Κόσμος

Θρήνος στην Γαλλία – Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Θρηνεί η Γαλλία καθώς αργά το βράδυ της Τετάρτης, 02.12.2020, έγινε γνωστή η είδηση πως πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Την είδηση μεταδίδουν πολλά γαλλικά και διεθνή Μέσα ενημέρωσης, με το Europe 1 να αναφέρει πως ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν είχε νοσηλευτεί στο τμήμα καρδιολογίας του νοσοκομείου της πόλης Τουρ από τα μέσα Νοεμβρίου.

Click4more: Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν: Όταν ο Καραμανλής τον υποδεχόταν στην Αθήνα το 1975 – Ιστορικές εικόνες

Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο εισήχθη σε νοσοκομείο της γαλλικής πρωτεύουσας, με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο ντ’ Εστέν υπήρξε πρόεδρος της Γαλλίας από το 1974 μέχρι το 1981.

Ποιος ήταν ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν

Γεννήθηκε το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως οικονομικός διευθυντής των Γαλλικών αρχών κατοχής μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποφοίτησε από το Λύκειο Ζανσόν ντε Σαλλύ του Παρισιού.

Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν

Μετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle – ENA, ολοκλήρωσε την Πολυτεχνική Σχολή αποφοιτώντας έκτος στη σειρά και διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής. Με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική εθνοσυνέλευση, ενώ το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών.

Έτσι, πέρασε στην ιστορία ως ο νεότερος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών

Συγκρούστηκε με τους ορθόδοξους Γκωλικούς για ζητήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στενότερων δεσμών με τις ΗΠΑ εξ ου και αποπέμφθηκε από τον Ντε Γκωλ.

Από το 1974 ως το 1981 διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τέταρτη στον κόσμο. Όπως και ο Σαρλ ντε Γκωλ, προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας – Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με τον Ντε Γκωλ, υποστήριζε την ένταξη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε ΕΟΚ.

Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Μιτεράν, ενώ παράλληλα ο Ζακ Σιράκ, πρώην πρωθυπουργός του, διέσπασε την ενότητα της παράταξης των συντηρητικών στρεφόμενος εναντίον του.

Στην προσωπική του ζωή, στις 17 Δεκεμβρίου 1952, νυμφεύθηκε την Ανν Αιμόν Ντε Μπραντές της μεγάλης οικογένειας των βιομηχάνων χάλυβα.

Φωτογραφίες αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σαουδική Αραβία: Νέα βίντεο μέσα από το αεροδρόμιο του Ριάντ μετά το φονικό χτύπημα των Χούθι – Πανικόβλητοι επιβάτες τρέχουν να σωθούν
Πανικός και χάος μέσα στο αεροδρόμιο του Ριάντ - 14 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες από τις διαδοχικές επιθέσεις - Σκέψεις Τραμπ για στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην Υεμένη - Ακυρώσεις στο 60% των πτήσεων σήμερα (12.10.2026)
Σαουδική Αραβία: Νέα βίντεο μέσα από το αεροδρόμιο του Ριάντ μετά το φονικό χτύπημα των Χούθι – Πανικόβλητοι επιβάτες τρέχουν να σωθούν
Βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο με το λεωφορείο και τους 11 νεκρούς στην Τουρκία - Οδηγός έκανε όπισθεν σε αυτοκινητόδρομο
Η επικίνδυνη κίνηση του οδηγού είχε ως αποτέλεσμα ένα φορτηγό που κινούταν από πίσω του να μην προλάβει να φρενάρει και να πέσει πάνω του με δύναμη
τουρκια τροχαιο
Στο μυαλό του Τραμπ η ενεργειακή εκεχειρία Ρωσίας – Ουκρανίας: Επιθέσεις σε ουκρανικά εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, 6 νεκροί
«Με άμεση ισχύ, ισχύει εκεχειρία στον τομέα της ενέργειας στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» - «Και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει - Μην την παραβιάσετε!», είχε γράψει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
ουκρανια 5