Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Thomas Cook: Ο… “χάρτης” των εγκλωβισμένων τουριστών – Πόσοι είναι και που βρίσκονται

Thomas Cook

600.000 τουρίστες σε όλο τον κόσμο αγωνιούν για το πως θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Η χρεοκοπία της Thomas Cook τους εγκλώβισε στα αεροδρόμια πολλών χωρών.
Πως διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ευρώπη, τη Ρωσία και την Τουρκία.
Κοινοτική οδηγία «υπόσχεται» αποζημίωση.
Μόνο στη Βρετανία η επιχείρηση επαναπατρισμού των 150.000 Βρετανών θα είναι η μεγαλύτερη εν καιρό ειρήνης!

Η υπόθεση της Thomas Cook είχε την εξέλιξη που οι περισσότεροι περίμεναν: η εταιρία δεν κατάφερε να βρει τα χρήματα που χρειαζόταν για να γλιτώσει την κατάρρευση και τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) το κανόνι «χτύπησε» και προκάλεσε συναγερμό παγκοσμίως.

Η Thomas Cook, η αρχαιότερη ταξιδιωτική εταιρία, χρεοκόπησε και η κατάρρευσή της άφησε στα αεροδρόμια του κόσμου εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που δεν ξέρουν πως και πότε θα μπορέσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους. Ο βρετανικός ταξιδιωτικό όμιλος, που διαχειρίζεται ξενοδοχεία, θέρετρα και αεροπορικές εταιρίες μεταφέροντας 19 εκατ. ανθρώπους το χρόνο σε 16 διαφορετικές χώρες, άφησε ξεκρέμαστους 600.000 ταξιδιώτες. Και δεν είναι μόνο αυτοί: άφησε άνεργους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Μόλις έγινε γνωστή η χρεοκοπία της Thomas Cook, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για κυβερνήσεις και ασφαλιστικές εταιρίες ώστε να συντονιστεί μια τεράστια επιχείρηση επαναπατρισμού. Μόνο στην Ελλάδα, κατά δήλωση του υπουργού Τουρισμού, υπάρχουν εγκλωβισμένοι πάνω από 50.000 τουρίστες, οι περισσότεροι σε Κρήτη και Κέρκυρα.

Από την πρώτη στιγμή, στη Βρετανία, την «πατρίδα» του Thomas Cook, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) και η κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι έχουν έναν στόλο αεροσκαφών έτοιμο να ξεκινήσει να μεταφέρει πίσω πάνω από 150.000 Βρετανούς ταξιδιώτες που βρίσκονται στο εξωτερικό μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Click4More: Thomas Cook: Κραυγή αγωνίας των ξενοδόχων στην Ελλάδα

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναπατρισμού από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα διαρκέσει από σήμερα έως τις 4 Οκτωβρίου. Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από την CAA τον επαναπατρισμό όσων πελατών της Thomas Cook ξεκίνησαν από τη Βρετανία – ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανική πρεσβεία στην Ελλάδα, η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει διασφαλίσει τα αεροσκάφη που χρειάζονται για την επιχείρηση και έχει ήδη ξεκινήσει επικοινωνία με τα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται η Thomas Cook, ώστε να τους ενημερώσει ότι το κόστος της παραμονής καλύπτεται από το σχήμα ATOL.

«Οι πελάτες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα παρακαλούνται να επιβεβαιώνουν τις λεπτομέρειες της πτήσης τους στην ειδική ιστοσελίδα, www.thomascook.caa.co.uk προτού μεταβούν στο αεροδρόμιο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Click4more: Η άνοδος και η πτώση της Thomas Cook: «Ταφόπλακα» σε μια ιστορία… 178 χρόνων

Στην εν λόγω ιστοσελίδα, την οποία διαχειρίζεται και ενημερώνει η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, είναι διαθέσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τις πτήσεις επαναπατρισμού καθώς επίσης και πληροφορίες σχετικά με την κάλυψη των εξόδων παραμονής που αφορούν και όσους καλύπτονται από το σχήμα ATOL και όσους δεν καλύπτονται.

Περίπου 150.000 πελάτες της Thomas Cook που ξεκίνησαν από τη Βρετανία βρίσκονται στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή και όλες οι κρατήσεις, οι πτήσεις και τα πακέτα διακοπών έχουν ακυρωθεί.

Που βρίσκονται οι ταξιδιώτες που «εγκλώβισε» η Thomas Cook

Δεν είναι μόνο οι τουρίστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Σε δεκάδες χώρες έχει σημάνει συναγερμός για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Γαλλία

Ο γαλλικός οργανισμός Entreprises de Voyage ανακοίνωσε ότι η χρεοκοπία της Thomas Cook μπορεί να επηρεάσει περίπου 10.000 Γάλλους τουρίστες.

Νορβηγία

Η νορβηγική θυγατρική Ving ανέφερε σε ανακοίνωση ότι αυτή στιγμή υπάρχουν 8.685 Νορβηγοί στα πακέτα της. Το Νορβηγικό Ταμείο Εγγύησης Ταξιδιών, που διαχειρίζεται ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα το οποίο είναι υποχρεωτικό για τα ταξιδιωτικά γραφεία, εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι θα διασφαλίσει τον επαναπατρισμό όσων επιβατών ταξιδεύουν με τη νορβηγική μονάδα της Thomas Cook.

Δανία

Η δανέζικη θυγατρική Spies ανέφερε ότι κανένα από τα αεροσκάφη της δεν θα απογειωθεί και ότι περίπου 1.400 ταξιδιώτες επηρεάζονται.

Φινλανδία

Η μονάδα της Thomas Cook, η Oy Tjäreborg, ανακοίνωσε ότι έχει συνολικά 2.884 επιβάτες που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κανονίσουμε πτήσεις επιστροφής για τους επιβάτες και θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της ημέρας», ανέφερε η εταιρία στην ιστοσελίδα της.

Click4more: Thomas Cook: Κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα

Σουηδία

Η σουηδική μονάδα Ving ανέφερε ότι ο αριθμός των Σουηδών επιβατών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό ανέρχεται σε 16.956. «Εργαζόμαστε εντατικά για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ταξιδιώτες που επηρεάζονται θα πετάξουν πίσω στην πατρίδα με όσο το δυνατόν μικρότερη αναταραχή», ανέφερε η εταιρία στην ιστοσελίδα της.

Γερμανία

Η αεροπορική εταιρία της Thomas Cook, η Condor, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις πτητικές της δραστηριότητες παρά την πτώχευση της μητρικής της. Η Thomas Cook ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 140.000 τουρίστες που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή με τις γερμανικές της μονάδες.

Ισπανία

Η ισπανική εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Aena ανακοίνωσε ότι στα ισπανικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν 46 πτήσεις που πραγματοποιεί η Thomas Cook. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 25.000 με 30.000 επηρεάζονται στις Κανάριες νήσους.

Τουρκία

Το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στήριξη στις εγχώριες επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την κατάρρευση της Thomas Cook. Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας ξενοδόχων δήλωσε ότι στη χώρα βρίσκονται περίπου 45.000 τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Κύπρος

Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι 15.000 πελάτες της Thomas Cook βρίσκονται αποκλεισμένοι στο νησί. «Θα εργαστούμε εντατικά… Πιστεύω ότι μια μεγάλη μερίδα των αφίξεων που θα χάσουμε θα ρυθμιστεί με κάποιο τρόπο από την αγορά και άλλα ταξιδιωτικά πρακτορεία», δήλωσε στο Reuters ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Αίγυπτος

Η Blue Sky Group, που είναι ο ταξιδιωτικός πράκτορας της Thomas Cook, ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν 25.000 κρατήσεις στην Αίγυπτο για το διάστημα έως τον Απρίλιο του 2020. Η Blue Sky έχει αυτή τη στιγμή 1.600 τουρίστες στο αιγυπτιακό θέρετρο Χουγκάρντα.

Τυνησία

Ο υπουργός Τουρισμού της Τυνησίας Ρενέ Τραμπελσί δήλωσε στο Reuters ότι στη χώρα συνεχίζουν να βρίσκονται για διακοπές 4.500 πελάτες της βρετανικής εταιρίας.

Οι αποζημιώσεις

Η πτώχευση του Thomas Cook ανησυχεί τους πελάτες του βρετανικού ομίλου, αλλά πολλοί από αυτούς θα διασφαλισθούν και θα αποζημιωθούν χάρη σε μία ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία προβλέπει ότι όλα τα οργανωμένα ταξίδια που αγοράζονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προστατευμένα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το Brexit που είναι προγραμματισμένο για τις 31 Οκτωβρίου, η ευρωπαϊκή οδηγία εφαρμόζεται υπό το σχήμα της εγγύησης ATOL (Air Travel Organiser’s Licence) που τίθεται σε λειτουργία με την πτώχευση του ομίλου για τον επαναπατρισμό 150.000 τουριστών που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Βρετανία, με ευθύνη της βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας (CAA).

Click4more: Thomas Cook: Και τώρα τι; Η επόμενη μέρα και οι επιπτώσεις της κατάρρευσης

Το σύστημα αυτό το διαχειρίζεται η CAA και εφαρμόζεται στους τουρίστες που έχουν αγοράσει συνολικό πακέτο διακοπών που περιλαμβάνει πτήσεις και ξενοδοχεία. Οι τουρίστες που έχουν ξεκινήσει ήδη τις διακοπές τους θα έχουν την δυνατότητα να τις ολοκληρώσουν και στην συνέχεια να επιστρέψουν κανονικά με άλλες πτήσεις. Όσοι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει θα έχουν δικαίωμα σε επιστροφή χρημάτων ή άλλο πακέτο διακοπών.

Η εγγύηση ATOL ετέθη σε εφαρμογή το 1973 και προστατεύει 20 εκατομμύρια Βρετανούς τουρίστες ετησίως.

Αυτό το ταμείο χρηματοδοτείται από ένα τέλος 2,50 λιρών που επιβαρύνει κάθε τουριστικό πακέτο.

Χρησιμοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια μετά την πτώχευση της Monarch, αλλά οι διαστάσεις εκείνης της επιχείρησης επαναπατρισμού ήταν δύο φορές μικρότερες από την επιχείρηση που οργανώνεται εξαιτίας της κατάρρευσης του Thomas Cook.

Η ευρωπαϊκή οδηγία ταξιδιωτικών πακέτων (Package Travel Directive) εφαρμόζεται και για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μπορούν να εξασφαλίσουν εγγυήσεις ή πόρους για επιστροφή χρημάτων.

Η ταρίφα κάθε οργανωμένου ταξιδιού περιλαμβάνει ένα ποσόν που χρηματοδοτεί το εγγυητικό ταμείο που χρησιμοποιείται σε έκτακτες καταστάσεις όπως η πτώχευση του Thomas Cook.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις