Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Θράσος Ερντογάν! Προσβάλλει την Ευρώπη και απαιτεί λεφτά!

Θράσος Ερντογάν! Προσβάλλει την Ευρώπη και απαιτεί λεφτά!

Παιχνίδι με τα νεύρα των ευρωπαίων παίζει για ακόμα μια φορά ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ώρα που ο πρωθυπουργός του Νταβούτογλου ζητούσε από τη Μέρκελ τον ουρανό με τ’άστρα για να συμφωνήσει στο προσφυγικό, ο Ερντογάν απαιτούσε τα λεφτά του.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα επιστρέψει από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες με τα 3 δισεκ. ευρώ σε βοήθεια την οποία υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσφυγική κρίση.

“Ήδη δαπανήσαμε 10 δισεκ. δολάρια για 3 εκατ. ανθρώπους. Υποσχέθηκαν να μας δώσουν 3 δισεκ. ευρώ, από τότε έχουν περάσει τέσσερις μηνες. Ο πρωθυπουργός είναι αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Ελπίζω να επιστρέψει με τα χρήματα αυτά, τα 3 δισεκ. ευρώ”, τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Ο τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε επίσης τη στάση των Ευρωπαίων στη μεταναστευτική κρίση και την εν γένει άρνησή τους να υποδεχθούν μαζικά τους μετανάστες στις χώρες τους.
“Κοιτάξτε, λένε «εμποδίστε τους πρόσφυγες να μπούν». Σύμφωνοι. Όμως δεν είμαστε εμείς αυτοί που τους στέλνουν, έρχονται από τη θάλασσσα και δυστυχώς οι περισσότεροι απ’ αυτούς χάνουν τη ζωή τους στη διάρκεια του διάπλου”, συνέχισε. Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως “περίπου 100.000” μετανάστες διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή στο Αιγαίο.

Νωρίτερα, όπως αποκάλυψε το Politico, ο Νταβούτογλου έθεσε τους εξής όρους για να υπάρξει συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής:

– Κι άλλα χρήματα εκτός από τα 3 δις που έχουν συμφωνήσει ΕΕ – Τουρκία

– Η Τουρκία θέλει κατάργηση της βίζας για όλους τους πολίτες της που επισκέπτονται την Ευρώπη. Η Αγκυρα και οι Βρυξέλλες είναι σε διαπραγμάτευση για έναν οδικό χάρτη όσον αφορά την απευλευθέρωση της βίζας αλλά τώρα η Τουρκία απαιτεί την πλήρη κατάργηση της βίζας.

– Η Τουρκία, θέλει να επισπευσθούν οι συνομιλίες για την ένταξή της στην ΕΕ.

– Θέλει επίσης να ξανανοίξουν οι συνομιλίες για την μετεγκατάσταση των προσφύγων. Η Άγκυρα είναι έτοιμη να συμφωνήσει στην επανεισδοχή των προσφύγων αλλά θέτει και άλλους όρους.

Οι Γερμανοί διαπραγματευτές προειδοποίησαν την Τουρκία ότι οι απαιτήσεις της για κατάργηση της βίζας είναι ακραίες και δεν θα συμφωνήσει κανένας ευρωπαίος ηγέτης. 

Επίσης, ενημέρωσαν τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους για τα νέα αιτήματα της Τουρκίας σήμερα το πρωί.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε