενειακή αποθήκη
Η άτυχη δικηγόρος
Ο Τραμπ απειλεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς στρατιώτες στη Γερμανία προκαλώντας οικονομικό πλήγμα στο Βερολίνο
«Θα τους μειώσουμε πολύ ακόμη» και θα «μειώσουμε πολύ περισσότερους από 5.000», είπε ο Τραμπ - Η οικονομική δύναμη των Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία εκτιμάται σε περίπου δύο δισ. δολάρια τον χρόνο
Αμερικανικός στρατός 6
Επέστρεψαν στην Ελλάδα 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί στις ΗΠΑ
Πρόκειται για 25 αρχαία νομίσματα, που χρονολογούνται από την αρχαία ελληνική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο, καθώς και έναν μαρμάρινο κορμό του Ασκληπιού, του Έλληνα θεού της ιατρικής
Πηγή φωτογραφίας: U.S. Immigration and Customs Enforcement 5
Μήνυμα Τραμπ για επανέναρξη του πολέμου: «Θα μελετήσω την πρόταση του Ιράν, αλλά δεν έχει πληρώσει ακόμη το τίμημα»
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν αποδεκτό, διότι δεν έχουν πληρώσει επαρκές τίμημα για όσα έχουν κάνει στην ανθρωπότητα, και στον κόσμο, τα τελευταία 47 χρόνια», είπε ο Τραμπ για το Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ