Κόσμος

Θρίλερ με το Brexit – Ξορκίζουν, αλλά συζητούν το ενδεχόμενο παράτασης

Σε αναμμένα κάρβουνα Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει Brexit με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και τα εναλλακτικά σενάρια να πέφτουν στο τραπέζι.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μπορεί το δημοσίευμα του Guardian περί πιθανής καθυστέρησης του Brexit να μην διαψεύδεται ή επιβεβαιώνεται επισήμως, ωστόσο βρίσκεται στα χείλη όσων Ευρωπαίων ηγετών τοποθετούνται επί του θέματος. Μάλιστα το ενδεχόμενο παράτασης του Brexit εθίγη και κατά την συνάντηση της Τερέζας Μέι με την Άνγκελα Μέρκελ, όπως παραδέχθηκε Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η πιθανότητα παράτασης της ισχύος του Άρθρου 50 θίχτηκε σε συνάντηση που είχε η Βρετανή πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ με τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο, αλλά δεν έγινε “ουσιαστική” συζήτηση πάνω σε αυτό, είπε ο αξιωματούχος για να προσθέσει: “Δεν ήταν κάτι που έθιξε η πρωθυπουργός. Αν ρωτούσαν την κυρία Μέι, θα απαντούσε ότι μια παράταση δεν είναι κάτι που θέλει να κάνει“.

Πρωθυπουργός Δανίας: Δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην παράταση για το Brexit

Ο πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια πιθανή παράταση του Brexit αν αυτό βοηθούσε στο να αποφευχθεί μια έξοδος της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

“Θεωρώ ότι όλοι θα είναι ευέλικτοι, κανένας δεν επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ με άτακτο τρόπο”, δήλωσε σήμερα ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στον τηλεοπτικό σταθμό TV2.

Ολλανδός πρωθυπουργός: Υπνοβατούμε προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Τον κώδωνα του κινδύνου για Brexit χωρίς συμφωνία έκρουσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Υπνοβατούμε προς ένα σενάριο άνευ συμφωνίας. Είναι απαράδεκτο και οι καλύτεροι σου φίλοι πρέπει να σε προειδοποιήσουν. Ξύπνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κατάληξε σε ένα συμπέρασμα και κλείσε τη συμφωνία», δήλωσε ο Ρούτε σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ.

Υπενθυμίζεται πως κατά τον Guardian το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης περιόδου διαπραγματεύσεων φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην ΕΕ στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο συνεχίσει να απορρίπτει τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν η Μέι και οι Βρυξέλλες. Η αντικατάσταση της μεταβατικής περιόδου των 21 μηνών μετά το Brexit με αντίστοιχο χρονικό διάστημα για διαπραγματεύσεις, ενώ η Βρετανία θα παραμένει μέλος της ΕΕ, θα επιτρέψει σε Λονδίνο και Βρυξέλλες να καταλήξουν σε νέα σχέδια για τη μελλοντική τους σχέση με στόχο να καταστεί περιττό και το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε φοιτητικές διαδηλώσεις – Πέταξαν πέτρες και τσιμεντόλιθους στο υπουργείο Παιδείας
Ένταση στα Τίρανα με δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και προσαγωγές - Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το κόστος σπουδών και τις συνθήκες στα πανεπιστήμια, ενώ η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία
Hooded protesters try to break through a gate at the Education Ministry as the Albanian word "Resign" is displayed on a wall during clashes in Tirana, Albania, Tuesday, Oct. 13, 2026, joining a demonstration organized by the Flamingo protest movement demanding the resignation of Prime Minister Edi Rama.
Ισόβια στον άνδρα που έστησε τη δολοφονία του Τούπακ – Δικαίωση μετά από 30 χρόνια
Ο Ντουέιν «Κίφι Ντι» Ντέιβις καταδικάστηκε για τη δολοφονία του θρυλικού ράπερ στο Λας Βέγκας - «Χρειαστήκαμε 30 χρόνια, αλλά σήμερα θα δώσετε λόγο για τις πράξεις σας», είπε η δικαστής
Duane Davis, right, arrives for a sentencing hearing after his murder conviction in the death of rapper Tupac Shakur on Tuesday, Oct. 13, 2026, in Las Vegas.
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον Αμερικανό πρέσβη Τομ Μπάρακ – «Διπλωματική ντροπή χωρίς προηγούμενο»
Στο στόχαστρο της τουρκικής αντιπολίτευσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με αιχμές για τις συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη, τη διαμονή του εκτός πρωτεύουσας και τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή
Tom Barrack, the U.S. ambassador to Turkey and special presidential envoy to Syria and Iraq, speaks at the U.S. Iraq Business Summit at the U.S. Chamber of Commerce, Friday, July 17, 2026, in Washington.
CNN: Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί – Οι επαφές με συμμάχους και οι διαβεβαιώσεις
Το Σαββατοκύριακο είχε μεταφέρει σε πρόσωπα του περιβάλλοντός της ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις πως δεν θα αποπεμπόταν από τη θέση της πρέσβειρας στην Ελλάδα
Κίμπερλι Γκιλφόιλ