Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Θρήνος στην Σουηδία για τον γιατρό που ανακούφιζε τον πόνο και «σκότωσε» ο κορονοϊός

Θρήνος στην Σουηδία για τον γιατρό που ανακούφιζε τον πόνο και «σκότωσε» ο κορονοϊός

Αν και λίγο πριν ριχτούν στη μάχη του κορονοϊού τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του είχαν υποσχεθεί ο ένας στον άλλον πως θα είναι προσεκτικοί απέναντι στον “αόρατο” εχθρό, τελικά η μοίρα είχε άλλες βλέψεις για τον σπουδαίο γιατρό Παρβίζ Οροτζλό, που έφυγε από την ζωή “χτυπημένος” από τον ιό σε ηλικία 58 ετών.

Η είδηση έσκασε σαν “βόμβα” στον ιατρικό κόσμο της Σουηδίας, καθώς ο γιατρός με ειδίκευση στην γεροντολογία και την διαχείριση του πόνου, στο τελευταίο στάδιο της ζωής των ασθενών, ήταν ιδιαιτέρως γνωστός και αγαπητός. Για τον θάνατο του, καθώς και για τις τελευταίες μέρες της ζωής του, μίλησε μέσα σε μια άκρως συγκινητική συνέντευξη στην εφημερίδα “Expressen”, η σύζυγος του Μαρτζάν Ντελαβαράν, η οποία εργάζεται ως ιατρικό διευθυντικό στέλεχος, σε μεγάλη νοσοκομειακή κλινική της Στοκχόλμης.

Όπως αποκάλυψε η ίδια, άγνωστο παραμένει το πως μεταδόθηκε ο κορονοϊός στο σύζυγό της, καθώς ο Παρβίζ Οροτζλό στο νοσοκομείο Sollentuna όπου εργαζόταν δεν συσχετιζόταν με τους θαλάμους και τις μονάδες εντατικής θεραπείας όπου νοσηλεύονταν επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού.

Γι’ αυτό και πιστεύεται πως ίσως είναι ένα από τα 27.272 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένα από τα 3.313 θύματα των λανθασμένων κυβερνητικών αποφάσεων, σχετικά με τα λιγοστά μέτρα που εφαρμόστηκαν στη χώρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο 58χρονος Παρβίζ εργάστηκε ως επικεφαλής ιατρός στο ανακουφιστικό τμήμα του νοσοκομείου Sollentuna και είχε αναλάβει να προσφέρει ανακούφιση, σ όλους εκείνους τους σοβαρά αρρώστους, που έδιναν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Μάλιστα ήταν και εκείνος που είχε αναλάβει και έναν από τους πιο άχαρους ρόλους, της ανακοίνωσης του θανάτου του κάθε ασθενούς, στα οικεία του πρόσωπα. Ήταν πραγματικά παθιασμένος με το επάγγελμά του, ενώ στόχος του ήταν να προσφέρει ανακούφιση σε όποιον είχε την ανάγκη του, ανέφερε η Μαρτζάν Ντελαβαράν στη συνέντευξη της και αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχαν δώσει την υπόσχεση ο ένας στον άλλο πως θα είναι προσεκτικοί.

Ήταν μέχρι τις 21 Απριλίου στο σπίτι του σε καραντίνα

Ο γιατρός χτυπήθηκε από κορονοϊό στα μέσα Απριλίου ενώ μέχρι τις 21 του μήνα βρισκόταν σε καραντίνα στο σπίτι του. Στις 21 Απριλίου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του St. Göran όπου διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Η κατάσταση του μέρα με την ημέρα άρχισε να επιδεινώνεται, ενώ λίγες ώρες πριν την μεταφορά του στη μονάδα εντατικής θεραπείας, οι γιατροί του επέτρεψαν να έχει μια βιντεοκλήση με την οικογένεια του, που έμελλε να είναι και η τελευταία.

«Τότε του είπα ότι σε αγαπάμε, πρέπει να παλέψεις, Παρβίζ και εκείνος μου απάντησε είμαι μαχητής, υπόσχομαι να επιστρέψω και πίσω από την αναπνευστική συσκευή, μας έστειλε ένα φιλί κοιτώντας την κάμερα».

Την περασμένη Τετάρτη 6 Μαΐου οι γιατροί της ανακοίνωσαν πως οι ώρες είναι πλέον δύσκολες για την ζωή του Παρβίζ, ο οποίος εξακολουθούσε να βρίσκεται σε καταστολή.

«Πρέπει να του μιλήσουμε και να τον αγκαλιάσουμε, είπα στο γιατρό, ενώ τον ρωτούσα συνεχώς κι αν Παρβίζ υποφέρει; Μου είπε πως όχι και ανακουφίστηκα γιατί για μένα αυτό ήταν το πιο σημαντικό απ όλα. Ο άνθρωπος που εργάστηκε για την ανακούφιση του πόνο φεύγοντας από την ζωή να μην υποφέρει».

Το ζευγάρι ήταν παντρεμένο εδώ και 21 χρόνια και όπως τον περιέγραψε η σύζυγος του υπήρξε απίστευτα στοργικός ως άνθρωπος. Στην ερώτηση για το πως μπορεί να μολύνθηκε από τον ιό ο Παρβίζ, εκείνη δεν ξέρει ν’ απαντήσει.

«Ποτέ δεν θα απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, πάντα θα με απασχολεί το πως», λέει χαρακτηριστικά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις