Δευτέρα, 15 Απρ.
20oC Αθήνα

Θρίλερ με αμερικανικό F-35 A – Το μαχητικό “φάντασμα” χάθηκε ξαφνικά ανοικτά της Ιαπωνίας!

Θρίλερ με αμερικανικό F-35 A – Το μαχητικό  “φάντασμα” χάθηκε ξαφνικά ανοικτά της Ιαπωνίας!
Twitter

Σενάριο Ψυχρού Πολέμου εκτυλίσσεται στη θάλασσα της Ιαπωνίας όπου χάθηκε εντελώς ξαφνικά ένα αμερικανικό F-35A στις 10 Απριλίου χωρίς κανένα νέο από τότε.

Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα “Νικκέι”, εκείνη την ημέρα το μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-35A εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ.

Παρά τις προσπάθειες δύο εβδομάδων, οι ομάδες έρευνας έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής μόνο λίγα θραύσματα του αεροσκάφους στον Ειρηνικό ενώ αγνοείται και ο πιλότος.

Το αεροσκάφος βρισκόταν σε αποστολή νυχτερινής άσκησης, όταν χάθηκε η επαφή. Η ιαπωνική εφημερίδα γράφει ότι μια πιθανή θεωρία για τη συντριβή του F-35A είναι ότι ο πιλότος αντιμετώπισε έλλειψη οξυγόνου επειδή υπήρχαν προβλήματα με το αντίστοιχο σύστημα του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με αναφορές που κυκλοφορούν εδώ και μια δεκαετία, τα κορυφαία αεροσκάφη F-22 Raptor και F-35 αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα πιλοτικά συστήματα οξυγόνου.

Πάνω από 20 τέτοιες περιπτώσεις έχουν τεκμηριωθεί. Το 2010, ένα F-22 συνετρίβη πιθανώς λόγω έλλειψης οξυγόνου για τον πιλότο. Λόγω του προβλήματος, υπήρξε ακόμη απαγόρευση πτήσεων για το F-35 το διάστημα 2017/2018, και η τεχνολογία του αναβαθμίστηκε.

Το μοντέλο που συνετρίβη δεν είναι ένα παλιό στρατιωτικό αεροπλάνο, αλλά το πιο σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ. Όπως είναι φυσικό, το Πεντάγωνο και η κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin θέλουν να κρατήσουν τα τεχνικά του μυστικά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ώστε να μην πέσουν σε λάθος χέρια. Το πρόγραμμα F-35 είναι το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρότζεκτ στην αμερικανική ιστορία.

Μέχρι το έτος 2044, οι ΗΠΑ θα δαπανούν – στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού – κατά μέσο όρο 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και της εκπαίδευσης για τα F-35A, υπολογίζεται τώρα στο αδιανόητο ποσό των 1.196 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις