Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Θερίζει ο κορονοιός στις χώρες της Λατινικής Αμερικής

Θερίζει ο κορονοιός στις χώρες της Λατινικής Αμερικής
Ενα κορίτσι με μάσκα γιορτάζει την Quinceanera του (ότι κλείνει τα 15 του χρόνια) στο Μεξικό - ΦΩΤO REUTERS

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.159 κρούσματα του κορονοιού, ενώ 910 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Η χώρα κλείνει το 2020 με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να ανέρχεται σε 125.807 νεκρούς επί συνόλου 1.426.094 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο τόνισαν επανειλημμένα την περασμένη χρονιά ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι.

Χιλή: Πάνω από 3.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.022 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 109 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό που έχει καταγραφεί στη χώρα από τη 10η Ιουλίου, όταν είχαν ανακοινωθεί 3.058.

Το υπουργείο αποδίδει την θεαματική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων εν μέρει στις καθυστερήσεις ως προς την αποστολή στοιχείων από τις τοπικές υγειονομικές αρχές, λόγω των εορτών.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 16.608 νεκρούς επί συνόλου 608.973 μολύνσεων.

Ο χιλιανός υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις κάλεσε ξανά φορά τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ενόψει της Πρωτοχρονιάς καθώς «αυτή η προσπάθεια μπορεί να μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε καλύτερα το 2021».

Η χώρα άρχισε εκστρατεία εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού την περασμένη εβδομάδα. Σκοπός της κυβέρνησης είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 να έχουν εμβολιαστεί «5 εκατομμύρια» πολίτες και μέσα στο «πρώτο εξάμηνο» της νέας χρονιάς να έχει ανοσοποιηθεί «το 80% του πληθυσμού».

Ισημερινός: Χίλια κρούσματα του νέου κορονοϊού

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 4 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον επίσημο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των Άνδεων να φθάνει ως εδώ τους 9.473 νεκρούς επί συνόλου 212.512 μολύνσεων.

Ωστόσο το υπουργείο αναγνωρίζει πως ο πραγματικός απολογισμός μάλλον βρίσκεται πιο κοντά στους 14.000 νεκρούς, καθώς πάνω από 4.550 θάνατοι πιστεύεται ότι οφείλονταν στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, όμως αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί.

Το Κίτο παραμένει η κυριότερη εστία της πανδημίας στη χώρα, με τα κρούσματα στην πρωτεύουσα να ανέρχονται σε 69.583.

Ο υπουργός Υγείας Χουάν Κάρλος Σεβάγιος δήλωσε προχθές Τετάρτη ότι η πληρότητα των κλινών στα νοσοκομεία έχει φθάσει το 78,8% σε εθνική κλίμακα και ότι στο Κίτο, σε αρκετά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκετα πλέον στο 100%.

Η κυβέρνηση της λατινοαμερικάνικης χώρας έχει γνωστοποιήσει πως σχεδιάζει να αρχίσει εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού αργότερα αυτόν τον μήνα, ξεκινώντας τον εμβολιασμό από τις επιλεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις