Κόσμος

Θρίλερ με την τύχη του Αλί Λαριτζανί: «Τον σκοτώσαμε» υποστηρίζει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, γραπτό μήνυμά του μεταδόθηκε στην ιρανική τηλεόραση

Την εξόντωσή που ανακοίνωσαν και οι IDF - Ο Λαριτζανί θεωρείται ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στο Ιράν ακόμη και πριν από τον θάνατο του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα θρίλερ σχετικά με την τύχη του επικεφαλής του ανώτατου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ιράν, Αλί Λαριτζανί. «Τον σκοτώσαμε» ανακοίνωσε ο  Κατζ. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι IDF επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής τη νύχτα στον Αλί Λαριτζανί, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και «Νο2» της  ηγεσίας του Ιράν. 

Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, ο Ισραελ Κατς, λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωσε τον θάνατο του Αλί Λαριτζανί, του γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν και του στρατηγού Γολαμρεζά Σολεϊμάνι, διοικητή της πολιτοφυλακής Μπασίτζ, με στοχευμένες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού την νύκτα στην Τεχεράνη.

«Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου μόλις με πληροφόρησε ότι ο Λαριτζανί, γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, και ο Σολεϊμάνι, αρχηγός του Μπασίτζ – του κεντρικού κατασταλτικού μηχανισμού του Ιράν- εξοντώθηκαν χθες το βράδυ», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνα ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας.

IDF: Εξοντώσαμε τον Λαριτζανί

Την εξόντωση του Αλί Λαριτζανί ανακοίνωσε και ο Ισραηλινός στρατός (IDF) με ανάρτησή του στο Χ. «Ο Αλί Λαριτζανί  γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν και ουσιαστικός ηγέτης του καθεστώτος, έχει εξουδετερωθεί. Ο Λαριτζανί θεωρούνταν μία από τις πιο έμπειρες και ανώτερες μορφές στην ηγεσία του ιρανικού καθεστώτος και ήταν στενός συνεργάτης του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεϊ. Κατά το πιο πρόσφατο κύμα διαδηλώσεων κατά του ιρανικού καθεστώτος, επέβλεψε προσωπικά τη σφαγή που πραγματοποιήθηκε εναντίον Ιρανών διαδηλωτών».

 

Η πρώτη αντίδραση από την Τεχεράνη ήρθε, λέγοντας ότι θα μεταδοθεί μήνυμά του χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του. Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση μεταδόθηκε γραπτό μήνυμα του Λαριτζανί που αναφέρεται στους νεκρούς ναυτικούς του Ιράν στη Σρι Λάνκα με το θρίλερ για την τύχη του να συνεχίζεται.

«Με την ευκαιρία της τελετής κηδείας των πολεμιστών του Ναυτικού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν: Η μνήμη τους θα είναι πάντα στις καρδιές του ιρανικού έθνους και αυτά τα μαρτύρια θα θέσουν τα θεμέλια του Στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη δομή των ενόπλων δυνάμεων για πολλά χρόνια. Ζητώ από τον Παντοδύναμο Θεό να απονείμει σε αυτούς τους αγαπητούς μάρτυρες τους υψηλότερους βαθμούς», αναφέρει το μήνυμά του.

 

Το χειρόγραφο μήνυμα του Αλί Λαριτζανί

 

Ο Λαριτζανί είναι για πολλούς ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στο Ιράν ακόμη και πριν από τον θάνατο του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η δημοτικότητα του Λαριτζανί έχει εκτοξευθεί ενώ το αντιστρόφως ανάλογο συμβαίνει με τον πρόεδρο Πεζεσκιάν.

Δείτε Live όλα όσα συμβαίνουν στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Πριν καιρό είχε βρεθεί στην Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Πούτιν ενώ έχει επαφές και με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής.

Η τελευταία εμφάνιση του Λαριτζανί

Ο αρχηγός ασφαλείας του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, για τον οποίο το Ισραήλ υποστηρίζει ότι σκοτώθηκε, ήταν μεταξύ πολλών ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων που παρέλασαν στο κέντρο της Τεχεράνης την Παρασκευή (13.03.2026) για την ετήσια συγκέντρωση για την Ημέρα Αλ-Κοντς.

Μιλώντας στα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της πορείας, ο Λαριτζανί δήλωσε ότι η βομβιστική επίθεση που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ήταν ένδειξη «απελπισίας» των εχθρών του Ιράν.

«Αυτές οι επιθέσεις γίνονται από φόβο, από απελπισία. Κάποιος που είναι δυνατός δεν θα βομβάρδιζε καθόλου διαδηλώσεις. Είναι σαφές ότι έχει αποτύχει», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση.

Είπε ότι ο Τραμπ «δεν καταλαβαίνει ότι ο ιρανικός λαός είναι ένα γενναίο έθνος, ένα ισχυρό έθνος, ένα αποφασισμένο έθνος. Όσο περισσότερο πιέζει, τόσο ισχυρότερη θα γίνεται η αποφασιστικότητα του έθνους».

Την ίδια ώρα οι IDF επεκτείνουν τις επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο εκδίδοντας μάλιστα και ανάλογη σχετική προειδοποίηση.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έκαναν επίσης γνωστό ότι «έπληξαν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων και διοικητικά κέντρα του ιρανικού τρομοκρατικού καθεστώτος» σε συνδυασμένο κύμα επιθέσεων στην Τεχεράνη, το Σιράζ και την Ταμπρίζ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε τον παλαιστή του ΜΜΑ, Ντέινα Γουάιτ, για εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου – «Σε παρακαλώ, δέξου»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι πρότεινε τη θέση στον διευθυντή του χώρου των μικτών πολεμικών τεχνών και «βίαιο μαχητή», ο οποίος ωστόσο απέρριψε την πρόταση
Dana White και Donald Trump
Μακελειό στην Πολωνία: 25χρονος ακροδεξιός με «υπερεθνικιστικές» απόψεις ο δράστης – Ακόμη τρεις νεκροί εντοπίστηκαν σπίτι του
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων από τους πυροβολισμούς στην Πολωνία - Ο δράστης φέρεται να σκότωσε την οικογένειά του πριν ανοίξει πυρ στην καρδιά της Κρακοβίας
Πολωνία
21
«Όχι» στον Νετανιάχου - Ο πρόεδρος Χέρτζογκ θα δώσει εντολή στον Άιζενκοτ για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Νετανιάχου θα λάβει επίσημα την εντολή στις 8 Νοεμβρίου και θα έχει 28 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση, με δυνατότητα παράτασης 14 ημερών
Άιζενκοτ και Νετανιάχου 6
Σφοδρή επίθεση Νετανιάχου κατά των αραβικών κομμάτων - «Το ενδεχόμενο συμμαχίας με ισλαμιστές θα διαλύσει το Ισραήλ»
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ αναμένεται να ανακοινώσει σε ποιον θα δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
«Πυρά» Τραμπ κατά Δημοκρατικών: «Απειλούν και εκβιάζουν Ρεπουμπλικανούς με μομφή, διατάζω την διερεύνηση της εγκληματικής πράξης, αμέσως!»
«Πρόκειται για εκβιασμό και πρέπει να λογοδοτήσουν, απειλούν τους δωρητές μας με φυλάκιση και πολλές άλλες μορφές τιμωρίας, μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει να είναι Ρεπουμπλικάνοι» γράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump σε Halloween πάρτι που διοργάνωσε στο Mar-a-Lago της Φλόριντα στις 31 Οκτωβρίου 2026 7