Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ερντογάν καλωσόρισε τους διαπραγματευτές – «Η συνέχιση του πολέμου δεν ευνοεί κανέναν»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ερντογάν καλωσόρισε τους διαπραγματευτές – «Η συνέχιση του πολέμου δεν ευνοεί κανέναν»

Η πρώτη τετ α τετ συνάντηση των διαπραγματευτών Ουκρανίας – Ρωσίας εδώ και δυο εβδομάδες γίνεται σήμερα (29.03.2022) στην Κωνσταντινούπολη, στο Ντολμπά Μπαχτσέ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε εκεί για να καλωσορίσει τις δυο αντιπροσωπείες και να στείλει το μήνυμά του για το τέλος του πολέμου. Παρών στη συνάντηση και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, σύμφωνα με το Reuters. 

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν «νόμιμες ανησυχίες», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδεχόμενος τις αντιπροσωπείες των διαπραγματευτών από τις δύο χώρες. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «πολύτιμους φίλους» τόσο τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να οδηγήσουν σε μια συνάντηση των δυο προέδρων, την οποία η Τουρκία θέλει επίσης να φιλοξενήσει. 

Απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα οι συνομιλίες να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές «να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία».

«Η συνέχιση του πολέμου δεν θα ευνοήσει κανέναν. Η ειρήνη θα συνεχίσει να ευνοεί τις δυο χώρες και άλλους. Εσείς, σαν διαπραγματευτές, φέρετε ιστορική ευθύνη για τις αποφάσεις που θα πάρετε σήμερα», είπε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος υποδεχόμενος τους Ουκρανούς και τους Ρώσους διαπραγματευτές. 

https://twitter.com/Podolyak_M/status/1508699883158614021?s=20&t=pkfuDdN0IzJUsH9GIyKWgw

«Η επίτευξη εκεχειρίας και ειρήνης το συντομότερο δυνατό είναι προς το συμφέρον όλων. Πιστεύουμε ότι πλέον έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποία χρειάζονται συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις συνομιλίες», τόνισε ο Ερντογάν. «Η διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό τις εντολές των ηγετών σας, έχει δημιουργήσει ελπίδες για ειρήνη», πρόσθεσε. «Όλος ο κόσμος περιμένει καλά νέα από εσάς», κατέληξε.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στο Twitter ότι οι αντιπροσωπείες συζητούν «τους βασικούς όρους της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Οι αντιπροσωπίες εργάζονται παράλληλα πάνω σε όλο το φάσμα των σημείων τριβής».

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών γίνονται στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη όπου η τουρκική προεδρία διαθέτει γραφείο.

Οι δύο αντιπροσωπείες κάθονται απέναντι η μία από την άλλη, σε ένα μεγάλο τραπέζι. Σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στις συνομιλίες συμμετέχει και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται στη σκιά του δημοσιεύματος της Wall Street Journal πως σε συνάντηση, στις αρχές Μαρτίου, στο Κίεβο ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και δυο Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλητηριάστηκαν. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, λίγο πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις, κάλεσε όποιον διαπραγματεύεται με τη Ρωσία να μην… τρώει, να μην πίνει και να μην αγγίζει τίποτα

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές έφθασαν χθες Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου μια προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί καμία πρόοδος. Οι συνομιλίες είχαν διεξαχθεί στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις