Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Θερίζει στο Περού ο κορονοϊός – Πάνω από 5.000 οι νεκροί

Θερίζει στο Περού ο κορονοϊός – Πάνω από 5.000 οι νεκροί

Από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τον κορονοϊό είναι το Περού που μετρά ήδη πάνω από 5.000 θανάτους από την φονική επιδημία.

Το Περού είναι η χώρα όπου καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από τη Βραζιλία οι νεκροί έφτασαν τους 5.301 συνολικά. Από αυτούς 137 υπέκυψαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης αυξήθηκε κατά 4.284 το ίδιο διάστημα, με το σύνολό τους να φθάνει τα 183.198.

Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης και τρίτο σε αριθμό θανάτων στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία (210 εκατ. κάτοικοι) και το Μεξικό (127 εκατ.).

Πάνω από 9.000 άνθρωποι νοσηλεύονται στη χώρα, έχοντας βυθίσει σε κρίση το σύστημα υγείας, το οποίο είναι αντιμέτωπο ιδίως με τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου για τη θεραπεία των ασθενών με COVID-19, σε βαθμό που ο περουβιανός πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι πλέον το οξυγόνο κηρύσσεται «στρατηγικός πόρος».

«Ανακηρύσσουμε το οξυγόνο στρατηγικό υγειονομικό πόρο, η αξιοποίηση του οποίου για ιατρικούς λόγους έχει προτεραιότητα σε σχέση με τη βιομηχανική χρήση», τόνισε ο Βισκάρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω Διαδικτύου.

Στους νεκρούς συγκαταλέγονται τουλάχιστον 146 αστυνομικοί· 61 γιατροί και μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων· οκτώ πυροσβέστες· και 20 δημοσιογράφοι, οι οποίοι μολύνθηκαν ενώ έκαναν ρεπορτάζ, σύμφωνα με τις αρχές.

Στο Περού εξακολουθούν να ισχύουν μέτρα περιορισμού από τη 16η Μαρτίου. Επιβάλλεται νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ τα σύνορα παραμένουν κλειστά, προκειμένου να εμποδιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση του ιού.

Χθες Πέμπτη έφθασαν στην περουβιανή επικράτεια 85 γιατροί από την Κούβα, για να υποστηρίξουν το περουβιανό υγειονομικό προσωπικό στον αγώνα του εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις