weather-icon °C AΘΗΝΑ

Τι είδες στο… διάστημα Crew Dragon; video, pics

Τι είδες στο… διάστημα Crew Dragon; video, pics
Φωτογραφία: Reuters

Το αμερικανικό διαστημόπλοιο Crew Dragon της εταιρείας του Έλον Μασκ SpaceX επέστρεψε στη Γη σήμερα το πρωί αφότου έμεινε για σύντομο χρονικό διάστημα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη του μη επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για επανδρωμένες αποστολές μελλοντικά, με την πλησιέστερη τον Ιούλιο όπως έχει προγραμματισθεί

Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Crew Dragon, επέστρεψε στην Γη αφού ολοκλήρωσε την διάρκειας πέντε ημερών αποστολή του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αφού αποκολλήθηκε περίπου στις 09:30 π.μ (ώρα Ελλάδας) από τον ISS, εισήλθε στη ατμόσφαιρα αναπτύσσοντας υπερηχητική ταχύτητα για να προσθαλασσωθεί στις 15.45 (ώρα Ελλάδας) στον Ατλαντικό, σε απόσταση 360 χιλιομέτρων από τις ακτές της Φλόριντα. Στο τελευταίο τμήμα της πτήσης του, πριν την προσθαλάσσωση του, το Crew Dragon συνόδευε αεροσκάφος της NASA, ενώ το περίμενε ένα σκάφος διάσωσης.

Ο πύραυλος SpaceX, ο οποίος μετέφερε το διαστημόπλοιο Crew Dragon, είχε εκτοξευθεί από το ακρωτήριο Κένεντι στην Φλόριντα το περασμένο Σάββατο

Η πρώτη αποστολή αυτού του είδους, πριν από την δοκιμαστική επανδρωμένη πτήση της SpaceX που έχει προγραμματισθεί για τον Ιούνιο, μετέφερε φορτίο βάρουν 180 κιλών στον Διεθνή Διαστημικό σταθμό, το οποίο αποτελούσαν διάφορα όργανα επιστημονικών μετρήσεων και μια κούκλα με το όνομα Riplay, η οποία έφερε αισθητήρες στο κεφάλι της, στον λαιμό της και στην σπονδυλική της στήλη, οι οποίοι κατέγραφαν πώς θα μπορούσε να αισθάνεται κατά την διάρκεια της πτήσης ένας άνθρωπος.

Τα τρία μέλη της αποστολής που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, υποδέχθηκαν το διαστημόπλοιο Crew Dragon, ενώ στον θάλαμο του εισήλθαν ή Αμερικανίδα αστροναύτης Άνν Μακλέϊν και ο Καναδός αστροναύτης Ντεήβιντ Σεν Ζακ για να πάρουν δείγματα ώστε να ελέγξουν την ποιότητα του οξυγόνου και να επιθεωρήσουν γενικά τον θάλαμο.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες

Crew Dragon

Συγχαρητήρια από… Ρωσία μεριά για το Crew Dragon

Ο γενικός διευθυντής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν συνεχάρη τον ιδρυτή της αμερικανικής εταιρείας SpaceX Έλον Μασκ και τον επικεφαλής της NASA Τζιμ Μπραϊντενστάιν για την επιτυχή αποστολή της δοκιμαστικής αποστολής του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου Crew Dragon.

Ο Ρογκόζιν επισήμανε επίσης ότι ένα εναλλακτικό σύστημα αποστολών μπορεί να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αναπτυχθεί η διεθνής συνεργασία στον διαστημικό τομέα.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Twitter, με αφορμή την αποστολή του αμερικανικού μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου, δηλώνει ότι δεν διαπίστωσε πως υπάρχει μια κρίσιμης σημασίας τεχνολογική υστέρηση της Roskosmos σε σχέση με την NASA και την SpaceX.

«Κρίσιμης σημασίας τεχνολογική υστέρηση δεν υπάρχει. Υπάρχουν συνέπειες από την απώλεια του ρυθμού ανάπτυξης του τομέα (διαστημικού-σ.σ) τα τελευταία 10-12 χρόνια» έγραψε ο Ρογκόζιν απαντώντας σε ερώτημα ενός χρήστη που τον ρωτούσε αν αποδέχεται ότι υπάρχει τεχνολογική υστέρηση της Roskosmos σε σχέση με τη NASA και την SpaceX.

Ωστόσο ο Ροκγόζιν, στην απάντηση του επισημαίνει επίσης ότι μπορεί να υπάρξει τεχνολογική υστέρηση ένα δεν ανασυγκροτηθούν τεχνολογικά οι επιχειρήσεις του διαστημικού τομέα και δεν γίνει η μετάβαση σε νέες πυραυλικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στον διαστημικό τομέα.

Νωρίτερα πάντως ο γενικός διευθυντής της Roskosmos, μιλώντας στο κανάλι «Ρωσία -1», δήλωσε ότι η Ρωσία εντός του 2019 θα πραγματοποιήσει «τομή στον τομέα των υπηρεσιών εκτόξευσης» ενεργοποιώντας το διεθνές της πρόγραμμα.

Φωτογραφίες: Reuters

#TAGS MM