Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη: Σιγή ασυρμάτου για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας

Θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη: Σιγή ασυρμάτου για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας
Reuters

Πληροφορίες που αφήνουν έστω και μικρά περιθώρια αισιοδοξίας έρχονται από την Κωνσταντινούπολη. Μετά τις τετράωρες συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας η Μόσχα ανακοίνωσε μείωση στρατιωτικής δραστηριότητας σε πεδία των μαχών!

Συγκεκριμένα, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας Ρωσία έκανε γνωστό μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη ότι περιορίζει «δραστικά» τη στρατιωτική του δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ της Ουκρανίας.

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι έγιναν θετικά βήματα στις συνομιλίες, ενώ δεν απέκλεισε να συναντηθούν και οι ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι!

 

Κωνσταντινούπολη: Οι προτάσεις του Κιέβου – Ξεχνάει ΝΑΤΟ, ΕΕ

Η Ουκρανία πρότεινε στη Ρωσία την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες, ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προτάσεις αυτές είναι οι πιο λεπτομερείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως η Ουκρανία.

Προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλαδή περί συλλογικής άμυνας.

Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στους εγγυητές ασφαλείας.

«Αν καταφέρουμε να εμπεδώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διορθώσει το σημερινό καθεστώς της ως χώρας που δεν ανήκει στο μπλοκ και ως μη πυρηνικό κράτος με την μορφή της μόνιμης ουδετερότητας», είπε ο διαπραγματευτής, Ολεξάντερ Τσάλι.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικο – πολιτικές συμμαχίες», είπε ο ίδιος σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την ουκρανική εθνική τηλεόραση.

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας θα πραγματοποιούνται με τη συναίνεση των εγγυητριών χωρών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κωνσταντινούπολη: Τι ειπώθηκε για ραντεβού Ζελένσκι – Πούτιν

Δεν υπήρχε αρκετό υλικό στις παρούσες ουκρανικές προτάσεις που να εγγυάται μια συνάντηση ανάμεσα στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, είπαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, προσθέτοντας ότι αναμένουν την απάντηση της Μόσχας.

Στην αρχή, πάντως, των διαπραγματεύσεων το κλίμα ήταν ψυχρό. Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί συνομιλητές δεν αντάλλαξαν ούτε καν μία χειραψία, δείγμα της επιφυλακτικότητας ή ακόμη και εχθρότητας, ανάμεσά τους, στις συνομιλίες που διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα.

Νωρίτερα, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στο Twitter ότι οι αντιπροσωπείες συζητούν «τους βασικούς όρους της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Οι αντιπροσωπίες εργάζονται παράλληλα πάνω σε όλο το φάσμα των σημείων τριβής».

 

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών διεξήχθησαν στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη όπου η τουρκική προεδρία διαθέτει γραφείο.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές αν αυτές θα συνεχιστούν για μια δεύτερη ημέρα στην Κωνσταντινούπολη. 

Κωνσταντινούπολη – Τσαβούσογλου: «Η σημαντικότερη πρόοδος μέχρι τώρα»

Οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη σημείωσαν την πιο σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μέχρι στιγμής, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας από τον χώρο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει την επίτευξη συμβιβασμού και κοινής κατανόησης των δύο χωρών σε ορισμένα ζητήματα και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό.

Συμπλήρωσε ότι τα «πιο ακανθώδη ζητήματα» αναμένεται να συζητηθούν αργότερα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν στη συνέχεια.

Επικοινωνία Μπάιντεν, Μακρόν Τζόνσον, Σολτς, Ντράγκι για Ουκρανία

Στο μεταξύ, οι ηγέτες ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, θα έχουν απόψε τηλεφωνική επικοινωνία για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, μετά και τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης.

 

πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις