weather-icon °C AΘΗΝΑ

Θρήνος για 14χρονο μοντέλο! Πέθανε από την πολλή δουλειά για 6,30 λίρες τη μέρα

Θρήνος για 14χρονο μοντέλο! Πέθανε από την πολλή δουλειά για 6,30 λίρες τη μέρα

Η 14χρονη Vlada Dzyuba έπεσε σε κώμα λίγες ημέρες πριν βγει για μια ακόμα φορά στην πασαρέλα στην Κίνα. Αποκαλύφθηκε ότι το μοντέλο υπέφερε από “υπερβολική εξάντληση” και χρόνια μηνιγγίτιδα.

Το ανήλικο μοντέλο, που πέθανε από εξάντληση λόγω δουλειάς στην Κίνα, έβγαζε 6,30 λίρες την ημέρα. Ο μισθός της έφευγαν σε αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία και φαγητό. Η 14χρονη είχε εγκαταλείψει το μοντέλο για να δουλεύει ως μοντέλο σε πασαρέλες με τρίμηνες συμβάσεις. Θεωρούσε πως ήταν το “εισιτήριό” της για να καταφέρει να γίνει supermodel.

Πέθανε μέρες πριν βγει στην πασαρέλα

Η έφηβη πέθανε από “εξάντληση” και μηνιγγίτιδα ενώ περίμενε να βγει σε λίγες μέρες στην πασαρέλα. Οι συντετριμμένοι γονείς της από το Perm στη Ρωσία δεν έχουν αρκετά χρήματα για να φέρουν τη σορό της στη γενέτειρά της. Αναμένεται να αποτεφρωθεί και να επιστραφεί η τέφρα της μετά από ένα μήνα.

Ο τραγικός θάνατός της εγείρει έντονους φόβους για την εκμετάλλευση των παιδιών στη βιομηχανία της μόδας. Μετά από νέα νεκροψία προκύπτει ότι πέθανε από “σηψαιμία”. Τα περισσότερα όργανά της είχαν υποστεί βλάβη, αντιμετωπίζοντας νεφρική ανεπάρκεια και ηπατική δυσλειτουργία.

Η εφημερίδα Global Times αναφέρει ότι πέθανε από πολυοργανική ανεπάρκεια, επισημαίνοντας πως θα γίνουν και νέες εξετάσεις. Πριν πέσει σε κώμα το 14χρονο μοντέλο είχε πει στη μητέρα της ότι ένιωθε εξαντλημένη. Είχε πάρει μέρος σε φωτογράφηση για κοσμήματα που διήρκησε 13 ώρες πριν καταρρεύσει. Ήταν το τελευταίο έφηβο μοντέλο που ταξίδεψε από τη Ρωσία στην Κίνα για δουλειά.

Η 14χρονη Vlada φοβόταν να ζητήσει νοσοκομειακή περίθαλψη επειδή δεν είχε ιατρική ασφάλιση στο τελευταίο της ταξίδι στην Κίνα. Το πρακτορείο μοντέλων που συνεργαζόταν στην Κίνα αρνείται ότι δούλευε υπερβολικά. Ωστόσο προκύπτουν στοιχεία που προκαλούν ανησυχία για τις συνθήκες της ανήλικης που δεν συνοδευόταν από τη μητέρα της.

Μεταξύ αυτών οι ώρες που εργαζόταν ως μοντέλο, που συνήθως ξεπερνούσαν τις 8. Εντύπωση όμως προκαλεί και το γεγονός ότι εργαζόταν στην Κίνα χωρίς ιατρική ασφάλιση. Στη Ρωσία, όπως αναφέρεται, θα ήταν επιτρεπτό να εργάζεται μόνο 3 ώρες την εβδομάδα.

“Πόλεμος” μετά τον θάνατο του ανήλικου μοντέλου

Το κινεζικό πρακτορείο μοντέλων που εκπροσωπούσε τη 14χρονη Ρωσίδα διέψευσε τις κατηγορίες ότι η έφηβη ήταν εξουθενωμένη και είχε δουλέψει υπερβολικά πολλές ώρες.

Το κορίτσι ξεκίνησε να έχει ζαλάδες και να νιώθει αδιάθετο την περασμένη Τρίτη. Την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Σανγκάης, όπου κατέληξε την Παρασκευή έπειτα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας της.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα The Siberian Times έγραψε ότι η 14χρονη πέθανε από μηνιγγίτιδα που πυροδοτήθηκε από υπερκόπωση έπειτα από μια “υπερβολικά κουραστική επίδειξη μόδας στη Σανγκάη”.

“Λυπούμαστε που χάσαμε έναν άγγελο”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση του πρακτορείου ESEE στη Σανγκάη. Επισήμανε ότι η Εβδομάδα Μόδας στη Σανγκάη ολοκληρώθηκε στις 18 Οκτωβρίου και η νεαρή ένιωσε αδιαθεσία έξι μέρες αργότερα. Είχε αναλάβει μάλιστα και άλλη επαγγελματική υποχρέωση.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του πρακτορείου Ζενγκ Γι δήλωσε στην κρατική Global Times ότι το μοντέλο εργαζόταν το νόμιμο καθημερινό οκτάωρο κατά τη δίμηνη παραμονή του στην Κίνα. “Η Ντζιούμπε είχε 16 διαφορετικές δουλειές στη διάρκεια της δίμηνης παραμονής της στην Κίνα και έκανε τακτικά διαλείμματα στη διάρκεια της εργασίας της”.

Μετά τη διοργάνωση στη Σανγκάη το κορίτσι ταξίδεψε ως την πόλη Γιγού, αλλά τελικά ματαιώθηκε η προγραμματισμένη φωτογράφιση μόδας γιατί αισθάνθηκε αδιαθεσία και επέστρεψε στη Σανγκάη. Η Global Times επικαλείται εκπρόσωπο της Εβδομάδας Μόδας στη Σανγκάη, ο οποίος λέει ότι ο θάνατός της διερευνάται. Σε ιατρική έκθεση αναφέρεται πως η 14χρονη είχε πάθει σηψαιμία. Η Ντζιούμπα πέθανε περίπου δύο εβδομάδες πριν από τα 15α γενέθλιά της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Dailymail

#TAGS MM