Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Θρήνος για το κορίτσι σύμβολο της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη

Θρήνος για το κορίτσι σύμβολο της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη
Φωτογραφία Αρχείου Reuters

Η φωτογραφία του σκελετωμένου της κορμιού προκάλεσε παγκόσμιο σάλο. Η επτά ετών Αμάλ Χουσάιν δεν άργησε να γίνει το πρόσωπο – σύμβολο της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη. Δεν πρόλαβε να ζήσει. Πέθανε σε προσφυγικό καταυλισμό.

Τη φωτογραφία της μικρής Αμάλ από την Υεμένη είχαν φέρει στο φως οι New York Times την προηγούμενη εβδομάδα. Μια φωτογραφία που αποτύπωνε το δράμα ενός ολόκληρου λαού για τον οποίο οι «μεγάλοι» αδιαφορούν. Η μικρή Αμάλ πέρασε στην αιωνιότητα. Άφησε την τελευταία της πνοή σε προσφυγικό καταυλισμό.

“Η καρδιά μου έχει ραγίσει. Η Άμαλ πάντα χαμογελούσε. Τώρα ανησυχώ και για τα άλλα μου παιδιά”, ήταν τα λόγια που κατάφερε να ψελλίσει καταρρακωμένη η μητέρα της, Μάριαμ Άλι.

Ήταν ο βραβευμένος με Πούλιτζερ, Τάιλερ Χικς ο άνθρωπος που έβγαλε τη σοκαριστική φωτογραφία, η δημοσίευση της οποίας έκανε το μικρό κορίτσι σύμβολο του λιμού που μαστίζει την Υεμένη.

Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή The Takeaway, πριν από μερικές μέρες, ο Χικς χαρακτήρισε τη φωτογράφηση της Άμαλ “δύσκολη”, “σπαραξικάρδια” αλλά και “σημαντική”.

“Πραγματικά συνοψίζει το πόσο τραγικός και πόσο σοβαρός έχει γίνει ο υποσιτισμός και ο λιμός στην Υεμένη”, εξήγησε ο φωτογράφος.

Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, σπαράσσεται εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον πόλεμο στον οποίο αντιπαρατίθενται η κυβέρνηση που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και οι σιίτες αντάρτες Χούτι, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους αμάχους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ο Μαρκ Λόουκοκ, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Υεμένη κινδυνεύει “από έναν άμεσο και μεγάλο λιμό”, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει 14 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Ο Λόουκοκ τόνισε ότι ο επικείμενος λιμός ενδέχεται να είναι “μεγαλύτερος από οποιονδήποτε έχουν αντιμετωπίσει ποτέ” οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις